Jump to content

António de Oliveira Salazar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
António de Oliveira Salazar
Portreti zyrtar, rr. 1968
Kryeministër i Portugalisë
Në detyrë
5 Korrik 1932 – 25 Shtator 1968
Presidenti
Paraprirë ngaDomingos Oliveira
Pasuar ngaMarcelo Caetano
Ministri i Mbrojtjes
Në detyrë
13 Prill 1961 – 4 Dhjetor 1962
KryeministriVetëvetja
Paraprirë ngaJúlio Botelho Moniz
Pasuar ngaManuel Gomes de Araújo
Presidenti i Portugalisë
Në detyrë
18 Prill 1951 – 9 Gusht 1951
KryeministriVetëvetja
Paraprirë ngaÓscar Carmona
Pasuar ngaFrancisco Craveiro Lopes
Të dhëna vetjake
U lind më(28-04-1889)1889 prill 28 invalid day
Vimieiro, Santa Comba Dão, Portugali
Vdiq më27 korrik 1970(1970-07-27) (81 vjeç)
Lisbona, Portugali
Partia politikeBashkimi Kombëtar (1930–1970)
Lidhjet e tjera
politike
Qëndra Katolike Portugeze (1919–1930)
ShkollimiUniversiteti i Coimbra (PhD)
PunësimiProfesor i Ekonomisë
Nënshkrimi

António de Oliveira Salazar[a] (Portugalisht: [ɐ̃ˈtɔni.u ðɨ ɔliˈvɐjɾɐ sɐlɐˈzaɾ]; 28 April 1889 – 27 July 1970) ishte një burrë shteti, akademik dhe ekonomist portugez që shërbeu si Kryeministër i Portugalisë nga 1932 deri në 1968. Pasi erdhi në pushtet nën Ditadura Nacional ("Diktatura Kombëtare"), ai e riformuloi regjimin si Estado Novo ("Shteti i Ri") tashmë korporatist, me veten në krye si diktator. Regjimi që ai krijoi zgjati deri më 1974, duke e bërë atë një nga regjimet diktatoriale më jetëgjata në Europë.

Një profesor i ekonomisë politike në Universitetin e Koimbrës, Salazari hyri në jetën publike si ministër i financave me mbështetjen e Presidentit Óscar Carmona pas grushtit të shtetit të 28 majit 1926 . Ushtria e vitit 1926 e pa veten si roje të kombit nën optikën e paqëndrueshmërisë dhe dështimit të perceptuar të Republikës së Parë, por ata nuk e kishin idenë se si t'i trajtonin sfidat kritike të kohës. [1] Brenda një viti, i pajisur me fuqi të veçanta kushtetuese, Salazar baraspeshoi buxhetin dhe stabilizoi monedhën e Portugalisë. Salazar prodhoi të parën nga shumë teprica buxhetore. [2] Ai promovoi administratën civile në regjimin autoritar kur politika e gjithnjë e më shumë vendeve po militarizohej. [1] Synimi i Salazarit ishte depolitizimi i shoqërisë dhe jo mobilizimi i popullatës. [1] Megjithatë, Portugalia mbeti kryesisht e pazhvilluar, popullsia e saj relativisht e varfër dhe me arsim të ulët në krahasim me pjesën tjetër të Evropës. [3]

Në kundërshtim me komunizmin, socializmin, sindikalizmin dhe liberalizmin, sundimi i Salazarit ishte konservator, korporatist dhe nacionalist ; ishte edhe kapitalist deri diku edhe pse në mënyrë shumë të kushtëzuar deri në fillimin e fazës përfundimtare të sundimit të tij, në vitet 1960. [4] Salazari u distancua nga fashizmi dhe nazizmi, të cilat ai i përshkroi si një " çezarizëm pagan" që nuk njihte kufij ligjorë, fetarë apo moralë. [5] Gjatë gjithë jetës së tij, Salazar iu shmang retorikës populiste . [1] Ai në përgjithësi ishte kundër konceptit të partive politike kur, në vitin 1930, krijoi Bashkimin Kombëtar. Salazar e përshkroi dhe promovoi partinë si një "jopartiake" [1] dhe njoftoi se Bashkimi Kombëtar do të ishte antiteza e një partie politike. [1] Ai promovoi katolicizmin, por argumentoi se roli i Kishës ishte shoqëror, jo politik, dhe negocioi Konkordatin e vitit 1940 që e mbajti kishën larg politikës. Një nga motot e regjimit të Salazarit ishte Deus, Pátria e Família ("Zoti, Atdheu dhe Familja"), megjithëse ai kurrë nuk e ktheu Portugalinë në një shtet konfesional . [6] [1]

Me regjimin Estado Novo që i mundësonte atij të ushtronte pushtete të mëdha politike, Salazar përdori censurën dhe policinë sekrete PIDE për të shuar opozitën. Një lider i opozitës, Humberto Delgado, i cili sfidoi hapur regjimin e Salazar në zgjedhjet presidenciale të vitit 1958, fillimisht u internua dhe më pas u vra nga policia sekrete e Salazarit. Salazari mbështeti Francisko FrankonLuftën Civile Spanjolle dhe luajti një rol kyç në mbajtjen asnjëanëse të Portugalisë dhe Spanjës gjatë Luftës së Dytë Botërore, ndërsa ende ofronte ndihmë për aleatët . [7] [5] [8] Pavarësisht se ishte një diktaturë, Portugalia nën sundimin e tij mori pjesë në themelimin e disa organizatave ndërkombëtare. Vendi ishte një nga 12 anëtarët themelues të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) në 1949, u bashkua me Bashkimin e Pagesave Europiane në 1950 dhe ishte një nga anëtarët themelues të Shoqatës Evropiane të Tregtisë së Lirë (EFTA) në 1960; ishte gjithashtu një anëtar themelues i Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik në 1961. Nën sundimin e Salazarit, Portugalia gjithashtu iu bashkua Marrëveshjes së Përgjithshme mbi Tarifat dhe Tregtinë në 1961 dhe filloi Luftën Koloniale Portugeze . Doktrina e plurikontinentalizmit ishte baza e politikës territoriale të Salazarit, një konceptim i Perandorisë Portugeze si një shtet i unifikuar që shtrihej në shumë kontinente. Pasi Salazar ra në koma në vitin 1968, Presidenti Américo Tomás e shkarkoi atë nga posti i kryeministrit. [9]

Estado Novo u shemb gjatë Revolucionit të Karafilave të vitit 1974, katër vjet pas vdekjes së Salazarit. Në dekadat e fundit, "burime dhe metoda të reja janë duke u përdorur nga historianët portugez në një përpjekje për t'u përballur me diktaturën që zgjati dyzet e tetë vjet". [10]


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>

  1. ^ a b c d e f g Gallagher 2020.
  2. ^ Wiarda 1977.
  3. ^ Mattoso, José; Rosas, Fernando (1994). História de Portugal: o Estado Novo (në portugalisht). Vëll. VII. Lisbon: Estampa. fq. 251. ISBN 978-9723310863.
  4. ^ Parecer sôbre a proposta de lei n.º 172 (Condicionamento industrial), Assembleia da República https://debates.parlamento.pt/catalogo/r2/dan/01/01/03/118S3/1937-02-18?sft=true#p7
  5. ^ a b Kay 1970.
  6. ^ Gallagher 1983.
  7. ^ Winston Churchill, 12 October 1943 Statement in the House of Commons. .
  8. ^ Rendel 1957.
  9. ^ Meneses 2009.
  10. ^ Meneses 2002.