Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara

Food and Agriculture Organization of the United Nations (anglisht)
FAO logo.svg
Emblema e FAO dhe motoja ne gjuhen latine , Fiat Panis ("Le të ketë bukë")
Lloji i Organizatës Agjensi e specializuar
Akronimet FAO
Kryetar José Graziano da Silva (aktualisht)
Statusi aktiv
Themeluar më 16 tetor 1945Romë
Zyrat qendrore Flag of Italy.svg Romë, Itali
Webfaqja fao.org Faqe zyrtare
Organizata amë ECOSOC

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë ose "FAO" (it:"Organizzazione delle Nazioni Unite per l'Alimentazione e l'Agricoltura") është një agjenci e specializuar e Kombeve te Bashkuara që çon në përpjekjet ndërkombëtare për të mundur urinë. Shërbyes janë vendet e zhvilluara dhe vendet në zhvillim. FAO vepron si një forum neutral ku të gjithë vendet takohen si të barabartë për të negociuar marrëveshje dhe debat politik. FAO është gjithashtu një burim i dijes dhe informacionit, si dhe ndihmon vendet në zhvillim dhe vendet në tranzicion për përmirësimin dhe modernizimin e bujqësisë, pylltarisë dhe peshkimit, duke siguruar "ushqime të mira" dhe "sigurinë ushqimore" për të gjithë. Motoja e saj Latine, "Fiat Panis", përkthehet në shqip : "Le të ketë bukë". Që prej 8 gusht 2008, FAO ka 191 shtete anëtarë së bashku me Bashkimin Evropian dhe Ishujt Faroe, të cilat janë anëtarë ortakë [1]. Është gjithashtu anëtar i United Nations Development Group [2].

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideja e një organizate ndërkombëtare për ushqim dhe bujqësi u shfaq në fund të shekullit të 19-të dhe në fillim të 20-të. Në maj-qershor 1905, një konferencë ndërkombëtare u mbajt në Romë, Itali, të cilat çojnë në krijimin e "Institutit Ndërkombëtar i bujqësisë" [3].

Më vonë në vitin 1943, Presidenti i Shteteve të Bashkuara Franklin D. Roosevelt thirri një Konferencë në Kombevet e Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë. Përfaqësues nga dyzet e katër qeverive u mblodhën në Hotel Homestead, i Hot Springs, Virxhinia, nga 18 maj deri 3 qershor. Ata u angazhuan për krijimin e një organizate të përhershme për ushqim dhe bujqësi, e cila ka ndodhur në Quebec City, Kanada më 16 tetor, 1945 [4]. Sesioni i parë i Konferencës së FAO-s u zhvillua në Frontenac Chateau në Quebec, Kanada, nga 16 tetor deri më 1 nëntor 1945.

Lufta e Dytë Botërore i dha fund "Institutit Ndërkombëtar të Bujqësisë", edhe pse ajo zyrtarisht u shpërbë sipas vendimit të Komitetit të Përhershëm më 27 shkurt, 1948. Funksionet e tij ishin transferuar pastaj në FAO, themeluar kohët e fundit [5].

Struktura dhe financat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FAO është themeluar më 16 tetor 1945, në Quebec City, Quebec, Kanada. Në vitin 1951, selinë e saj u zhvendos nga Washington, DC, Shtetet e BashkuaraRomë, Itali. Agjencia drejtohet nga Konferenca e Kombeve Anëtare, e cila mblidhet çdo dy vjet për të shqyrtuar punën e kryer nga organizata dhe të miratojë një Program të Punës dhe të Buxhetit për periudhën e ardhshme dy-vjeçare. Konferenca zgjedh një këshill prej 49 shteteve anëtare (që shërbejnë një periudhë tre-vjeçare me rotacion) që vepron si një organ i përkohshëm qeverisës, gjithashtu zgjidhet edhe Drejtorit i përgjithshëm, që drejton agjencinë.

FAO është i përbërë nga tetë departamente: Administratës dhe Financave, Bujqësia dhe Mbrojtja e Konsumatorit, Zhvillimi Ekonomik dhe Social, Peshkimi dhe akuakulturë, Pylltari, Dituria dhe Komunikim, Menaxhimi i Burimeve Natyrore dhe Bashkëpunim Teknik [6].

Duke filluar në vitin 1994, FAO iu nënshtrua ristrukturimit më të rëndësishme që nga themelimi i saj, për të decentralizuar operacionet, të modernizojë procedurat dhe për të reduktuar shpenzimet. Si rezultat i kësaj, janë realizuar kursimet e rreth US $ 50 milion, € 35 milion në vit.

Selia qendërore e FAO në Rome.

Drejtorët e përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

José Graziano da Silva, Drejtori i përgjithshëm i FAO

Zyrat e FAO[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selia botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seli botërore e "FAO" është e vendosur në Romë, Itali, në ish-selinë e Departamentit të Afrikës lindore italiane. Një nga karakteristikat kryesore të ndërtesës ishte Lapidar i Axum i cili ishte në përball agjencisë. Ky lapidar ishte marrë nga Etiopia nga trupat Benito Mussolinit1937, dhe u kthye më 18 prill 2005.

Zyrat rajonale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Zyra Rajonale për Afrikën në Accra, Gana
 • Zyra Rajonale për Amerikën Latine dhe Karaibe në Santiago, Kili
 • Zyra Rajonale për Azisë dhe Paqësorit në Bangkok, Tailandë
 • Zyra Rajonale për Lindjen e Afërme në Kajro, Egjipt
 • Zyra Rajonale për Evropën në Budapest, Hungari

Zyrat nënrajonale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyra ndërlidhëse për Amerikën Veriore Washington, D.C.
 • Zyra nënrajonale për Afrikën Jugore dhe Lindore në Harare, Zimbabve
 • Zyra nënrajonale për Ishujt e Paqësorit në Apia, Samoa
 • Zyra nënrajonale për Evropën Qendrore dhe Lindore në Budapest, Hungari
 • Zyra nënrajonale për Karaibet në Bridgetown, Barbados
 • Zyra nënrajonale për Afrikën e Veriut në Tunis, Tunizia
 • Zyra nënrajonale për Azinë Qendrore në Ankara, Turqi
 • Zyra nënrajonale për Afrikën Perëndimore (SFW) që ndodhet në Akra, Gana
 • Zyra nënrajonale për Afrikën Lindore (SFE), të vendosura në Adis Abeba, Etiopi
 • Zyra nënrajonale për Afrikën Qendrore (SFC) që ndodhet në Libreville, Gabonin
 • Zyra nënrajonale për Amerikën Qendrore (SLM) që ndodhet në Panama City, Panama

Zyrat ndërlidhëse[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Zyra ndërlidhëse me Kombet e Bashkuara në Gjenevë
 • Zyra Ndërlidhëse për Amerikën e Veriut në Uashington DC
 • Zyra ndërlidhëse me Kombet e Bashkuara në Nju Jork
 • Zyra Ndërlidhëse me Japonisë në Yokohama
 • Zyra ndërlidhëse me Bashkimin Evropian dhe Belgjikën në Bruksel

Antarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]