Jump to content

Bija

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një fotografi e katër brezave të nënave dhe bijave - 1931

Bija është një pasardhëse femër - një vajzë apo grua në raport me prindërit e saj. Bija është edhe gjendja e të qenit vajza e dikujt. Homologu mashkull (e kundërta e bijës) është një biri (i biri). Në mënyrë analoge emri përdoret në disa zona për të treguar marrëdhëniet midis grupeve ose elementeve. Fjala vajzë ka gjithashtu disa konotacione të tjera të bashkangjitura me të, njëra prej tyre përdoret në lidhje me pas ardhjen ose bashkëshortësinë e femrës. Mund të përdoret gjithashtu si një term dashurie që vjen nga një plak.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shoqëritë patriarkale, bijat shpesh kanë të drejta familjare të ndryshme ose më pak se bijtë (djemtë). Një familje mund të preferojë më shumë të ketë djem. [1] Në disa shoqëri është zakon që një vajzë t'i "shitet" burrit të saj, nga i ati ose kujdestari, ndërsa "burri" duhet të paguajë një çmim të caktuar për nusen. E kundërta e këtij zakoni është kur prindërit i paguajnë burrit një shumë parash për të kompensuar barrën financiare të gruas, gjë që haset në shoqëritë ku gratë nuk punojnë jashtë shtëpisë dhe ky kompensim quhet pajë.

Shtetet e Bashkuara, niveli i lindjeve është 105 djem për 100 vajza që është norma natyrore e lindjeve që nga shekulli XVIII. Rreth 80 për qind e prindërve të ardhshëm birësues nga SH.B.A. do të zgjedhin një vajzë para një djali. Në klinikat e fertilitetit që mundësojnë preferencat e gjinisë, vajzat zakonisht preferohen ndaj djemve. [2] Në traditat e feve të ndryshme Abrahamike, Luluva konsiderohet si bija e parë që ka ekzistuar ndonjëherë. [3]

Roli i bijave ka qenë një temë e rëndësishme në letërsi, veçanërisht kur eksploron marrëdhëniet midis anëtarëve të familjes dhe rolet gjinore. Përmes eksplorimit të marrëdhënies midis fëmijëve dhe prindërve të tyre, lexuesit mund të nxjerrin konkluzione në lidhje me ndikimin e stilit të prindërimit në rritjen dhe zhvillimin e karakterit dhe personalitetit të fëmijës.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Stein, Dorothy (1988). "Burning Widows, Burning Brides: The Perils of Daughterhood in India". Pacific Affairs (në anglisht). 61 (3): 465–485. doi:10.2307/2760461. JSTOR 2760461.
  2. ^ Rosin, Hanna (8 qershor 2010). "The End of Men". theatlantic.com (në anglisht).
  3. ^ Cole, Andrew. "Jewish Apocrypha and Christian Epistemologies of the Fall: The Dialogi of Gregory the Great and the Old Saxon Genesis." Rome and the North: The Early Reception of Gregory the Great in Germanic Europe: 157-188