Sekretariati i Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia e Kombeve të Bashkuara në qytetin e Nju Jork-ut.

Sekretariati i Kombeve të Bashkuara (Frëngjisht: Secrétariat des Nations unies) është 1/6 organet kryesore të Kombeve të Bashkuara (OKB), Sekretariati është krahu ekzekutiv i OKB-së. Sekretariati ka një rol të rëndësishëm në përcaktimin e agjendës për organet diskutuese dhe vendimmarrëse të OKB-së (d.m.th., Asamblenë e Përgjithshme, Këshillin Ekonomik dhe Social dhe Këshillin e Sigurimit) dhe zbatimin e vendimeve të këtyre organeve. Sekretari i Përgjithshëm, i cili emërohet nga Asambleja e Përgjithshme, është drejtuesi i sekretariatit.

Mandati i sekretariatit është i gjerë. Dag Hammarskjöld, sekretari i dytë i përgjithshëm i OKB-së, e përshkroi fuqinë e saj si vijon: "Kombet e Bashkuara janë ato që e kanë krijuar atë, por brenda kufijve të vendosur nga veprimi i qeverisë dhe bashkëpunimi qeveritar, shumë varet nga ajo që e bën sekretariati. Ka aftësi krijuese. Mund të prezantojë ide të reja. Ajo, në format e duhura, mund të marrë iniciativa. Ai mund të vendosë përpara qeverive anëtare gjetjet që do të ndikojnë në veprimet e tyre".[1] Departamenti i Çështjeve Politike të Kombeve të Bashkuara, i cili ka një rol analog me një ministri të punëve të jashtme, është pjesë e sekretariatit. Kështu është edhe Departamenti i Operacioneve të Paqes. Sekretariati është burimi kryesor i analizave ekonomike dhe politike për Asamblenë e Përgjithshme dhe Këshillin e Sigurimit; ai administron operacionet e iniciuara nga organet këshilluese të OKB-së, operon misione politike, përgatit vlerësime që u paraprijnë operacioneve paqeruajtëse, emëron drejtuesit e operacioneve paqeruajtëse, kryen sondazhe dhe kërkime. komunikon me aktorë joshtetërorë si media dhe organizata joqeveritare, dhe është përgjegjës për publikimin e të gjitha traktateve dhe marrëveshjeve ndërkombëtare.[2][3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dag Hammarskjöld (1968). Hammarskjöld: The Political Man. Funk & Wagnalls. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "UN Secretariat". United Nations. 18 nëntor 2014. Marrë më 9 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Novosad, Paul; Werker, Eric (9 janar 2014). "Who Runs the International System? Power and the Staffing of the United Nations Secretariat" (PDF). Paul Novosad. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 13 prill 2015. Marrë më 9 prill 2015. The article by Harvard Business School, researchers, Views the staffing of the Secretariat as a globalized power struggle. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)