Jump to content

Shkolla fillore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkolla fillore është një institucion arsimor (lloj shkolle) në të cilën fëmijët marrin arsim fillor prej moshës pesë, gjashtë (5, 6) vjeçare deri në moshën dymbëdhjetë (12) vjeçare, e që përfshin periudhën prej moshës parashkollore deri në shkollë të mesme. (Në disa vende ekziston edhe një fazë e ndërmjetme e shkollimit ndërmjet arsimit fillor dhe të mesëm).

Në pjesën më të madhe të botës, arsimi fillor është faza e parë e arsimit të detyrueshëm dhe zakonisht është në dispozicion pa pagesë, por mund të ofrohet edhe me një tarifë ose pagesë të caktuar në shkollat e pavarura dhe private.

Termi shkollë fillore rrjedh nga frëngjishtja: école primaire, e cila si term ishte përdorur qysh në vitin 1802.[1]

  • Shkolla fillore (Primary school) është term më i preferuar në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë dhe shumë vende të Komonuelthit si dhe në shumicën e publikimeve të Organizatës për Arsim, Shkencë dhe Kulturë të Kombeve të Bashkuara (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) (UNESCO).[2]
  • Shkolla elementare (Elementary school) është term më i preferuar në disa vende tjera, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada.

Në disa vende, shkollimi fillor ka qenë historikisht i ndarë në mes të shkollave të ulta fillore (LP shkollat), të cilat në fakt ishin shkolla elementare si dhe shkollave të larta fillore (HP shkollat), të cilat janë themeluar për të siguruar një mësim më praktik për klasat më të varfëra se sa çfarë ishte ofruar në shkollat e mesme.[3]

  1. ^ "Online Etymology Dictionary" (në anglisht).
  2. ^ Primary school. In Encyclopædia Britannica. Retrieved on 12 June 2007, from Encyclopædia Britannica Online: http://search.eb.com/eb/article-9061377
  3. ^ Bruce Ryburn Payne, Public Elementary School Curricula: A Comparative Study of Representative Cities of the United States, England, Germany and France (1905), p. 155.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]