Jump to content

Fildishi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çatalli i elefantit i gdhendur italian i shekullit të 11-të, Louvre.

Fildishi është një material i fortë, i bardhë nga çatajt (tradicionalisht nga elefantët) dhe dhëmbët e kafshëve, që përbëhet kryesisht nga dentina, një nga strukturat fizike të dhëmbëve dhe çatajve. Struktura kimike e dhëmbëve dhe çatajve të gjitarëve është e njëjtë, pavarësisht nga lloji i origjinës. Tregtia e disa dhëmbëve dhe çatajve, përveç elefantit, është e vendosur dhe e përhapur; prandaj, "fildishi" mund të përdoret në mënyrë të saktë për të përshkruar çdo dhëmb ose çatall gjitari me interes tregtar, të cilët janë mjaft të mëdhenj për t'u gdhendur ose gërvishtur.[1]

Përveç fildishit natyror, fildishi mund të prodhohet edhe në mënyrë sintetike,[2][3][4][5][6] prandaj (ndryshe nga fildishi natyral) nuk kërkon marrjen e materialit nga kafshët. Arrat tagua gjithashtu mund të gdhenden si fildishi.[7]

Tregtia e produkteve të gatshme të produkteve të fildishtë e ka origjinën në Luginën Indus. Fildishi është një produkt kryesor që shihet me bollëk dhe është përdorur për tregti në qytetërimin Harappan. Produktet e përfunduara të fildishtë që u panë në vendet Harapa përfshijnë shkopinj kohl, kunjat, fëndyrat, grepa, këmbe, krehër, copa loje, zare, zbukurime dhe zbukurime të tjera personale.

Fildishi është vlerësuar që nga kohërat e lashta në art ose prodhim për prodhimin e një sërë artikujsh nga gdhendjet e fildishit te dhëmbët e rremë, tastet e pianos, tifozët dhe domino.[8] Fildishi i elefantit është burimi më i rëndësishëm, por fildishi nga mamuthi, trikeku, hipopotami, kashaloti, orka, narvali dhe warthog janë përdorur gjithashtu.[9][10] Elk gjithashtu ka dy dhëmbë fildishi, të cilët besohet se janë mbetjet e tufave të paraardhësve të tyre.[11]

Tregtia kombëtare dhe ndërkombëtare e fildishit natyror të llojeve të kërcënuara si elefantët afrikanë dhe aziatikë është e paligjshme.[12] Fjala fildish rrjedh përfundimisht nga egjiptianja e lashtë âb, âbu ("elefant"), përmes latinishtes ebor- or ebur.[13]

 1. ^ "Identification Guide for Ivory and Ivory Substitutes" (PDF) (në anglisht). Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Marrë më 30 prill 2013.
 2. ^ Bio-Inspired Synthetic Ivory as a Sustainable Material
 3. ^ Lab-grown horns and tusks could stop poaching—or not
 4. ^ Bio-inspired Synthetic Ivory as a Sustainable Material for Piano Keys
 5. ^ Appalled by the Illegal Trade in Elephant Ivory, a Biologist Decided to Make His Own
 6. ^ Synthetic ivory fails to stop illegal trade
 7. ^ The truth about tusks
 8. ^ "George Washington's false teeth not wooden" (në anglisht). Associated Press. Marrë më 2022-03-14.
 9. ^ Espinoza, E. O.; M. J. Mann (1991). Identification guide for ivory and ivory substitutes (në anglisht). Baltimore: World Wildlife Fund and Conservation Foundation.
 10. ^ U.S. Fish and Wildlife Service Forensics Lab. "Ivory Identification Guide – U.S. Fish and Wildlife Service Forensics Laboratory". fws.gov (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-06-23. Marrë më 2017-11-03.
 11. ^ "Elk Facts". Colorado Elk Breeders (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2015-09-29. Marrë më 2017-11-03.
 12. ^ Singh, R. R., Goyal, S. P., Khanna, P. P., Mukherjee, P. K., & Sukumar, R. (2006). Using morphometric and analytical techniques to characterize elephant ivory. Forensic Science International 162 (1): 144–151.
 13. ^ The New Shorter Oxford English Dictionary (Oxford 1993), entry for "ivory."