Jump to content

Sheshi i lojërave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shesh lojërash moderne
Shesh lojërash në Çakovec, Kroaci

Shesh lojërash ose park lojërash është një vend i projektuar posaçërisht për t'i mundësuar fëmijëve të luajnë atje. Sheshet e lojërave zakonisht ndodhen në natyrë të hapur dhe afër parqeve ose zonave me gjelbrim. Ndërsa një shesh lojrash zakonisht projektohet për fëmijë, disa synojnë grupmoshat e tjera ose personat me aftësi të kufizuara. Një shesh lojërash mund të përjashtojë fëmijët nën një moshë të caktuar.

Terrenet sportive moderne shpesh kanë pajisje rekreative të tilla të cilat ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë koordinimin fizik, forcën dhe fleksibilitetin, si dhe mundësimin e rekreacionit dhe kënaqësisë gjë që mbështetet zhvillimin shoqëror dhe emocional. Të zakonshme në terrenet e lojërave moderne janë strukturat e lojërave që lidhin shumë pajisje të ndryshme mes vete.

Pajisjet publike për lojëra të instaluara në zonat e lojërave të parqeve, shkollave, ambienteve të kujdesit për fëmijët, institucioneve arsimore, banesave të shumta familjare, restoranteve, vendpushimeve, lokacioneve rekreative dhe fushave të tjera të përdorimit publik. [1] . [2] [3]

  • Ajzen, I. (1991). The theory of planned behaviour. Organisational Behaviour and Human Decision Processes, 50, 179-211.
  • Biddle, S. J., & Mutrie, N. (2001). Psychology of physical activity: Determinants, well-being and interventions. Abingdon: Routledge.
  • Ekeland, E., Heian, M., & Hagen, K.B. (2005). Can exercise improve self-esteem in children and young people? A systematic review of randomised controlled trials. British Journal of Sports Medicine, 39, 792-798.
  • Department of Health (2004). The benefits of regular physical activity. A report from the Chief Medical Officer. At least five days a week: evidence on the impact of physical activity and its relationship to health. Retrieved September 25, 2006 from http://www.dh.gov/PublicationsAndStatistics/Publications/[lidhje e vdekur përfundimisht] PublicationsPolicyAndGuidance/PublicationsPolicyAndGuidanceArticles/fs/en?CONTENT_ID=40809948chk=1Ft1Of.
  1. ^ "The History of Playgrounds". espplay.co.uk. 10 tetor 2012. Arkivuar nga origjinali më 17 korrik 2014. Marrë më 8 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The 'Generationless' Playground: Fun and Fitness for All". Arkivuar nga origjinali më 4 tetor 2013. Marrë më 17 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ “The Playground Movement in America and its Relation to Public Education.” Educational Pamphlets, No. 27. London: England, 1913. p.6