Jump to content

Arsimi i detyrueshëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arsimi i detyrueshëm, referon në arsimin e obligueshëm të rregulluar nga Ligji mbi Arsimin Fillor dhe të Mesëm, për ata të cilët e kanë përfunduar klasën e nëntë të arsimit fillor (5 + 4) ose për personat që kanë përfunduar arsimin në sistemin e vjetër të arsimit tetëvjeçar (4 + 4) para vitit 2002/2003. Sipas definicioneve të SNKA, shkollimi fillor zakonisht përfundon pas pesë vitesh, ndërsa shkollimi i ulët i mesëm pas nëntë vitesh. Në këtë bazë “arsimi i detyrueshëm” në sistemin e ri të arsimit të Kosovës, paraqet përfundimin e arsimit të mesëm të ulët, sipas normave ndërkombëtare.[1]

Arsimi i detyrueshëm[2]
Mosha në vite 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Shqipëri   9  
Kosovë   9  
Maqedoni   9  
Slloveni   9  
Angli dhe Vells   11  
Austri   9  
Danimarkë   9  
Finlandë   9  
Francë   10  
Greqi   9  
Itali   8  
Luksenburg   9  
Holand   11  
Suedi   9  

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Coleman, J. S., et al. (1966). Equality of Educational Opportunity. Washington: U.S. Government Printing Office.
  • Gardner, Richard (1871). An address on compulsory education: given before the Church of England School Teachers' Association for West Kent, February 11, 1871 . Tonbridge: Richard Gardner. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Paglayan, A. (2020). "The Non-Democratic Roots of Mass Education: Evidence from 200 Years." American Political Science Review.
  • Van Horn Melton, J. (1988). Absolutism and the Eighteenth-Century Origins of Compulsory Schooling in Prussia and Austria Cambridge: Cambridge University Press.
  • White, John (1876). "The Laws on Compulsory Education," The Fortnightly Review, Vol. XXV, pp. 897–918

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LIGJI PËR ARSIMIN DHE AFTËSIMIN PROFESIONAL Amëza: assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine
  2. ^ Informim për Prindët ; Amëza: bro.gov.mk Arkivuar 18 qershor 2007 tek Wayback Machine