Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Kombeve të Bashkuara.

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (UNSG, SG ose SecGen) është zyrtari kryesor administrativ i Kombeve të Bashkuara dhe kreu i Sekretariatit të Kombeve të Bashkuara, 1 nga 6 organet kryesore të Kombeve të Bashkuara.

Roli i sekretarit të përgjithshëm dhe i sekretariatit përcaktohet nga Kapitulli XV (nenet 97 deri 101) të Kartës së Kombeve të Bashkuara. Megjithatë, kualifikimet e zyrës, procesi i përzgjedhjes dhe mandati janë të hapura për interpretim; ato janë vendosur me zakon.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Urquhart, Brian (28 janar 2009). "The Next Secretary-General: How to Fill a Job With No Description". Foreign Affairs: America and the World (në anglishte amerikane). ISSN 0015-7120. Marrë më 3 shtator 2020.