Amerika Qendrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
vendndodhja e Amerikës Qendrore

Amerika Qendrore (Mesme) ose Mediterani amerikan është hapësirë gjeografike në mes të dy masave të mëdha kontinentale të Amerikës Veriore dhe të Amerikës Jugore. Amerika Qendrore ka një sipërfaqe prej 521.499 km² dhe prej kufirit verior të Meksikës deri te luguna e lumit Atrato në Amerikën Jugore e ndan nje distance prej 4 600 km. Përveç ishujve të Indisë Perndimore dhe rripit të ngushtë tokësor, në mes të oqeaneve , në Amerikën e Mesme hyn edhe Meksika. Diferencohet prej pjesëve tjera të Amerikës për coptimin e theksuar të bregdetit, për numrin e madh të ishujve, gadishujve dhe deteve që e rrethojnë.

Shteti & Flamuri Sipërfaqja
(km²)
Popullsia
(korrik 2005)
Dendësia e poullsisë
(km²)
PBB/Banorë (USD, 2005) Kryeqyteti
Flag of Belize.svg Beliza &0000000000022966.00000022.966 &0000000000270000.000000270.000 &0000000000000012.00000012 &0000000000003939.0000003.939 Belmopan
Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika &0000000000051100.00000051.100 &0000000004327000.0000004.327.000 &0000000000000085.00000085 &0000000000004361.0000004.361 San José
Flag of El Salvador.svg Salvadori &0000000000021040.00000021.040 &0000000006881000.0000006.881.000 &0000000000000327.000000327 &0000000000001963.0000001.963 San Salvador
Flag of Guatemala.svg Guatemala &0000000000108890.000000108.890 &0000000012599000.00000012.599.000 &0000000000000116.000000116 &0000000000001898.0000001.898 Guatemala
Flag of Honduras.svg Hondurasi &0000000000112492.000000112.492 &0000000007205000.0000007.205.000 &0000000000000064.00000064 &0000000000000993.000000993 Tegucigalpa
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua &0000000000129494.000000129.494 &0000000005487000.0000005.487.000 &0000000000000042.00000042 &0000000000000950.000000950 Managua
Flag of Panama.svg Panama &0000000000075517.00000075.517 &0000000003232000.0000003.232.000 &0000000000000043.00000043 &0000000000004630.0000004.630 Qyteti i Panamasë
Gjithsej &0000000000521499.000000521.499 &0000000040001000.00000040.001.000 &0000000000000077.00000077 &0000000000002117.0000002.117

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]