Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara është një nga gjashtë organet kryesore Kombeve të Bashkuara (KB), i vetmi në të cilin të gjitha vendet anëtare kanë përfaqësim të barabartë, dhe organi kryesor diskutues, politikëbërës dhe organi përfaqësues i KB. Kompetencat e tij janë të mbikëqyrin buxhetin e KB, të emërojnë anëtarët jo të përhershëm në Këshillin e Sigurimit, të emërojnë Sekretarin e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara, të marrin raporte nga pjesë të tjera të KB dhe të japin rekomandime në formën e Rezolutave të Asamblesë së Përgjithshme. Ajo gjithashtu ka krijuar edhe organe të shumta ndihmëse . [1]

Asambleja e Përgjithshme mblidhet aktualisht nën presidentin e saj ose sekretarin e përgjithshëm në seancat vjetore në selinë e Kombeve të Bashkuara në New York City, pjesa kryesore e së cilës zgjat nga shtatori [2] deri në dhjetor dhe një pjesë në janar derisa të adresohen të gjitha çështjet (që shpesh është pak para fillimit të seancës tjetër). Ai gjithashtu mund të rikthehet për seanca speciale dhe urgjente. Përbërja, funksionet, fuqitë, votimi dhe procedurat e saj janë të përcaktuara në Kapitullin IV të Kartës së Kombeve të Bashkuara. Seanca e parë u mblodh në 10 Janar 1946 në Sallën Qendrore Metodiste në Londër dhe përfshinte përfaqësues të 51 kombeve.

Votimi në Asamblenë e Përgjithshme për çështje të caktuara të rëndësishme, përkatësisht, rekomandime për paqen dhe sigurinë, shqetësimet buxhetore dhe zgjedhjen, pranimin, pezullimin ose dëbimin e anëtarëve bëhet nga një shumicë prej dy të tretave të të pranishmëve dhe votuesve. Pyetjet e tjera vendosen nga një shumicë e drejtpërdrejtë. Çdo vend anëtar ka një votë. Përveç aprovimit të çështjeve buxhetore, përfshirë miratimin e një shkalle vlerësimi, rezolutat e Kuvendit nuk janë detyruese për anëtarët. Asambleja mund të bëjë rekomandime për çdo çështje brenda objektit të KB, përveç çështjeve të paqes dhe sigurisë nën shqyrtimin e Këshillit të Sigurimit. [3] Një shtet, një strukturë e pushtetit me një votë potencialisht lejon që shtetet që përbëjnë vetëm pesë përqind të popullsisë botërore të miratojnë një rezolutë me dy të tretat e votave. [4]   Megjithëse rezolutat e miratuara nga Asambleja e Përgjithshme nuk kanë forca detyruese mbi vendet anëtare (përveç masave buxhetore), në zbatim të rezolutës së Bashkimit për paqen e nëntorit 1950 (rezoluta 377 (V)), Kuvendi gjithashtu mund të ndërmarrë veprime nëse Këshilli i Sigurimit nuk vepron, për shkak të votës negative të një anëtari të përhershëm, në një rast kur duket se ekziston një kërcënim për paqen, shkelje të paqes ose akt agresiviteti. Kuvendi mund ta shqyrtojë çështjen menjëherë me qëllim që të bëjë rekomandime për masa kolektive me qëllim të ruajtjes ose rivendosjes së paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ General Assembly: Subsidiary organs at UN.org.
  2. ^ United Nations Official Document. "The annual session convenes on Tuesday of the third week in September per Resolution 57/301, Para. 1. The opening debate begins the following Tuesday". www.un.org (në anglisht).
  3. ^ a b General Assembly of the United Nations. United Nations. Retrieved 12 July 2013.
  4. ^ Population, total | Data | Table. World Bank. Retrieved 12 July 2013.