Jump to content

Gruaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gruaja
Simboli i gjinis femërore

Gruaja është krijesë femërore njerëzore e moshës së rritur e kundërta e burrit që është krijes mashkullore njerëzore e moshës së rritur. Termi grua zakonisht përdoret për të dalluar krijesat femerore për nga mosha e tyre dhe për të dalluar krijesat femërore nga kijesat mashkullore.


Fjala grua në gjuhën shqipe ka disa kuptime më të ngushta nga kuptimi i përgjithshëm për gjinin femërore të moshës së rritur. Ky term përdoret në veçanti për një krijesë të gjinis femërore të martuar, pra një femër e martuar.

Të drejtat e gruas (grave)

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gruaja nuk mund të themi se gjithmonë ka qenë e privilegjuar me të drejta të veta për ekzistencë, punë edukim dhe trashigimi. Të drejtat e saja varësisht nga periudhat kohore variojnë nga një gjendje në një tjetër. Arritja e të drejtave të veta gruaja si e till i arrin në vende të ndryshme në kohëra të ndryhme. Për shembull gruaja në Islam në vendet arabe të drejtat e veta i arrin në kohën e shpalljes së islamit. Në konceptet ndërkombëtare gruaja të dretat e veta fillon t'i kërkoje dhe ngadal t'i arrij që nga Marshimi i 15000 grave më 8 mars 1908, në Nju Jork. Sot të drejtat e gruas zakonisht identifikohen me të drejtat e njeiut.

Roli kulturorë dhe gjinorë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gruaja ka rol shumë të rëndësishëm në zhvillimet dhe ndryshimet kulturore në një shoqëri, gjithashtu ndikon drejtpërdrejtë në zhvillimin dhe përparimin e gjinis njerëzore sepse ajo ka kontakt shummë të afërt me fëmijët.

Biologjia dhe anatomia

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]