Jump to content

Perandoria Portugeze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandoria Portugeze
[Império Português] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help) (Portugalisht)
1415–1999
Portuguese coat of arms (1481–present)
Stema
Të gjitha vendet e botës që dikur ishin pjesë e Perandorisë Portugeze
Të gjitha vendet e botës që dikur ishin pjesë e Perandorisë Portugeze
KryeqytetiLisbona (1415–1808/1821–1999)
Rio de Zhaneiro (1808–1821)
Besimi
Katolicizmi romak
Qeveria
Lloji i qeverisjesKolonializëm
Monarkët 
Presidentët 
Historia 
1415
1498
1500
• 
  • 1580–1640
  • 1585–1604
  • 1588–1654
  • 1640–1668
1822
  • 1961
  • 1961–1974
  • 1974–1975
1999
Të dhëna të tjera
  1. ^ Kryeqyteti ndodhej në Rio de Janeiro nga viti 1808 deri më 1821.

Perandoria Portugeze (Portugalisht: Império Português), e njohur edhe si Portugalia e Jashtme (Ultramar Português) ose Perandoria Koloniale Portugeze (Império Colonial Português), ishte një nga perandoritë më të mëdha dhe më të gjata në historinë botërore dhe perandoria e parë koloniale e Rilindjes. Ajo ekzistoi për gati gjashtë shekuj nga pushtimi i Seutës në 1415 deri në dorëzimin e Macaos portugeze tek Kina në 1999.

Epoka e parë e perandorisë portugeze erdhi në fillim të epokës së zbulimit. Nisur nga Mbretëria e Portugalisë, ajo përfundimisht do të zgjerohej në të gjithë globin. Detarët portugezë filluan të eksplorojnë bregdetin e Afrikës dhe arkipelagut Atlantik në 1418-19, duke përdorur zhvillimet e fundit në lundrim, kartografi dhe teknologji detare të tilla si karavelë, në mënyrë që ata të gjejnë një rrugë detare për burimin e tregtisë së aromave fitimprurëse. Në vitin 1488, Bartolomeu Dias rrumbullakoi Kepin e Shpresës së Mirë, dhe më 1498, Vasco da Gama arriti në Indi. Në vitin 1500, ose me anë të një aksidenti aksidental ose me projektin e fshehtë të kurorës, Pedro Álvares Cabral zbuloi Brazilin në bregdetin e Amerikës Jugore.

Gjatë dhjetëvjeçarëve të ardhshëm, marinarët portugezë vazhduan të eksplorojnë brigjet dhe ishujt e Azisë Lindore, duke krijuar kulla dhe fabrika në vendet që shkonin. Deri në vitin 1571, një varg postar detar lidhur nga LisbonaNagasaki përgjatë brigjeve të Afrikës, Lindjes së Mesme, Indisë dhe Azisë Jugore. Ky rrjet tregtar dhe tregtia koloniale patën një ndikim të konsiderueshëm pozitiv në rritjen ekonomike të Portugalisë (1500-1800), kur përbënte rreth një të pestën e të ardhurave të Portugalisë për kokë banori.

Kur Filipi II i Spanjës, I i Portugalisë, trashëgoi kurorën portugeze në vitin 1580, filloi një bashkim 60-vjeçar mes Spanjës dhe Portugalisë, që nga ajo kohë që i është dhënë termi historiografik i Bashkimit Iberik. Megjithëse mbretëritë vazhduan të administrohen veçmas, Këshilli i Portugalisë vendosi vendin dhe perandorinë e tij nga Madridi. Ndërsa mbreti i Spanjës ishte gjithashtu Mbreti i Portugalisë, kolonitë portugeze u bënë subjekt i sulmeve të tre fuqive rivale evropiane që ishin armiqësore ndaj Spanjës: Republikës Holandeze, Anglisë dhe Francës. Me popullsinë e saj më të vogël, Portugalia nuk ishte në gjendje të mbrojë në mënyrë efektive rrjetin e saj të mbingarkuar të posteve tregtare dhe perandoria filloi një rënie të gjatë dhe graduale. Përfundimisht, Brazili u bë kolonia më e vlefshme e epokës së dytë derisa, si pjesë e valës së lëvizjeve të pavarësisë që përfshiu Amerikat gjatë shekullit të 19-të, u prish në 1822.

Epoka e tretë përfaqëson fazën përfundimtare të kolonializmit portugez pas dekolonizimit të Brazilit në vitet 1820. Deri atëherë, pasuria koloniale u zvogëlua në fortesa dhe plantacione përgjatë vijës bregdetare afrikane (zgjeruar në brendësi të vendit gjatë përleshje për Afrikën në fund të shekullit të 19-të), Timor portugalisht dhe enklava në Indi (India Portugeze) dhe Kina (Macau portugeze). Ultimatumi britanik i vitit 1890 çoi në tkurrjen e ambicieve portugeze në Afrikë.

Nën António Salazarin, Republika e Dytë Portugeze bëri disa përpjekje të këqija për t'u ngjitur në kolonitë e fundit të mbetura. Sipas ideologjisë së Plurikontinentalizmit, regjimi i riorganizonte kolonitë e veta "provinca të huaja", duke ruajtur sistemin e punës së detyruar, nga e cila vetëm një elitë e vogël indigjene normalisht ishte e përjashtuar. Në 1961, Goa u aneksua nga India dhe Fort i São João Baptista de Ajudá u aneksua nga Dahomey (tani Benin). Lufta koloniale portugeze në Afrikë zgjati deri në përmbysjen përfundimtare të regjimit në vitin 1974. I ashtuquajturi revolucioni i karnave çoi në dekolonizimin e shpejtë të Afrikës portugeze dhe aneksimin e Timorit portugal nga Indonezia. Decolonizimi nxiti eksodin e pothuajse të gjithë kolonëve portugezë dhe shumë njerëz të përzier racor nga kolonitë. Makau portugez u kthye në Kinë në vitin 1999. Të vetmit posedime jashtë shtetit për të qëndruar nën sundimin portugez, Azoret dhe Madeira, kishin të dyja popullata portugeze, dhe statusi i tyre kushtetues u ndryshua më pas nga "provincat e huaja" në "rajone autonome".