Jump to content

Mosha madhore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grup njerëzish të rritur.

Mosha madhore, pjekuria apo një i rritur është një njeri ose kafshë që ka arritur rritjen e plotë.[1] Përkufizimi biologjik i fjalës nënkupton një kafshë që arrin pjekurinë seksuale dhe kështu është e aftë për riprodhim. Në kontekstin njerëzor, termi i rritur ka kuptime të lidhura me konceptet sociale dhe juridike. Në ndryshim nga një jo i rritur ose "i mitur", një i rritur ligjor është një person që ka mbushur moshën madhore dhe për këtë arsye konsiderohet i pavarur, i vetë-mjaftueshëm dhe përgjegjës. Ata gjithashtu mund të konsiderohen si "të madh". Mosha tipike e arritjes së moshës madhore ligjore është 18 vjeç, megjithëse përkufizimi mund të ndryshojë sipas të drejtave ligjore, vendit dhe zhvillimit psikologjik.

Mosha e rritur e njeriut përfshin zhvillimin psikologjik të të rriturve. Përkufizimet e moshës madhore janë shpesh jokonsistente dhe kontradiktore; një person mund të jetë biologjikisht i rritur dhe të ketë sjellje të rritur, por gjithsesi të trajtohet si fëmijë nëse është nën moshën madhore. Anasjelltas, një person mund të jetë ligjërisht një i rritur, por nuk ka asnjë nga pjekuria dhe përgjegjësia që mund të përcaktojë një karakter të rritur.

Në kultura të ndryshme ka ngjarje që lidhen me kalimin nga të qenit fëmijë në të rritur ose në moshën madhore. Kjo shpesh përfshin kalimin e një sërë testesh për të demonstruar se një person është i përgatitur për moshën madhore, ose arritjen e një moshe të caktuar, ndonjëherë në lidhje me demonstrimin e përgatitjes. Shumica e shoqërive moderne e përcaktojnë moshën madhore ligjore bazuar në arritjen e një moshe të përcaktuar ligjërisht pa kërkuar një demonstrim të pjekurisë fizike ose përgatitje për moshën madhore.

  1. ^ "Adult organism". Arkivuar nga origjinali më 2022-11-05. Marrë më 2022-11-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)