Hipopotami

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hippopotamus
Një hipopotam në Tanzani
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Hippopotamus
Lloji:
Emri binomial
Hippopotamus amphibius
Linnaeus, 1758
Shtrirja e llojit

Hipopotami i zakonshëm( hipopotam amphibius ), ose Hipo, është një gjitar barngrënës , në Afrikën sub-Sahariane , dhe një nga vetëm dy speciet ekzistues  në familje Hippopotamidae , tjetra është të hipopotami xhuxh  ( Choeropsis liberiensis ose Hexaprotodon liberiensis ). Emri vjen nga greqishtja e lashtë që do të thotë "kali i lumit" ( ἱπππππόταμος ). Pas elefantit dhe rinocerontit, hipopotami i zakonshëm është lloji i tretë më i madh i gjitarëve të tokës dhe artiodaktili më i rëndë ekzistues . Pavarësisht nga ngjashmëria e tyre fizike me derrat dhe thundrakët e tjerë tokësore , të afërmit më të afërt të Hippopotamidae janë cetaceanët ( balenat , delfinët ,derrat e detit , etj.) Nga të cilat ata u ndanë rreth 55 milionë vjet më parë.

Hipopotami i zakonshëm janë të njohur nga dhëmbët e tyre ,hapja e gojës është e gjerë dhe kështu hipopotami zbulon dhëmbët e mëdhenj të qenit , trupa pothuajse të pastra, këmbët kolone dhe madhësi të mëdha; të rriturit mesatarisht 1,500 kg (3,310 lb) dhe 1,300 kg (2,870 lb) për meshkuj dhe femra respektivisht. Megjithë formën e tij të stërmadhe dhe këmbët e shkurtra, ajo është e aftë të vrapojë 30 km / h (19 mph) në distanca të shkurtra.

Hipopotami i zakonshëm banon në lumenjtë, liqenet dhe moçale , ku demat territorialë kryesojnë mbi një lumi dhe grupe prej pesë deri në tridhjetë femra dhe të rinj. Gjatë ditës, ata mbeten të ftohtë duke qëndruar në ujë ose baltë; riprodhimi dhe lindja e fëmijës ndodhin të dyja në ujë. Ata dalin në muzg për të kullotur. Derisa hipopotamët qëndrojnë pranë njëri-tjetrit në ujë, kullotja është një aktivitet i vetmuar dhe hipopotami nuk janë territoriale në tokë. Hipopotami është ndër kafshët më të rrezikshme në botë, pasi është shumë agresive dhe e paparashikueshme. Ata janë të kërcënuar nga humbja e habitatit dhe gjuetisë për dhëmbët e tyre të fildishtë .

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala latine "hippopotamus" rrjedh nga nga greqishtja e lashtë ,ἱπποπόταμος  , hippopotamos ,  ἵππος , hippos , "kali" dhe ποταμός , potamos , "lumi", që do të thotë "kalë i lumit"[1]. Në anglisht, shumësi është "hippopotamus", por përdoret gjithashtu edhe "hippopotam"; "hippos" mund të përdoret si një numër i shkurtër. Hipopotamët janë të bashkuar , që jetojnë në grupe me deri në tridhjetë kafshë. Një grup quhet tufë.

Taksonomia dhe origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Detaji i kokës

Hipopotami është lloji i familjes Hippopotamidae .Hipopotami xhuxh i përket një llojit të ndryshme në Hippopotamidae, ose Choeropsis ose Hexaprotodon . Hippopotamidae nganjëherë njihet si hipopotamidi. Ndonjëherë, përdoret  Hippopotaminae. Më tej, disa taksonomanë grumbullojnë hipopotamët dhe anthrakotheres në superfamiljare Anthrakotheroidea Hippopotamidae janë klasifikuar së bashku me thundrakët të tjera në rendin Artiodaktila . Artiodaktilët e tjerë përfshijnë deve , bagëti, dre dhe derra , edhe pse hipopotamet nuk janë të lidhura ngushtë me këto grupe.

Pesë nën-lloje të hipopotamëve janë përshkruar në bazë të dallimeve morfologjike në kafkat e tyre dhe dallimet gjeografike:

  •       Hipopotami i madh verior ose Hippopotami i Nilit H. a. amphibius - (emëruar subspecies) që shtrihej nga Egjipti , ku ata janë të zhdukur, në jug deri në lumin Nil në Tanzani dhe Mozambik
  •       Hipopotami i afrikës lindore H. a. kiboko - në Kenia në rajonin e Madh të Liqeneve të Afrikës dhe në Somali në Bririn e Afrikës . Hunda të gjera.
  •       Hipopotami i Kepit ose Hippopotami i Afrikës së Jugut H. a. capensis - nga Zambia në Afrikën e Jugut , shumica e kafkës së rrafshuar të nëngrupeve
  •       Hipopotamusi i Afrikës Perëndimore ose Hippopotamus Çad H. a. tschadensis - në të gjithë Afrikën Perëndimore, siç sugjeron emri, Çadi , fytyra pak më e shkurtër dhe më e gjerë, me orbita të shquara
  •       Hipopotami angolian H. a. constrictus - në Angola , Republika Demokratike e Kongos dhe Namibia , e quajtur për kufizimin e saj më të thellë preorbital

