Jump to content

Martin Bucer

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Martin Bucer

Martin Bucer (në fillim gjermanisht: Martin Butzer; [1] 11 nëntor 1491 - 28 shkurt 1551) ishte një reformator protestante bazuar në Strasburg që ndikohet Lutheran, kalvinist, anglikane dhe doktrinave dhe praktikave. Bucer ishte fillimisht një anëtar i Rendit Dominikane, por pas takimit dhe duke u ndikuar nga Martin Luther në 1518 ai organizohet për zotohet të tij murg të anulohen. Ai pastaj filloi të punojë për Reformat, me mbështetjen e Franz von Sickingen. Bucer's përpjekjet për të reformuar kishën në Wissembourg rezultoi në përjashtim të tij nga Kisha Katolike Romake, dhe ai ishte i detyruar të largoheshin për në Strasburg. Atje ai u bashkua me një ekip të reformatorët i cili përfshinte Mateu Zell, Volfgang Capito, dhe Caspar Hedio. Ai ka vepruar si një ndërmjetës midis dy reformatorët kryesorë, Martin Luteri dhe Huldrych Zwingli, që ndryshojnë në doktrinën e rite. Më vonë, Bucer kërkoi marrëveshje lidhur me artikujt e përbashkët të besimit si dhe pohimi Tetrapolitan Concord Wittenberg, duke punuar ngushtë me Philipp Melanchthon në latter. Bucer besonin se katolikët në Perandorinë e Shenjtë Romake mund të jetë i bindur për t'u bashkuar me Reformimit. Përmes një seri konferencash organizuar nga Charles V, ai u përpoq të bashkohen protestantët dhe katolikët për të krijuar një kishë të veçantë kombëtar gjerman nga Roma. Ai nuk ka arritur këtë, si ngjarjet politike çoi në Luftës Schmalkaldic dhe duken Protestantizmi brenda Perandorisë. Në 1548, Bucer ishte bindi, nën presion, për të nënshkruar së Përkohshme Augsburg, e cila vendosi disa forma të kultit katolik. Megjithatë, ai vazhdoi për të nxitur reformat e deri në qytetin e Strasburgut pranuar të përkohshme, dhe e detyroi atë të leave. Më 1549, Bucer ishte në mërgim në Angli, ku, nën udhëheqjen e Thomas Cranmer, ai ishte në gjendje të ndikojë në rishikimin e dytë të Libri i lutjeve të përbashkëta. Ai vdiq në Cambridge, Angli, në moshën 59. Edhe pse ministria e tij nuk shpien në formimin e një emërtim të ri, shumë sekteve protestante kanë marrë atë si një prej tyre. Ai kujtohet si një pionier e hershme të ecumenism. Martin Bucer lindi në Sélestat (Schlettstadt), Alsace, një qytet pa perandorake të Perandorisë së Shenjtë Romake. Babai i tij dhe gjyshi, te dyja me emrin Claus Butzer, u coopers (barrelmakers) nga tregtia.[6] Pothuajse asgjë nuk është e njohur për nënën e Bucer.[7] Bucer gjasa ndoqi shkollën prestigjioze Sélestat Latine, ku artizanët dërguar fëmijët e tyre.[8] Ai përfunduar studimet e tij në verë të vitit 1507 dhe u bashkua me qëllim Domenikane si një rishtar. Bucer më vonë mori gjyshi i tij kishte detyruar atë në qëllim. Pas një viti, ai u shenjtëruar si një ndihmës në Strasburg të kishës Williamites, dhe ai mori e tij shprehet si një murg dominikan plotë. Në 1510, ai u shenjtëruar si një dhjak.[9] Me 1515, Bucer u studiuar teologji në manastirin dominikan në Heidelberg. Vit më pas, ai mori një kurs në dogmatikë në Mainz, ku ai u shugurua prift, duke u kthyer në Heidelberg në janar 1517 për t'u regjistruar në universitet.[10] Rreth kësaj kohë, ai u ndikuar nga humanizmi, dhe ai filloi blerjen e librave botuar nga Johannes Froben, disa nga Erasmus e madhe humaniste. Një inventar i 1518 librave Bucer përfshin vepra kryesore e Thomas Aquinas, kreu i skolastikë mesjetar në mënyrë Dominikane.[11] Në prill 1518, Johannes von Staupitz, vikar i përgjithshëm i Augustinians, ftoi reformatori Martin Luther Wittenberg të argumentojnë teologji e tij në polemikë Heidelberg. Këtu Bucer Luteri u takua për herë të parë.[12] Në një letër të gjatë për mentorin e tij, Beatus Rhenanus, Bucer tregoi atë që ai e mësoi, dhe ai komentoi disa Nëntëdhjetë e pesë Këto Luteri. Ai kryesisht u pajtua me ato dhe të perceptuar idetë e Luterit dhe Erasmus të jenë në harmoni. Sepse takim Luteri përbëjnë rreziqe të caktuara, ai i kërkoi Rhenanus për të siguruar letrën e tij nuk bie në duar të gabuara. Ai gjithashtu shkroi vullnetin e tij, e cila përmban inventarin e librave të tij. Në fillim të 1519, Bucer marrë shkallën baccalaureus, dhe se vera ai u shpreh pikëpamjet e tij teologjik në një polemikë para fakultetit në Heidelberg, zbulimin e tij me pushim Akuinas dhe skolastikë.[13] Franz von Sickingen ishte mbrojtës dhe mbrojtësit e Martin Bucer gjatë viteve të tij të hershme.

