Jump to content

Kalvinizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Statujat e Guijem Farelit, John Calvin, Teodor Bezës dhe Gjon Knoksit, teologët më me ndikim në zhvillimin e besimit të reformuar, në Murin e ReformimitGjenevë

Kalvinizmi, i quajtur gjithashtu Krishtërimi i Reformuar, [1] [a] është një degë kryesore e protestantizmit që ndjek traditën teologjike dhe format e praktikës së krishterë të përcaktuara nga Gjon Kalvini dhe teologë të tjerë të ndryshëm të epokës së reformacionit . Ajo thekson sovranitetin e Perëndisë dhe autoritetin e Biblës.

Kalvinistët u shkëputën nga Kisha Katolike në shekullin e 16-të. Kalvinistët ndryshojnë nga luteranët, një tjetër degë kryesore e Reformacionit, në praninë reale shpirtërore të Krishtit në Darkën e Zotit, teoritë e adhurimit, qëllimin dhe kuptimin e pagëzimit dhe përdorimin e ligjit të Zotit për besimtarët, ndër të tjera. [3] [4]

Hiri i emrit dhe themeluesi i lëvizjes, reformatori francez Gjon Kalvin, përqafoi besimet protestante në fund të viteve 1520 ose në fillim të viteve 1530, pasi nocionet më të hershme të traditës së mëvonshme reformuese u përkrahën tashmë nga Huldrih Cvingili. Lëvizja u quajt për herë të parë "Kalvinizëm" në fillim të viteve 1550 nga luteranët që e kundërshtuan atë, megjithatë shumë në traditë e shohin atë ose një term të papërshkrueshëm ose të papërshtatshëm dhe preferojnë termin Reformuar . [5] [6]


Teologët më të rëndësishëm të reformuar përfshijnë Kalvinin, Cvingilin, Martin Bucer, Guijem Farelin, Heinrich Bullinger, Thomas Cranmer, Nicholas Ridley, Peter Martyr Vermigli, Teodor Bezën, Gjon Knoksit dhe John à Lasco . Në shekullin e 20-të, Abraham Kuyper, Herman Bavinck, BB Warfield, J. Gresham Machen, Louis Berkhof, Karl Barth, Martyn Lloyd-Jones, Cornelius Van Til, RC Sproul dhe JI Packer ishin me ndikim. Teologët më bashkëkohorë të reformuar përfshijnë të ndjerin Tim Keller, themeluesin e Ministrive të Deshiring God John Piper, si dhe Joel Beeke dhe Michael Horton .

Tradita e reformuar përfaqësohet kryesisht nga emërtimet e Reformuara Kontinentale, Presbiteriane, Anglikane të Reformuara, Kongregacionale dhe Baptiste të Reformuara . Disa forma të politikës kishtare ushtrohen nga një grup kishash të reformuara, duke përfshirë presbiteriane, kongregacioniste dhe disa episkopale . Shoqata më e madhe e Reformuar është Kungimi Botëror i Kishave të Reformuara, me më shumë se 100 milionë anëtarë në 211 besime anëtare në mbarë botën. [7] [8] Federatat më konservatore të reformuara përfshijnë Shoqërinë e Reformuar Botërore dhe Konferencën Ndërkombëtare të Kishave të Reformuara .

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalvinizmi është emëruar pas Gjon Kalvini. Kalvinivetë e denoncoi përcaktimin:

Ata nuk mund të na vinin ndonjë fyerje më të madhe se kjo fjalë, Kalvinizëm. Nuk është e vështirë për të hamendësuar se nga mund të vijë kjo urrejtje e thellë që ata kanë me mua.

— John Calvin, Leçons ou commentaires et expositions sur les révélations du prophète Jeremie, 1565[9]

Që nga polemikat Arminiane, tradita e reformuar si degë e protestantizmit dallohet nga luteranizmi dhe ndahet në dy grupe, arministe dhe kalviniste. [10] [11]

Kalvini predikoi në Katedralen e Shën Pjetrit në Gjenevë .
Kopertina e magnum opusit të Kalvinit, Institutet e Fesë së Krishterë, botuar në 1536

Përhapet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalvinizmi i hershëm ishte i njohur për kishat e thjeshta dhe të pazbukuruara siç përshkruhet në këtë portret të vitit 1661 të brendësisë së Oude Kerk, Amsterdam
Një kishë kalviniste e braktisur në Łapczyna Wola, Poloni
Një kishë kalviniste në Semarang, Indonezi [b]

Megjithëse pjesa më e madhe e punës së Kalvinit ishte në Gjenevë, botimet e tij përhapën idetë e tij për një kishë të reformuar saktë në shumë pjesë të Evropës. Në Zvicër, disa kantone janë ende të reformuara, dhe disa janë katolike. Kalvinizmi u bë doktrina dominuese brenda Kishës së Skocisë, Republikës Holandeze, disa komuniteteve në Flandër dhe pjesë të Gjermanisë, veçanërisht ato ngjitur me Holandën në Palatinat, Kassel dhe Lippe, të përhapura nga Olevianus dhe Zacharias Ursinus ndër të tjera. I mbrojtur nga fisnikëria vendase, kalvinizmi u bë një fe e rëndësishme në Hungarinë Lindore dhe zonat hungareze-folëse të Transilvanisë . Sot ka rreth 3.5 milionë njerëz të reformuar hungarezë në mbarë botën. [13]