Nënshkrimet e sugjeruara nuk u përdorën kurrë ose u vërtetuan nga biologët në terren; diferencat morfologjike të përshkruara ishin mjaft të vogla që ato mund të kishin rezultuar nga ndryshime të thjeshta në mostrat jo përfaqësuese. Analizat gjenetike kanë testuar ekzistencën e tre prej këtyre nëngrupeve të supozuara. Një studim që shqyrton ADN mitokondriale nga biopsiet e lëkurës të marra nga 13 vende të kampionimit, që konsiderohen si diversitet gjenetik dhe struktura midis popullatave të hipopotmëave anembanë kontinentit. Autorët gjetën diferencim të ulët, por të rëndësishëm, gjenetik midis H. a. amfibi , H. a. capensis , dhe H. a. kiboko . As H. a. tschadensis as H. a. constrictus është testuar.

Marrëdhëniet evolutive midis hipopotamit dhe cetacëve (balena, delfinët).

Evolucioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Deri në vitin 1909, natyralistët grupuan hipopotamin me derrat . Disa linja të provave, së pari nga proteinat e gjakut , pastaj nga sistematika molekulare  dhe ADN  dhe të dhënat fosile , tregojnë se të afërmit e tyre më të ngushtë janë cetaceanët - balenat , delfinët dhe derrat e detit .  Paraardhësi i përbashkët i hipopotamëve dhe balenave rrjedh nga Ruminantia dhe pjesa tjetër e  njëthundrakëve;paraardhësi i cetaceve dhe hipopotamëve u ndanë së shpejti.

Teoria më e fundit e origjinës së Hippopotamidae sugjeron se hipopotami dhe balenau ndanë një paraardhës të thjeshtë  rreth 60 milion vjet më parë . Ky grup i hipotezuar paraardhës ka të ngjarë të ndahet në dy degë rreth 54 milionë vjet më parë .

Anthracotherium magnum nga Oligoceni i Evropës

Një degë do të zhvillohej në cetacë , ndoshta duke filluar rreth 52 milion vjet më parë , me  Pakicetus dhe paraardhësit e tjerë të hershëm të balenave të njohur kolektivisht si Archaeoceti , i cili përfundimisht iu nënshtrua përshtatjes ujore në cetace tërësisht ujore .  Dega tjetër u bë anthracotheres , një familje e madhe e kafshëve me katër këmbë, më të hershme prej të cilave në Eocen vonë do të kishin ngjashmëri me hipopotamët  me koka relativisht të vogla dhe të ngushta. Të gjitha degët e antracotheres, përveç asaj që evoluar në Hippopotamidae, u zhdukën gjatë Pliocenit pa lënë asnjë pasardhës.

Prejardhja e përafërt evolutiv mund të gjurmohen nga llojet e Eoceneit dhe Oligocenit: Anthracotherium dhe Elomeryx të Miocenit: Merycopotamus dhe Libycosaurus dhe Anthracotheres në Pliocenit . Merycopotamus , Libycosaurus dhe të gjitha hipopotamidat mund të konsiderohet të formojnë një kullë , me Libikosaurus që është më i lidhur ngushtë me hipopotamët. Paraardhësi i tyre i përbashkët do të kishte jetuar në Miocene, rreth 20 milionë vjet më parë. Hipopotamidaet janë të vendosura thellë brenda familjes Anthracotheriidae.

Hippopotamidae besohet se kanë evoluar në Afrikë; Hippopotamide më i vjetër është gjinia Kenyapotamus , i cili jetonte në Afrikë nga 16 deri në 8 milionë vjet më parë . Përderisa speciet e hipopotamidëve përhapen në Azi dhe Evropë, asnjëherë nuk janë zbuluar hipopotamë në Amerikë, megjithëse gjenerata të ndryshme anthracothere emigruan në Amerikën e Veriut gjatë Oligocenit tëhershëm . Nga 7.5 në 1.8 milion vjet më parë , një paraardhës i hipopotamit modern, Archaeopotamus, jetonte në Afrikë dhe në Lindjen e Mesme.

Ndërkohë që të dhënat fosile të hipopotamëve ende nuk janë kuptuar mirë, dy gjeneratat moderne, Hippopotamus dhe Choeropsis (ndonjëherë Hexaprotodon ), mund të kenë ndryshuar deri në 8 milion vjet më parë . Taxonomistët nuk janë dakord nëse hipopotami moder është anëtar i Hexaprotodon -  , gjithashtu përfshin shumë hipopotam aziatike të zhdukur, që është më afër me Hippopotamus - ose të Choeropsis , një gjini e vjetër dhe bazale .

Skeleti i Choeropsis madagascariensis me një kafkë moderne të hipopotamit.

