Pleqëria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Festival Ringing Cedars 2014 June 22 Димон 05.jpg

Pleqëria (krah. Pleqnia) - natyrore është pjesa e fundit e zhillimit të qënieve të gjalla. Tek njerëzit vije me braktisjen e disa veriprimeve përgjegjëse për zhvillimin e prodhuesve të hormoneve përgjegjëse për ndryshime. Sistemi skeletor dobësohet ndërsa eshtërat bëhen më të thyeshëm, yndyra nënlëkurore zhduket, lëkura rrudhet, pjesët e brendshme të trupit nuk mund të punojnë si përpara. Forca fizike e trupit dhe ajo mendore zvogëlohet (shenjat e pleqnisë). Edhe ndryshime tjera shpirtnore mund të paraqiten. Fusha akademike e cila merret me studimin e pleqnisë në shkencë quhet gjerontologji ndërsa ajo e cila merret me kujdesin dhe edukimin e njerëzve në moshën e pleqërisë quhet gjerontogogji (pedagogjia gjerontologjike). Mësimet e nxjerra nga studimet e këtyre shkencave shërbejnë për mbajtjen e shëndetit dhe parandalimin e dëmit të pleqnisë dhe sëmundjeve të ndryshme. Shikuar nga këndëvështrimi biologjik pleqëria është proces i vazhdueshëm që përcjellë organizmin e gjallë gjatë zhvillimit të tij në jetë. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Linqe të jashtme[redakto | përpunoni burim]

 Commons: Pleqëria – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referime[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Publication Manual of the American Psychological Association, 6th edition (American Psychological Association, 2009) ISBN 1433805618
  2. ^ "Senescence – definition of senescence by The Free Dictionary". Thefreedictionary.com. Marrë më 2016-04-04. 
  3. ^ "Gerontology – definition of gerontology by The Free Dictionary". Thefreedictionary.com. Marrë më 2016-04-04. 
  4. ^ "Geriatrics – definition of geriatrics by The Free Dictionary". Thefreedictionary.com. Marrë më 2016-04-04. 
  5. ^ "Jeremy Hunt highlights plight of 'chronically lonely' – BBC News". BBC News. Bbc.co.uk. 2013-10-18. Marrë më 2016-04-04. 
  6. ^ "10 Health Conditions to Watch for as You Age | Everyday Health". EverydayHealth.com. Marrë më 2019-03-03. 
  7. ^ Old age. Oxford Reference. 2006. :10.1093/acref/9780198568506.001.0001.  9780198568506. Marrë më 2016-04-04. 
  8. ^ "Human rights of older persons". OHCHR.