Gjon Kalvini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

John Calvin ( [1] Frëngjishtja e Mesme: Jehan Cauvin ; frëngjisht: Jean Calvin [ʒɑ̃ kalvɛ̃]; 10 korrik 1509 – 27 maj 1564) ishte një teolog, pastor dhe reformator francez në Gjenevë gjatë Reformës Protestante .

 

Gjon Kalvini
Jehan Cauvin
Portret rreth vitit 1550
U lind në(10-07-1509)1509 korrik 10 invalid day
Noyon, Pikardi, Francë
Vdiq27 maj 1564(1564-05-27) (54 vjeç)
ArsimiUniversiteti i Parisit
Universiteti i Orléans
Universiteti i Bourges
Nënshkrimi

Ai ishte një figurë kryesore në zhvillimin e sistemit të teologjisë së krishterë të quajtur më vonë kalvinizëm, duke përfshirë doktrinat e tij të paracaktimit dhe të sovranitetit absolut të Zotit në shpëtimin e shpirtit njerëzor nga vdekja dhe dënimi i përjetshëm . Doktrinat kalviniste u ndikuan dhe u përpunuan mbi traditat Augustiniane dhe traditat e tjera të krishtera. Kisha të ndryshme Kongregacionale, të Reformuara dhe Presbiteriane, të cilat e shikojnë Kalvinin si ekspozuesin kryesor të besimeve të tyre, janë përhapur në mbarë botën. Kalvini ishte një polemist i palodhur dhe shkrimtar apologjetik, i cili shkaktoi shumë polemika. Ai gjithashtu shkëmbeu letra të përzemërta dhe mbështetëse me shumë reformatorë, duke përfshirë Philipp Melanchthon dhe Heinrich Bullinger . Përveç seminalit të tij Institutet e Fesë së Krishterë, Kalvini shkroi komente për shumicën e librave të Biblës, dokumente rrëfimtare dhe traktate të tjera teologjike.

Kalvini fillimisht ishte trajnuar si një avokat humanist . Ai u shkëput nga Kisha Katolike Romake rreth vitit 1530. Pasi shpërthyen tensionet fetare në dhunën vdekjeprurëse të përhapur kundër të krishterëve protestantë në Francë, Kalvini iku në Bazel, Zvicër, ku në 1536 ai botoi edicionin e parë të Instituteve . Në të njëjtin vit, Kalvini u rekrutua nga francezi William Farel për t'u bashkuar me Reformacionin në Gjenevë, ku ai predikonte rregullisht predikime gjatë gjithë javës. Megjithatë, këshilli drejtues i qytetit i rezistoi zbatimit të ideve të tyre dhe të dy u përjashtuan. Me ftesë të Martin Bucer, Kalvini vazhdoi në Strasburg, ku u bë ministër i një kishe të refugjatëve francezë. Ai vazhdoi të mbështeste lëvizjen reformuese në Gjenevë dhe në vitin 1541 u ftua të drejtonte kishën e qytetit.

Pas kthimit të tij, Kalvini paraqiti forma të reja të qeverisjes dhe liturgjisë së kishës, pavarësisht kundërshtimit nga disa familje të fuqishme në qytet që u përpoqën të frenonin autoritetin e tij. Gjatë kësaj periudhe, Michael Servetus, një spanjoll i konsideruar si nga katolikët romakë ashtu edhe nga protestantët si me një pikëpamje heretike për Trininë, mbërriti në Gjenevë. Ai u denoncua nga Kalvini dhe u dogj në dru për herezi nga këshilli i qytetit. Pas një fluksi refugjatësh mbështetës dhe zgjedhjeve të reja për këshillin e qytetit, kundërshtarët e Kalvinit u detyruan të largoheshin. Kalvini i kaloi vitet e tij të fundit duke promovuar Reformimin si në Gjenevë ashtu edhe në mbarë Evropën.

  1. ^ "Definition of Calvin | Dictionary.com". www.dictionary.com (në anglisht). Marrë më 2023-04-27.