Llojet e zhdukura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tri lloje të hipopotamave malagaziane u zhdukën gjatë Holocenit në Madagaskar , njëri prej tyre gjatë 1000 vjetëve të fundit. Hipopotami Malagasi ishin më të vegjël se hipopotami modern, ndoshta përmes procesit të izolimit . Dëshmitë fosile tregojnë se shumë hipopopotam Malagasi u gjuan nga njerëzit, një faktor i mundshëm në zhdukjen e tyre eventuale. Anëtarët e izoluar të hipopotamit Malagasi mund të kenë mbijetuar në xhepa të largët; në vitin 1976, fshatarët përshkruan një kafshë të gjallë të quajtur kilopilopizsofi , e cila mund të ketë qenë një hipopotam malagasi.

Tre lloje të hipopotamit,hippopotami evropian ( Hippopotamus antiquus ), Hippopotamus major dhe Hippopotamus gorgops , shkonin në të gjithë Evropën kontinentale dhe Ishujt Britanikë. Të tre llojet u zhdukën para glacicionit të fundit. Paraardhësit e hipopopotamit Europian gjeti rrugën e tyre për shumë ishuj të Detit Mesdhe gjatë Pleistocene . Pleistoceni gjithashtu pa një numër të llojeve të xhuxhëve që evoluonin në disa ishuj mesdhetarë, duke përfshirë Kretën ( Hippopotamus creutzburgi ), Qipron ( hipopotamit xhuxh Qiprot , Hippopotamus minor )Maltë ( Hippopotamus melitensis ) dhe Sicili ( Hippopotamus pentlandi ). Nga këta, hipopotami i xhuxhit të Qipros mbijetoi deri në fund të Pleistocenitose Holocenit të hershëm. Dëshmitë nga një vend arkeologjik, Aetokremnos , vazhdojnë të shkaktojnë debat për atë se a është ndeshur ose jo, dhe u dëbua nga zhdukja, nga njeriu.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kafka e hipopotamit, duke treguar qenët e mëdhenj dhe misherat e përdorura për të luftuar.

Hippopotami janë ndër gjitarët më të mëdhenj tokësorë, duke qenë vetëm më të vegjël se elefantët dhe disa rinoceront. Pesha e rritur mesatare është rreth 1.500 kg dhe 1.300 kg për meshkuj dhe femra, meshkujt shumë të mëdhenj mund të arrijnë 2.000 kg (4.410 lb) dhe meshkuj të jashtëzakonshëm me peshë 2.660 kg (5.860 lb )  dhe 3,200 kg (7,050 lb)  janë raportuar. Hipopotami mashkull duket të vazhdojë të rritet gjatë gjithë jetës së tyre, ndërsa femrat arrijnë peshën maksimale në rreth 25 vjet.  

Hipopotam kryesisht i zhytur me sy, veshë dhe hunda të ekspozuara

Hippopotami ka trupa si fuçi me këmbë të shkurtra dhe dhëmbë të gjata.  Strukturat e tyre skeletore janë graviportale ,të përshtatura për të mbajtur peshën e tyre të madhe, dhe graviteti i tyre i lejon ata të fundosen dhe të lëvizin përgjatë lumit. Hipopotamët kanë këmbë të vogla (në krahasim me megafauna të tjerë ), sepse uji në të cilin ata jetojnë zvogëlon barrën e peshës.  Edhe pse ata janë kafshë të rënda, hipopotamët mund të galopojnë në 30 km / h (19 mph) në tokë, por normalisht trok. Ata janë të paaftë për të hedhur, por ngjiten në vendet e pjerrëta. Pavarësisht se janë semiaquatik dhe që kanë këmbët me gjemba, një hipopotam i rritur nuk është një notar veçanërisht i mirë as nuk mund të noton. Rrallë gjendet në ujë të thellë; kur është, kafsha lëviz me hapa të pashkëputura nga fundi. Sytë, veshët dhe hunda e hipopotamit janë vendosur lart mbi çatinë e kafkave të tyre. Kjo i lejon këto organe të qëndrojnë mbi sipërfaqen ndërsa pjesa tjetër e trupit zhyten. Testet e meshkujve zbresin vetëm pjesërisht dhe një skrotum nuk është i pranishëm. Përveç kësaj, penisi tërhiqet në trup kur nuk ngrihet . Organet gjenitale të femrës janë të pazakonshme në atë që vagina është e mbuluar dhe dy diverticula të mëdha dalin nga legeni vulval. Funksioni i tyre është i panjohur.

Karakteristike "mërzitje" e një hipopotami
Hipopotam tërësisht i zhytur ( kopshti zoologjik i San Diego )

Nofullat e hipopotami janë të mirë-zhvilluar dhe ka të mirë-zhvilluar edhe dhëmbët.Varetja e nofullave gjendet mjaft larg prapa për të lejuar që kafsha të hap gojën e saj në pothuajse 180 °. Një palosje e moderuar e muskujve të orbicularis oris lejon qeci të arrijë një gjendje të tillë pa i shqyer ndonjë ind.Kafshimi i një femre të rritur është matur si 8,100 Njuton (1,800 LBF). Dhëmbët e hipopotamit mprehin veten e tyre ndërsa bluajnë së bashku. Këpujt e poshtëm dhe incisorët e ulët janë zgjeruar, sidomos në meshkuj, dhe rriten vazhdimisht. Sinterat mund të arrijnë 40 cm (1 ft 4 in). Canines dhe incisors janë përdorur për të luftuar dhe nuk luajnë asnjë rol në të ushqyerit. Hipopopotamët mbështeten në buzët e tyre të gjerë me brirë për të kuptuar dhe tërhequr kullosa të cilat pastaj janë terren nga molarët . Hipopotami konsiderohet të jetë një pseudoruminant ; ai ka një stomak kompleks tre-chambered por nuk "bëj ripërtypet ".

