Jump to content

Nomeklatura binomiale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nomenklatura binomiale ("sistemi me dy terma emërtimi") i quajtur edhe nomenklatura binomine ("emri i emrave me dy emra") ose nomenklatura binare, është një sistem formal i emërtimit të llojeve të gjallesave duke i dhënë secilit emër që përbëhet nga dy pjesë, të cilat përdorin forma gramatikore latine, edhe pse mund të bazohen në fjalë nga gjuhët e tjera. Ky emër quhet një emër binom (i cili mund të shkurtohet vetëm në "binomial"), një binomen, emër binominal ose një emër shkencor; më shumë informalisht quhet gjithashtu një emër latin. Pjesa e parë e emrit identifikon llojin në të cilin speciet i takojnë; pjesa e dytë - emri specifik ose epiteti specifik - identifikon speciet brenda gjinisë. Për shembull, njerëzit i përkasin gjini Homo dhe brenda këtij gjini tek speciet Homo sapiens.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trinomeni, ndryshe si "emri trinomial"

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]