Kalvinizmi ishte me ndikim në Francë, Lituani dhe Poloni përpara se të fshihej kryesisht gjatë Kundërreformimit . Një nga teologët më të rëndësishëm polakë të reformuar ishte John a Lasco, i cili gjithashtu ishte i përfshirë në organizimin e kishave në Frizinë Lindore dhe Kishën e Strangerit në Londër. [14] Më vonë, një fraksion i quajtur Vëllezërit Polakë u shkëput nga kalvinizmi më 22 janar 1556, kur Piotr i Goniądz- it, një student polak, foli kundër doktrinës së Trinisë gjatë sinodit të përgjithshëm të kishave të reformuara të Polonisë të mbajtur në fshatin Secemin . [15] Kalvinizmi fitoi njëfarë popullariteti në Skandinavi, veçanërisht në Suedi, por u refuzua në favor të Luteranizmit pas Sinodit të Uppsalës në 1593. [16]

Shumë kolonë evropianë të shekullit të 17-të në Trembëdhjetë KolonitëAmerikën Britanike ishin kalvinistë, të cilët emigruan për shkak të argumenteve mbi strukturën e kishës, duke përfshirë Etërit Pelegrinë . Të tjerët u detyruan në mërgim, duke përfshirë Hygenotët francezë. Kolonistët holandezë dhe francezë kalvinistë ishin gjithashtu ndër kolonizatorët e parë evropianë të Afrikës së Jugut, duke filluar nga shekulli i 17-të, të cilët u bënë të njohur si Boerë ose Afrikanerë.


Një raport i vitit 2011 i Forumit Pew mbi Jetën Fetare dhe Publike vlerësoi se anëtarët e kishave presbiteriane ose të reformuara përbëjnë 7% të 801 milionë protestantëve të vlerësuar në mbarë botën, ose afërsisht 56 milionë njerëz. [17] Megjithëse besimi i reformuar i përkufizuar gjerësisht është shumë më i madh, pasi përbën kongregacionist (0,5%), shumicën e kishave të bashkuara dhe bashkuese (sindikatat e besimeve të ndryshme) (7,2%) dhe ka shumë të ngjarë disa nga besimet e tjera protestante (38,2%). Të treja janë kategori të ndryshme nga Presbiterianët ose Reformat (7%) në këtë raport.

Kisha e Tuvalut është një kishë shtetërore e themeluar zyrtarisht në traditën kalviniste.

 1. ^ Manetsch, Scott M. (23 maj 2022). "Switzerland's Original Reformer Was Creative, Combative, and Frequently Controversial". Christianity Today. Arkivuar nga origjinali më 22 nëntor 2022. Marrë më 22 nëntor 2022. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Muller 2004, f. 130.
 3. ^ Schaff, Philip. "Protestantism". New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge. Vëll. IX. fq. 297–299. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Muller, Richard A. (2006). Dictionary of Latin and Greek Theological Terms: Drawn Principally from Protestant Scholastic Theology (bot. 1st). Baker Book House. fq. 320–321. ISBN 978-0-8010-2064-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Hägglund, Bengt (2007). Teologins Historia [History of Theology] (në gjermanisht). Translated by Gene J. Lund (bot. Fourth Revised). Saint Louis: Concordia Publishing House.
 6. ^ Muller 2004.
 7. ^ "Theology and Communion". Wcrc.ch. Arkivuar nga origjinali më 20 dhjetor 2013. Marrë më 5 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Member Churches". Wcrc.ch. Arkivuar nga origjinali më 12 prill 2014. Marrë më 5 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Cottret, Bernard (22 maj 2003). Calvin, A Biography. A&C Black. fq. 239. ISBN 978-0-567-53035-6 – nëpërmjet Google Books. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Reformed Churches". Christian Cyclopedia. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Gonzalez, Justo L. (2008) [1985]. The Story of Christianity. Vëll. Two: The Reformation to the Present Day (bot. reprint – Peabody: Prince Press). New York: HarperCollins. fq. 180. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Goh, Robbie B.H. (2005). Christianity in Southeast Asia. Institute of Southeast Asian Studies. fq. 80. ISBN 981-230-297-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "The Reformed Church". Hungarian Reformed Church of Australia. Arkivuar nga origjinali më 22 shkurt 2014. Marrë më 8 shkurt 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Eaves, Richard Glen; Carter, William A. (1979). "John à Lasco: A Polish Religious Reformer in England, 1550–1553". Journal of Thought. Journal of Thought (14): 311–323. JSTOR 42588808. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Hewett, Phillip (2004). Racovia: An Early Liberal Religious Community. Blackstone Editions. fq. 21–22. ISBN 978-0-9725017-5-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "The Reformation in Germany And Scandinavia". Vlib.iue.it. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2015. Marrë më 5 dhjetor 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Pew Research Center's Forum on Religion and Public Life (19 dhjetor 2011), Global Christianity (PDF), fq. 21, 70, arkivuar nga origjinali (PDF) më 23 korrik 2013, marrë më 20 nëntor 2015 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>