Ndryshe nga shumica e kafshëve të tjera semiaquatic, hipopotami ka shumë pak flokë. Lëkura është 6 cm e trashë,  duke siguruar mbrojtje të madhe kundër njerëzve dhe grabitqarëve. Në të kundërt, shtresa nënlëkurore e saj është e hollë. Pjesët e sipërme të kafshëve janë gri ngjyrë vjollcë deri në blu të zi, ndërsa pjesët dhe zonat përreth syve dhe veshëve mund të jenë kafe-rozë. Lëkura e tyre i sekreton një mbrotje kundër rrezeve të diellit,prandaj lëkura është ngjyrë e kuqe. Sekreti nganjëherë quhet "djersa e gjakut", por nuk është as gjak as djersë. Kjo sekrecione fillimisht është e pangjyrë dhe kthehet në portokalli të kuq brenda disa minutave, duke u bërë më vonë ngjyrë kafe. Dy pigmente të dallueshme janë identifikuar në sekrecione, një të kuqe ( acid hipposudoric) dhe një portokalli (acid norhipposudoric). Dy pigmente janë komponime shumë acidike . Ata pengojnë rritjen e baktereve që shkaktojnë sëmundje dhe majat e tyre të absorbimit të dritës në gamën ultravjollcë , duke krijuar një efekt sunscreen. Të gjithë hipopotamët, madje edhe ata me dieta të ndryshme, nxjerrin pigmente, kështu që nuk duket se ushqimi është burimi i pigmenteve. Në vend të kësaj, kafshët mund të sintetizojnë pigmente nga prekursorët siç është tirozina e aminoacideve . Megjithatë, ky diell natyral nuk mund të parandalojë që lëkura e kafshës të plasaritet nëse qëndron jashtë ujit shumë të gjatë.

Jetëgjatësia e një hipopotami është zakonisht 40-50 vjet.Hipopotami Donna ishte ekzemplari më i vjetër që jetio në robëri. Ajo jetoi në kopshtin zoologjik të Mesker  në Evansville, Indiana në SHBA deri në vdekjen e saj në 2012 në moshën 61 vjeçare.

Shpërndarja dhe statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipopotam amphibius ishte përhapur në Afrikën e Veriut dhe në Evropë gjatë Pleistocenit dhe në fund të epokës së akullnajave deri në rreth 30.000 vjet më parë. Dëshmia arkeologjike ekziston për praninë e saj në Levant , që daton më pak se 3.000 vjet më parë. Llojet ishte e zakonshme në Egjipt 's Nilitrajon gjatë antikitetit , por ka qenë që zhduk. Plini Plaku shkruan se, në kohën e tij, vendi më i mirë në Egjipt për kapjen e kësaj kafshe ishte me emrin Saite ; kafsha ende mund të gjendet përgjatë Dega Damietta pas pushtimit arab në vitin 639. Raportet e tjera së hipopotamit të fundit në Provincën Natal u bënë në fund të shekullit XIX. Hipopotami ende gjenden në lumenjtë dhe liqenet e Republikës Demokratike Veriore të Kongos , Ugandës , Tanzanisë dhe Kenisë , në veri deri në Etiopi , Somali dhe Sudan , në perëndim të Gambia dhe në jug të Afrikës së Jugut .

Njerëzit e Ugandës me hipopotam të vrarë për ushqim (në fillim të shekullit të 20-të)

Dëshmitë gjenetike sugjerojnë se hipopotami të përbashkët në Afrikë përjetuar një zgjerim të dukshëm të popullsisë gjatë ose pas Pleistocene , i atribuohet një rritje në trupat e tyre në fund të epokës. Këto gjetje kanë implikime të rëndësishme ruajtjeje, pasi popujt e hipopotamave në të gjithë kontinentin aktualisht kërcënohen nga humbja e qasjes në ujë të freskët. Hipopotamët janë gjithashtu subjekt gjahu. Në maj të vitit 2006, hipopotami u identifikua si një specie e ndjeshme në Listën e Kuqe të IUCN të hartuar nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës(IUCN), me një popullsi të vlerësuar prej 125,000 deri në 150,000 hipopotam, një rënie prej 7% deri në 20% që nga studimi IUCN-së i vitit 1996. Zambia (40,000) dhe Tanzania (20,000-30,000) posedojnë popullatat më të mëdha.