Ngjarjet që e ka shkaktuar Bucer për të lënë me qëllim Dominikane u ngrit nga të tij përqafojë e ideve të reja dhe kontaktet e tij në rritje me Humanistëve tjera dhe reformatorëve. Një Domenikane tjerë, Jacob van Hoogstraaten, hetues i madh i Këlnit, u përpoqën për të ndjekur penalisht Johann Reuchlin, një dijetar humaniste. Humanistëve të tjera, duke përfshirë parisë Ulrich von Hutten dhe kalorës perandorak Franc von Sickingen, mori anën e Reuchlin. Hoogstraten u prish, por ai tani planifikuar për të synuar Bucer. Më 11 nëntor 1520, Bucer tha reformator Volfgang Capito në një letër që Hoogstraaten ishte kërcënuese për të bërë një shembull i tij si një ndjekës i Luther. Për t'i ikur juridiksionit Domenikane, Bucer të nevojshme për të lirohen nga të tij murg premton. Capito dhe të tjerët ishin në gjendje që të përshpejtojë anulimin e tij shprehet se, dhe më 29 prill 1521 ai u lirua formalisht nga rendit dominikan.[14] Për dy vitet e ardhshme, Bucer ishte i mbrojtur nga Sickingen dhe Hutten. Ai gjithashtu ka punuar për një kohë në gjykatën e Ludwig V, zgjedhës qiellzor, si kapelan të rinj Frederik Ludwig e vëllait.[15] Sickingen ishte një figurë e lartë në gjykatë Ludwig së.[16] Ky takim i aktivizuar Bucer për të jetuar në Nuremberg, më qytetit të fuqishme të Perandorisë, zyrtarët e së cilës ishin të fuqishëm qeverisës reformiste. Atje ai u takua me shumë njerëz të cilët ndanë pikëpamje të tij, duke përfshirë Pirckheimer humaniste Willibald dhe të ardhmen Nurembergut reformator Andreas Osiander. Në shtator 1521, Bucer pranoi ofertën Sickingen për pozitën e pastorit në Landstuhl, ku Sickingen kishte një kështjellë, dhe Bucer lëvizur në qytet maj 1522.[17] Në verë 1522, ai u takua dhe u martua me Elisabeth Silbereisen, një ish-murgeshë.[18] Sickingen gjithashtu ofroi të paguajë për Bucer për të studiuar në Wittenberg. Në rrugën e tij, Bucer ndalur në qytetin e Wissembourg, reformator i të cilit udhëheqës, Heinrich Motherer, i kërkoi atij që të bëhet prift i tij. Bucer ranë dakord të ndërpresë udhëtimin e tij dhe shkoi të punojë menjëherë, duke predikuar predikime të përditshme, në të cilën ai sulmoi praktikat tradicionale të kishës dhe urdhërat murg. Në bazë të besimit të tij se Bibla është burimi i vetëm për njohuri për të arritur shpëtimin (sola Scriptura), ai predikoi masë që nuk duhet të konsiderohet si recrucifying e Krishtit, por në vend të pritjes së dhuratë të Zotit e shpëtimit nëpërmjet Krishtit. Ai akuzoi murgjit e krijimit të rregullave shtesë mbi atë që është e përfshira në Bibël.[19] Ai përmbledhur bindjet e tij në gjashtë teza, dhe bëri thirrje për një debat publik. Kundërshtarët e tij, françeskanët lokale dhe Dominicans, injoruar atë, por predikimet e tij nxiste banorë qyteti për të kërcënuar manastiret qytetit. Peshkop i Speyer reaguan duke excommunicating Bucer, dhe edhe pse këshilli qytetit vazhdoi të mbështesë atë, ngjarje përtej Wissembourg majtë Bucer në rrezik. Benefactor e tij kryesor, Franc von Sickingen, u mund dhe u vra gjatë Revolt kalorës, dhe Ulrich von Hutten u bë një i arratisur.[20] Këshilli Wissembourg kërkoi Bucer dhe Motherer të largohen, dhe më 13 maj 1523 ata ikën në Strasburg pranë.