Çatalli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çatajt e një elefanti

Çatajt janë dhëmbë të përparmë të zgjatur, në rritje të vazhdueshme që dalin shumë përtej gojës së disa llojeve të gjitarëve. Ata janë më së shpeshti dhëmbët e qenit, si me derrat dhe trikekët, ose, në rastin e elefantëve, dhëmbët e përparme. Çatajt ndajnë karakteristika të përbashkëta të tilla si pozicioni jashtë-oral, modeli i rritjes, përbërja dhe struktura, dhe mungesa e kontributit në gëlltitje. Çatajt mendohet se janë përshtatur me mjediset ekstra-gojore, si të thata ose ujore ose arktike.[1] Në shumicën e specieve të dhëmbëzuara, si meshkujt ashtu edhe femrat kanë tufa, megjithëse meshkujt janë më të mëdhenj. Shumica e gjitarëve me dhëmbë kanë një palë prej tyre që rriten nga të dyja anët e gojës. Çatajt janë përgjithësisht të lakuara dhe kanë një sipërfaqe të lëmuar dhe të vazhdueshme. Tufa e vetme spirale e narvalit, e cila zakonisht rritet nga e majta e gojës dhe është e pranishme vetëm tek mashkulli, është një përjashtim nga tiparet tipike të tymave të përshkruara më sipër. Rritja e vazhdueshme e tymave mundësohet nga indet formuese në hapjet apikale të rrënjëve të dhëmbëve.[2][3] Përpara gjuetisë së tepërt dhe përhapjes së tregtisë së fildishit, strofkat e elefantit që peshonin mbi 90 kg (200 lb) nuk ishin të rralla, megjithëse sot është e rrallë të shihni ndonjë mbi 45 kg (100 lb).

Funksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çatajt kanë një shumëllojshmëri të përdorimeve në varësi të kafshës. Shfaqjet shoqërore të dominimit, veçanërisht tek meshkujt, janë të zakonshme, siç është përdorimi i tyre në mbrojtje kundër sulmuesve. Elefantët përdorin tushat e tyre si mjete gërmimi dhe të mërzitshëm. Trikekët përdorin çatajt e tyre për të kapur akullin dhe për të tërhequr mbi akull. Është sugjeruar që struktura e tuskut ka evoluar për të qenë e pajtueshme me mjedise ekstra-gojore.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b "Tusks, the extra-oral teeth". Archives of Oral Biology (në anglisht). 2020. doi:10.1016/j.archoralbio.2020.104835. PMID 32668361.
  2. ^ "Tusk" (në anglisht). The Oxford English Dictionary. 2010.
  3. ^ Konjević, Dean; Kierdorf, Uwe; Manojlović, Luka; Severin, Krešimir; Janicki, Zdravko; Slavica, Alen; Reindl, Branimir; Pivac, Igor (4 prill 2006). "The spectrum of tusk pathology in wild boar (Sus scrofa L.) from Croatia" (PDF). Veterinarski Arhiv (në anglisht) (S91–S100). Marrë më 9 janar 2011.