Dhëmbë hippopotami. Katër vrima rreth krye (Naqada Tomb 1419, Egjipt, Periudha Naqada)

Popullsia e hipopotamit ra në mënyrë dramatike në Republikën Demokratike të Kongos. Deri në vitin 2005, popullsia në Parkun Kombëtar të Virunga kishte rënë në 800 ose 900 nga rreth 29,000 në mesin e viteve 1970. Rënia i atribuohet ndërprerjeve të shkaktuara nga Lufta e dytë e Kongos. Besimtarëve besohet të jenë kryengritësit Mai-Mai , ushtarët kongolezë të dobët të paguar dhe grupet e milicisë lokale. Arsyet për gjuetinë përfshijnë besimin se hipopotamët janë të dëmshme për shoqërinë, si dhe fitim financiar. Megjithatë, që nga viti 2016, popullsia virale e Virunga duket se është rritur, ndoshta për shkak të zbatimit më të madh dhe bashkëpunimit mes autoriteteve të peshkatarëve dhe parkut.  Shitja e mishit e hipopotamit është e paligjshme, por shitjet e tregut të zi janë të vështira për zyrtarët e Parkut Kombëtar Virunga për të ndjekur. Mishi hipopotamit konsiderohet si një delikatesë në disa zona të Afrikës qendrore dhe dhëmbët janë bërë një zëvendësues i vlefshëm për fildish elefant.

Potencial Invasive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të viteve 1980, bosi i drogës Pablo Escobar mbajti katër hipopotam në një shtëpi private në rezidencën e tij në Hacienda Nápoles , 100 kilometra në lindje të Medellin , Kolumbi , pasi bleu ato në New Orleans . Ata u konsideruan shumë të vështirë për të kapur dhe për të lëvizur pas vdekjes së Escobarit, dhe kështu u larguan në pasuri të pambaruar. Deri në vitin 2007, kafshët ishin shumëzuar me 16 dhe kishin marrë zonën për ushqim në lumin e afërt Magdalena .

Në vitin 2009, dy të rritur dhe një viç shpëtuan kopenë dhe, pasi sulmuan njerëzit dhe vrisnin kafshët, një nga të rriturit (i quajtur "Pepe") u vra nga gjuetarët nën autorizimin e autoriteteve lokale. Që nga fillimi i 2014, 40 hipopotamët janë raportuar të ekzistojnë në Puerto Triunfo, Antioquia nga katër origjinale që i përkasin Escobar. Që nga viti 2018, popullsia në rritje u vlerësua në 50-70.  Pa menaxhim, madhësia e popullsisë ka gjasa të jetë më shumë se dyfishi në dekadën e ardhshme.  Kanali Kombëtar Gjeografik prodhoi një dokumentar rreth tyre me titull Kokainë Hippos .  Një raport i publikuar në një revistë studentore Yale vuri në dukje se ambientalistët lokalë po bëjnë fushatë për të mbrojtur kafshët, edhe pse nuk ka plan të qartë për atë që do të ndodhë me ta.

Në vitin 2018, National Geographic publikoi një artikull mbi hipopotamët që zbuluan mosmarrëveshje mes ambientalistëve nëse ata kishin një ndikim pozitiv ose negativ, por se konservatorët dhe vendasit, veçanërisht ato të industrisë së turizmit, ishin kryesisht në mbështetje të pranisë së tyre të vazhdueshme.

Sjellja dhe historia e jetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipopotami futet në uji pas lindjes së diellit

Ndryshe nga gjitarët e tjerë të tokës, hipopotamët janë të zakoneve semiaquatic, duke kaluar ditë në liqene dhe lumenj. Ata mund të gjenden në të dyja zonat e savanave dhe pyjeve.  Habitat i duhur kërkon ujë të mjaftueshëm për t’u zhytur dhe të ketë barin afër. Dendësia më e madhe e kafshëve jeton në ujërat e qetë me plazhe me pjerrësi më së shumti të qëndrueshme. Meshkujt mund të gjenden në numër shumë të vogël në ujërat e shpejta në gryka shkëmbore.Hipopotami kryesisht jetojnë në habitatet e ujërave të ëmbla, megjithatë popullatat në Afrikën Perëndimore kryesisht banojnë në ujërat e estuarisë dhe madje mund të gjenden në det. Me përjashtim të ngrënjes, shumica e gjërave të hipopotamave - nga lufta me hipopotamëve të tjerë, çiftëzimi, deri në lindje - ndodh në ujë. Hipopotami lë ujin në muzg dhe udhëton në brendësi, ndonjëherë deri në 10 km (6 mi),  për të kullotur në kullota të shkurtra, burimi kryesor i ushqimit. Ata shpenzojnë 4-5 orë kullotje dhe mund të konsumojnë 68 kg (150 lb) bar çdo natë.

Ashtu si pothuajse çdo herbivore, ata konsumojnë bimë të tjera, nëse paraqiten me ta, por dieta e tyre në natyrë përbëhet pothuajse tërësisht nga bari, me vetëm konsumin minimal të bimëve ujore. Hipopotamët lindin me zorrët sterile dhe kërkojnë baktere të marra nga nënat e tyre për të tretur vegjetacionin. Hipopotamët kanë (edhe pse rrallë) janë filmuar duke ngrënë kafshe , zakonisht afër ujit. Ka edhe raporte të tjera për ushqimin e mishit, madje edhe kanibalizmin dhe grabitjen . Anatomia e stomakut të një hipopotami nuk është i përshtatshëm për karnivorizëm, dhe mishi që hahet ka të ngjarë të shkaktohet nga sjellje aberante ose stresi ushqimor.

