Jump to content

Selia e Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Selia e Organizatës së Kombeve të Bashkuara ndodhet në New York City, në një kompleks të krijuar nga një bord arkitektësh të udhëhequr nga Wallace Harrison, dhe ndërtuar nga firma arkitekturore Harrison & Abramovitz. Kompleksi ka shërbyer si seli zyrtare e Kombeve të Bashkuara që nga përfundimi i tij në vitin 1952. Ndodhet në lagjen Turtle Bay të Manhattanit, në 17 to 18 acres (6.9 to 7.3 ha) të sipërfaqes tokësore me pamje nga lumi Lindor. Kufijtë e saj janë Avenue e Parë në perëndim, Rruga Lindore 42 në jug, Rruga 48 në veri dhe Lumi Lindor në lindje. [1] Shprehja "Gjiri i Breshkave" përdoret herë pas here si një metonim për selinë e KB ose për Kombet e Bashkuara si një tërësi. [2]

Selia mban vendet e organeve kryesore të KB, përfshirë Asamblenë e Përgjithshme dhe Këshillin e Sigurimit, por përjashton Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila është në Hagë. Kombet e Bashkuara kanë tre zona shtesë, filiale, selitë rajonale ose zyra qendrore. Këto u hapën në Gjenevë ( Zvicër ) në vitin 1946, Vjenë ( Austri ) në vitin 1980 dhe Nairobi ( Kenia ) në vitin 1996. [3] [4] Këto zyra ndihmëse përfaqësojnë interesat e KB, lehtësojnë aktivitetet diplomatike dhe gëzojnë privilegje të caktuara jashtëtokësore, por nuk përmbajnë vendet e organeve kryesore.

Megjithëse ndodhet në New York City, toka e zënë nga Selia e Kombeve të Bashkuara dhe hapësirat e ndërtesave që ajo merr me qira janë nën administrimin e vetëm të Kombeve të Bashkuara dhe jo qeveria e SHBA. Ata janë teknikisht ekstraterritorial përmes një marrëveshjeje traktati me qeverinë e SHBA. Sidoqoftë, në këmbim të policisë lokale, mbrojtjes nga zjarri dhe shërbime të tjera, Kombet e Bashkuara pranojnë shumicën e ligjeve lokale, shtetërore dhe federale. [5]

Asnjë nga 15 agjencitë e specializuara të Kombeve të Bashkuara (të tilla si UNESCO, etj.) nuk janë të vendosura në seli. Sidoqoftë, disa "organe ndihmëse autonome", të tilla si UNICEF, kanë selinë e tyre në Selinë e OKB - UNHQ.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Mires, Charlene (2013). Capital of the World: The Race to Host the United Nations (në anglisht). NYU Press. ISBN 978-0-8147-0794-4.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "United Nations Visitors Centre" (në anglisht). United Nations. Arkivuar nga origjinali më 24 shtator 2010. Marrë më 24 tetor 2011.
  2. ^ "Turtle Bay blog". Foreign Policy (në anglisht). foreignpolicy.com. Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2011. Marrë më 24 tetor 2011.
  3. ^ "Home | UNON" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 25 shkurt 2011. Marrë më 10 qershor 2016.
  4. ^ "Welcome to the United Nations Office at Vienna!" (në anglisht). United Nations. Arkivuar nga origjinali më 20 qershor 2009. Marrë më 24 tetor 2011. referring to the office at Vienna as "the third United Nations Headquarters
  5. ^ Kelsen, Hans (1950). The law of the United Nations: a critical analysis of its fundamental problems (në anglisht). The Lawbook Exchange, Ltd. fq. 350. ISBN 978-1-58477-077-0. Arkivuar nga origjinali më 22 shkurt 2017. Marrë më 12 nëntor 2015.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]