Jump to content

Theodore Beza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Theodore Beza
Portret i Bezës në moshën 58 vjeçare, 1577
Lindur
Théodore de Bèze or de Besze
24 June 1519
Died 13 Tetor 1605(1605-10-13) (mosha 86)
Profesionet Teolog, autor
Punë të njohura E drejta e magjistratëve (1574)
Puna teologjike
Periudha Reformacioni
Lëvizja ose tradita Kalvinizmi
Interesat e parë Teologjia sistematike
Ide të njohura Supralapsarianizmi
Firma

Theodore Beza ( Latinisht: Theodorus Beza ; frëngjisht: Théodore de Bèze ose de Besze ; 24 qershor 1519 – 13 tetor 1605) ishte një teolog, reformator dhe dijetar protestant francez kalvinist, i cili luajti një rol të rëndësishëm në reformimin protestant . Ai ishte një dishepull i Gjon Kalvinit dhe jetoi pjesën më të madhe të jetës së tij në Gjenevë. Ai pasoi Kalvinin në postin e udhëheqësit shpirtëror të Republikës së Gjenevës .

Beza në moshën 24-vjeçare, portret i shekullit të 16-të