Reflektimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

‘’Reflektimi‘’ eshte ndryshimi në drejtimin e një fronti valor në një ndërfaqe midis dy mediave të ndryshme në mënyrë që fronti i valës të kthehet në mediumin nga i cili ka origjinën. Shembuj të zakonshëm përfshijnë pasqyrimin e dritës, zërit dhe valëve të ujit. Ligji i reflektimit thotë se për reflektimin spekular këndi në të cilin vala është në sipërfaqe është i barabartë me këndin në të cilin reflektohet. Pasqyrat shfaqin reflektim spekular. Pasqyrimi i malit Hood në Liqenin Mirror. Në akustikë, reflektimi shkakton jehonë dhe përdoret në hidrolokator. Në gjeologji, është e rëndësishme në studimin e valëve sizmike. Reflektimi vërehet me valë sipërfaqësore në trupat e ujit. Reflektimi është vërejtur me shumë lloje të valës elektromagnetike, përveç dritës së dukshme. Reflektimi i VHF dhe frekuencave më të larta është i rëndësishëm për transmetimin e radios dhe për radarin. Edhe rrezet X të forta dhe rrezet gama mund të reflektohen në kënde të cekëta me pasqyra speciale "kullotëse’’. Llojet e tjera të reflektimit Reflektimi i neutronit Materialet që pasqyrojnë neutronet, për shembull beriliumi, përdoren në reaktorët bërthamorë dhe armët bërthamore. Në shkencat fizike dhe biologjike, reflektimi i neutroneve jashtë atomeve brenda një materiali përdoret zakonisht për të përcaktuar strukturën e brendshme të materialit. Reflektimi i tingullit Paneli i difuzionit të zërit për frekuenca të larta Kur një valë gjatësore e zërit godet një sipërfaqe të sheshtë, tingulli reflektohet në një mënyrë koherente me kusht që dimensioni i sipërfaqes reflektuese të jetë i madh krahasuar me gjatësinë e valës së zërit. Vini re se tingulli i dëgjueshëm ka një diapazon frekuence shumë të gjerë (nga 20 në rreth 17000 Hz), dhe kështu një diapazon shumë të gjerë të gjatësisë së valës (nga rreth 20 mm deri në 17 m). Si rezultat, natyra e përgjithshme e pasqyrimit ndryshon në varësi të strukturës dhe strukturës së sipërfaqes. Për shembull, materialet poroze do të thithin pak energji, dhe materialet e përafërta (ku i përafërt është relativ me gjatësinë e valës) priren të reflektojnë në shumë drejtime - për ta shpërndarë energjinë, sesa për ta reflektuar atë në mënyrë koherente. Kjo çon në fushën e akustikës arkitektonike, sepse natyra e këtyre reflektimeve është kritike për ndjesinë dëgjimore të një hapësire. Në teorinë e zbutjes së zhurmës së jashtme, madhësia e sipërfaqes reflektuese lehtësisht zvogëlon konceptin e një barriere zhurme duke reflektuar disa prej tingujve në drejtim të kundërt. Reflektimi i zërit mund të ndikojë në hapësirën akustike. Reflektimi sizmik Informacione të mëtejshme: sizmologjia reflektuese Valët sizmike të prodhuara nga tërmete ose burime të tjera (të tilla si shpërthime) mund të reflektohen nga shtresat brenda Tokës. Studimi i pasqyrimeve të thella të valëve të gjeneruara nga tërmetet ka lejuar sizmologët të përcaktojnë strukturën e shtresuar të Tokës. Reflektimet më të cekëta përdoren në sizmologjinë reflektuese për të studiuar përgjithësisht koren e Tokës, dhe në veçanti për parashikimet për depozitat e naftës dhe gazit natyror.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]