Shpërbërja e hipopotamit krijon depozita alhtonike të lëndës organike përgjatë shtretërve të lumenjve. Këto depozita kanë një funksion të paqartë ekologjik.Një studim i vitit 2015 arriti në përfundimin se plehrat e hipopotamit japin lëndë ushqyese nga materiali tokësor për peshqit dhe jovertebrorët ujorë,  ndërsa një studim i vitit 2018 zbuloi se plehrat e tyre mund të jenë toksike për jetën ujore në sasi të mëdha, për shkak të absorbimit të oksigjenit të tretur në ujë. Për shkak të madhësisë së tyre dhe zakonit të tyre për të marrë të njëjtat rrugë për të ushqyer, hipopotami mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në tokën në të cilën ata ecin, duke e mbajtur tokën të pastruar nga bimësia dhe duke shtypur terrenin. Gjatë periudhave të zgjatura, hipopotami mund të devijojnë shtigjet e kënetave dhe kanaleve.

Një hipopotam që ecën në barin e tokës në Parkun Kombëtar të Seregetit në mëngjes

Hipopotamët Adult lëvizin me shpejtësi deri në 8 km / h (5 mph) në ujë; zakonisht rishfaqen për të marrë frymë çdo tre deri në pesë minuta. Të rinjtë duhet të marrin frymë çdo dy deri në tre minuta. Procesi i shfaqjes dhe frymëmarrjes është nënndërgjegjeshëm: një hipopotam që fle nën ujë do të rritet dhe të marrë frymë pa u zgjuar. Hipopotami mbyll flegrat e saj kur zhytet në ujë. Ashtu si peshqit dhe breshkat në një koral, hipopotami herë pas here vizitojnë stacionet e pastrimit dhe sinjalizojnë, duke hapur gojën e tyre të gjerë, gatishmërinë e tyre për pastrimin e parazitëve nga specie të caktuara të peshqve. Ky është një shembull i reciprocitetit në të cilin hipopotamia përfiton nga pastrimi, ndërsa peshqit marrin ushqim.

Hipopotamët bashkëjeton me një shumëllojshmëri të grabitqarëve të frikshëm. Krokodilat e Nilit , luanët dhe hienat me njolla janë të njohura për të gjuajtur hipopotam të rinj. Megjithatë, për shkak të agresionit dhe madhësisë së tyre, hipopotami i rritur zakonisht nuk prehet nga kafshët e tjera. Rastet kur luanët kanë gjuajtur me sukses një hipopotam të rriturit janë raportuar; megjithatë, ky predatim është përgjithësisht i rrallë. Luanët herë pas here vrasin pre të rritur në Parkun Kombëtar Gorongosa.  Krokodilat janë objektiva të shpeshta të agresionit, ndoshta sepse ata shpesh jetojnë në të njëjtat habitate bregdetare ; krokodilat mund të zhvendosen ose të vrasin në mënyrë agresive ose të vriten nga hipopotamët. Grupimet e krokodileve janë parë gjithashtu për të ngrënë hipopotamet  ende të gjalla që janë plagosur më parë në betejat  me dema të tjerë.

Grup i hipoptamëve

Ndarja sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meshkujt duke luftuar

Studimi i ndërveprimit të hipopotamëve mashkull dhe femër ka qenë prej kohësh e komplikuar, sepse hipopotamët nuk janë seksualisht dimorfike ; kështu femrat dhe meshkujt e rinj janë pothuajse të padallueshëm në këtë fushë. Edhe pse hipopotamët gënjeshtër rrinë afër njëri-tjetrit, ata nuk duket të formojnë lidhje shoqërore përveç në mes të nënave dhe vajzave, dhe ata nuk janë kafshë shoqërore. Arsyeja pse ata përqafohen së afërmi është e panjohur. Hipopotamët janë territorial vetëm në ujë, ku një dem kryeson mbi një shtrirje të vogël të lumit, mesatarisht 250 m (270 m) në gjatësi dhe përmban 10 femra. Predhat më të mëdha mund të përmbajnë mbi 100 hipopotam. Nxënësit e rinj janë të lejuar në shtrirjen e një dem, për aq kohë sa ata sillen nënshtruar ndaj demit. Ekzistojnë territoret e hipopotami për të krijuar të drejta çiftëzimit.

Hipopotamt shënojnë territorin e tyre me anë të defekimit. Ndërsa depozitimi i fekaleve, hipopotamt e tjerë përdorin bishtin e tyre për të shpërndarë jashtëqitjet e tyre mbi një zonë më të madhe.  "Sharrja" shërben si një shfaqje kërcënimi. Kur luftojnë, hipopotamët meshkuj përdorin siskat e tyre për të bllokuar sulmet e njëri-tjetrit dhe dhëmbët e qenit të tyre të mëdhenj për të shkaktuar lëndime. Kur hipopotamët janë të mbi-populluar ose një vendbanim është reduktuar, demat nganjëherë bëjnë përpjekje për vrasje , por kjo sjellje nuk është e zakonshme në kushte normale. Incidentet e kanibalizmit të hipopotamit janë dokumentuar, por kjo besohet të jetë sjellja e hipopotamit të pikëlluar ose të sëmurë.

