Orka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Orka është specia me e madhe ne familjen delfinë. Orkat kane pende që arrin deri ne 1,8 m. Femra nga mashkulli dallon për nga gjatësia e pendët. E gjoksi i femrës behet i rrumbullaket me kalimin e viteve. Orka mbledhen dhe bëhen grupe familjare që quhen "pod" (grup), që përbehen prej 5 deri ne 20 individë, por mund te ketë edhe me shume "pode" që orkat te jene me te sigurta. Orkat rinë si një familje pergjithemone. Ata ushqehen me kallamarë, peshq, zogj, foka, breshka te detit, delfinë e nga njëherë sulmonje edhe balenën e kaltert. Ato notonje me shpejtësi deri ne 50 km/h edhe hane 50 kg peshke te fesket për çdo dite.Stampa:Link FA