Kashaloti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Balena e bardhë[1]
Vargu kohor: Plioceni — tani[2]
Mother and baby sperm whale.jpg
Sperm whale male and female size.svg
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Cetacea
Nënrendi: Odontoceti
Familja: Physeteridae
Gjenia: Physeter
Linnaeus,1758
Speciet: P. macrocephalus
Emri binomial
Physeter macrocephalus
Sperm whale world distribution.jpg
Përhapja e kashalotëve
Sinonimet

Physeter catodon Linnaeus, 1758
Physeter australasianus Desmoulins, 1822

Kashaloti /ˈkæʃəˌlɒt,_ˈkæʃəˌl/ (Physeter macrocephalus) ose balena e bardhë[1] është balena me dhëmbë më e madhe dhe njëkohësisht grabitqari më i madh me dhëmbë. Është anëtari i vetëm i gjallë i gjinisë Physeter, dhe një nga tre speciet ekzistuese të familjes Physeteroidea, së bashku me kashalotin pigme (Kogia breviceps) dhe kashalotin xhuxh (Kogia sima) që i takojnë gjinisë Kogia.

Taksonomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Kashaloti (latPhyseter macrocephalus ose Physeter catodon) i takon mbretërisë Animalia, tipit Chordata, klasit Mammalia, rendit Cetacea, nën-rendit Odontoceti, familjes Physeteridae dhe gjinisë Physeter.

Përhapja[redakto | redakto tekstin burimor]

Kashalotët janë ndër speciet më kozmopolite. Ata preferojnë ujërat pa akull mbi 1,000 metra të thellë.[4] Edhe pse të dy gjinitë janë të përhapur nëpër oqeane dhe dete të butë dhe tropikalë, vetëm meshkujt e rritur popullojnë gjërësitë gjeografike më të larta.[5]

Në Shqipëri[redakto | redakto tekstin burimor]

Prania e kashalotit u konfirmua për herë të parë në ujrat shqiptare në qershor të vitit 1956. Tetë individe të kashalotit gjetën pranë cektirës së grykës së lumit të Matit, nga të cilët 5 ishin femra të rritura dhe 3 ishin të vegjël, ndërkohë që pak ditë më vonë një i vogël balene i ndordhur u gjet pranë gjirit të Vlorës.[6]

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Rendi Karnivora". më Wilson, D.E.; Reeder, D.M. Speciet Gjitare të Botës: Një Referencë Taksonomike dhe Gjeografike (bot. 3rd). Shtypja e Universit Xhon Hopkin. f. 737.  978-0-8018-8221-0.  62265494. 
  2. ^ "Physeter macrocephalus Linnaeus 1758 (sperm whale)". Fossilworks: Gateway to the Paleobiology Database. Marrë më 12 August 2018. 
  3. ^ Taylor, B.L.; Baird, R.; Barlow, J.; Dawson, S.M.; Ford, J.; Mead, J.G.; Notarbartolo di Sciara, G.; Wade, P. & Pitman, R.L. (2008). "Physeter macrocephalus". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2008: e.T41755A10554884. :10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T41755A10554884.en. Marrë më 12 January 2018. 
  4. ^ Taylor, B.L., Baird, R., Barlow, J., Dawson, S.M., Ford, J., Mead, J.G., Notarbartolo di Sciara, G., Wade, P. & Pitman, R.L. (2008). "Physeter macrocephalus". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2008. International Union for Conservation of Nature. Marrë më 7 October 2008. 
  5. ^ Reeves, R., Stewart, B., Clapham, P. & Powell, J. (2003). Guide to Marine Mammals of the World. New York: A.A. Knopf. f. 240–243.  0-375-41141-0. 
  6. ^ Plan Veprimi për Mbrojtjen e Cetaceve në Ujrat ShqiptareMinistria e Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit të Ujërave