Hippopotami duket se komunikon me zë, përmes grunts dhe bellows, dhe ata mund të praktikojnë ecolocation , por qëllimi i këtyre vocalizations është aktualisht i panjohur. Hipopotamët kanë aftësinë unike për të mbajtur kokat e tyre pjesërisht mbi ujë dhe për të dërguar një britmë që udhëton përmes ujit dhe ajrit; individët përgjigjen mbi dhe nën ujë. Hipopotami gjithashtu do të shprehin kërcënim dhe alarm me eksalacione.

Riprodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nënë me të voglin

Hipopotamët femra arrijnë pjekurinë seksuale në pesë deri në gjashtë vjet dhe kanë një periudhë shtatzanije prej tetë muajsh. Një studim i sistemeve endokrine zbuloi se hipopotamët femra mund të fillojnë pubertetin që në fillim të tre apo katër viteve.  Meshkujt arrijnë pjekurinë në rreth 7.5 vjeç. Një studim i sjelljes riprodhuese të hipopotamave në Ugandë tregoi se konceptimet e pikut ndodhën gjatë përfundimit të sezonit të lagësht në verë dhe lindjet e pikut ndodhën drejt fillimit të sezonit të lagësht në fund të dimrit. Kjo është për shkak të ciklit të jashtëm të femrës ; si me shumicën e gjitarëve të mëdhenj, spermatozoidet e hipopotamëve meshkuj është aktiv gjatë gjithë vitit. Studimet e hipopotamëve në Zambia dhe Afrika e Jugut gjithashtu treguan prova të lindjeve që ndodhin në fillim të sezonit të lagësht. Pas shtatzënisë, një hipopotam femër zakonisht nuk do të fillojë përsëri ovulimin për 17 muaj.  

Fetus i ruajtur i hipopotamit

Çiftëzimi ndodh në ujë, me femrat e zhytur për pjesën më të madhe të takimit, koka e saj del periodikisht për të nxjerrë frymën. Hipopotamët femra izolojnë veten për lindjen dhe kthimin brenda 10-14 ditësh. Hipopotamët bebe lindin nën ujë me një peshë mes 25 dhe 50 kg dhe një gjatësi mesatare prej rreth 127 cm dhe duhet të notojnë në sipërfaqe për të marrë frymën e parë. Një nënë zakonisht lind vetëm një viç, edhe pse binjakët gjithashtu ndodhin. Të rinjtë shpesh mbështeten në kurrizat e nënave të tyre kur uji është shumë i thellë për ta dhe ata notojnë nën ujë për të pirë. Ata thithin në tokë kur nëna e lë ujin.

Hipopotamët nëna janë shumë mbrojtëse për të rinjtë e tyre dhe mund të mbajnë të tjerët në një distancë. Sidoqoftë, viçat mbeten herë pas here në çerdhe që ruhen nga një ose disa të rritur. Viçat në çerdhe merren me lojëra luftarake.

Hipopotamet dhe njerëzit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipopotami ("William"), egjiptian, Mbretëria e Mesme, ca. 1961-1878 pes

Dëshmia më e hershme e ndërveprimit njerëzor me hipopotamin vjen nga shenjat e prerjes së thertore në eshtrat e hipopotamave në formimin e Bouri, domethënë rreth 160.000 vjet më parë.  Më vonë, pikturat e gurit dhe gdhendjet që tregojnë hipopotam u gjetën në malet e Saharës qendrore të datuara 4,000-5,000 vjet më parë pranë maleve Djanetnë Tassili n'Ajjer .

Hipopotami ishte i njohur edhe për grekët dhe romakët . Historiani grek Herodotus e përshkroi hippopotamin në The Histories (shkruar rreth vitit 440 pes) dhe natyralisti romak Plini Plaku shkroi për hipopotamin në Enciklopedinë e tij Naturalis Historia (shkruar rreth vitit 77 pas Krishtit).  Populli Joruba e quajti erinmi i hipopotamit që do të thotë "elefant i ujit".  

Hipopotami dhe gjuetia e krokodilit (1617), nga Peter Paul Rubens

Në SHBA, përfaqësuesi Robert F. Broussard i Luizianës paraqiti "American Bill Hippo" në vitin 1910 për të autorizuar importimin dhe lirimin e hipopotamit në pjesën bregdetare të Luizianës.  Broussard argumentoi se hipopotami do të hante zymbën invazive të ujit që po pengonte lumenjtë dhe gjithashtu prodhonte mish për të ndihmuar në zgjidhjen e krizës amerikane të mishit.  Bashkëpunëtorët kryesorë dhe përkrahësit e projekt-ligjit të Broussard ishin Major Frederick Russell Burnham dhe kapiteni Fritz Duquesne . Ish-Presidenti Theodore Roosevelt mbështetën planin, siç bëri Departamenti Amerikan i Bujqësisë, Uashington Post dhe The New York Times, të cilat vlerësuan shijen e hipopotamit si "proshutë të lopëve ". "American Bill Hippo" ranë pak pa kaluar.

Sulmet ndaj njerëzve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipopotami konsiderohet të jetë shumë agresiv dhe shpesh është raportuar të sulmonin anije.  Varkat e vogla mund të kapen nga hipopotamët dhe udhëtarët mund të lëndohen ose të vriten nga kafshët ose të mbyten. Në një rast në Niger, një varkë ishte kapur nga një hipopotam dhe 13 vetë u vranë.  Ndërsa hipopotamët shpesh do të angazhohen në bastisjen e të mbjellave nëse mundësia lind, njerëzit gjithashtu mund të vijnë në konflikt me ta në këto raste, me potencial për vdekje nga të dy anët.

Hipopotam në kopshtin zoologjik të Londrës në 1852

Hipopotami në kopshte zoologjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipopotamët kanë qenë prej kohësh kafshë të njohura në kopshtin zoologjik. Hipopotami i parë i kopshteve zoologjikëve në historinë moderne ishte Obaysch, i cili arriti në kopshtin zoologjik të Londrës më 25 maj 1850, ku ai tërhoqi deri në 10,000 vizitorë në ditë dhe frymëzoi një këngë popullore, "Hippopotamus Polka". Hipopotamët në përgjithësi jetojnë mirë në robëri; normat e lindjeve janë më të ulëta se ato të egra, por kjo i atribuohet kopshteve zoologjike që dëshirojnë të kufizojnë lindjet, meqë hipopotamët janë relativisht të shtrenjtë për të ruajtur.

Ashtu si shumë kafshë në kopshtin zoologjik, hipopotamët u shfaqën tradicionalisht në ekspozita konkrete. Në rastin e hipoporamit, ata zakonisht kishin një pishinë me ujë dhe copë toke të barit. Në vitet 1980, kopshtin zoologjik ekspozon gjithnjë e më shumë reflektimin e habitateve amtare. Toledo Zoo Hippoquarium , përmban një pishinë 360,000 gallon.0 Në vitin 1987, kopshtin zoologjik të Toledos pa lindjen e parë nënujore nga një hipopotami. Ekspozita ishte aq popullore, hipopotami u bë logoja e kopshtit zoologjik të Toledos.

Maska ​​e hipopotamave

Pamja kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një hipopotam përfaqëson zotin egjiptian  Set . Bashkëshortja e Setit Tawaret shihej gjithashtu si pjesë e hipopotamit  dhe ishte një perëndeshë e mbrojtjes gjatë shtatëzanisë dhe lindjes, sepse egjiptianët e lashtë e njihnin natyrën mbrojtëse të një hipopotami femër ndaj të rinjve të saj.

Hipopotamët kanë qenë subjekt i folktaleve të ndryshme afrikane . Sipas një historie të San- it; kur Krijuesi caktoi çdo kafshë vendin e tij në natyrë, hipopotamët donin të jetonin në ujë, por u refuzuan nga frika se mund të hanin të gjithë peshqit. Pas lypjes dhe lutjes, hipopotamët u lejuan më në fund të jetonin në ujë në kushtet që ata do të hanë barin në vend të peshkut dhe do të fluturojnë plehun e tyre në mënyrë që të mund të inspektohen për eshtrat e peshqve. Në një përrallë Ndebele, hipopotami fillimisht kishte flokë të gjatë e të bukur, por u pren nga një lepur xheloz dhe duhej të hidheshin në një pishinë aty pranë. Hipopotami humbi shumicën e flokëve të tij dhe ishte shumë i zënë ngushtë për të lënë ujin.

Hipopotami Polka

Që nga Obaysch frymëzuar "Hippopotamus Polka", hipopotamët kanë qenë kafshë popullore në kulturën perëndimore për pamjen e tyre të rrumbullakët që shumë e konsiderojnë komike. Tregime të hipopotamit si Huberta , e cila u bë një njeri i famshëm në Afrikën e Jugut në vitet 1930 për trekking në të gjithë vendin;  ose përrallë e Owen dhe Mzee , një hipopotami dhe breshkë që zhvilloi një lidhje intime; kanë kënaqur njerëzit që kanë blerë libra me hipopotam, mallra, dhe shumë lodra me hipopotami. Hipopotami u përmendën në këngën e Krishtlindjeve risi " Unë dua një hipopotam për Krishtlindje"që u bë një hit për yllin e fëmijëve Gayla Peevey në vitin 1953. Ata gjithashtu shfaqën në këngët" The Hippopotamus "dhe" Hippo Encore "nga Flanders dhe Swann , me refrenin e njohur" Mud, Mud, Lavdërues Mud ".

Hipopotamët gjithashtu kanë qenë karaktere të famshme të kartonave , ku kornizat e tyre të rrumbullakëta përdoren për efekt humoristik. Për shembull, Disney film Fantasia paraqiti një vallëzimi balerinë hipopotam në opera La Gioconda ,  dhe Hanna-Barbera krijuar Peter Potamus .

Personazhet e hipopotamave " Hippo i lumtur " u krijuan në vitin 1987 nga projektuesi francez André Roche për t'u fshehur në vezën " Kinder Surprise " të kompanisë italiane të çokollatës Ferrero SpA .

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


  1. ^ "ἱπποπόταμος, ἵππος, ποταμός. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)