Popujt indigjenë të Amerikës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Popujt indigjenë të Amerikës janë banorët e Amerikës para ardhjes së kolonëve evropianë në shekullin e 15-të, dhe grupet etnike që tani identifikohen me ata popuj.

Edhe pse shumë popuj indigjenë të Amerikës ishin tradicionalisht gjuetarë-mbledhës - dhe shumë, veçanërisht në pellgun e Amazonës, ende janë - shumë grupe praktikonin akuakulturën dhe bujqësinë.[1] Ndërsa disa shoqëri vareshin shumë nga bujqësia, të tjera praktikonin një përzierje të bujqësisë, gjuetisë dhe grumbullimit. Në disa rajone, popujt indigjenë krijuan arkitekturë monumentale, qytete të organizuara në shkallë të gjerë, qytet-shtete, krerët, shtete, mbretëri, konfederata dhe perandori. Disa kishin shkallë të ndryshme njohurish për inxhinierinë, arkitekturën, matematikën, astronominë, shkrimin, fizikën, mjekësinë, mbjelljen dhe ujitjen, gjeologjinë, minierat, metalurgjinë, skulpturën dhe argjendarinë.

Shumë pjesë të Amerikës janë ende të populluara nga popuj indigjenë; disa vende kanë popullsi të konsiderueshme, veçanërisht Bolivia, Kanadaja, Ekuadori, Guatemala, Meksika, Peruja, Kili dhe Shtetet e Bashkuara. Të paktën një mijë gjuhë të ndryshme indigjene fliten në kontinentin amerikan. Disa, si gjuhët keçuane, ajmara, guarani, gjuhët maja dhe nahuatl, i numërojnë folësit e tyre në miliona. Shumë gjithashtu mbajnë aspekte të praktikave kulturore indigjene në shkallë të ndryshme, duke përfshirë fenë, organizimin shoqëror dhe praktikat e jetesës. Ashtu si shumica e kulturave, me kalimin e kohës, kulturat specifike për shumë popuj indigjenë kanë evoluar për të përfshirë aspektet tradicionale, por edhe për nevojat moderne. Disa popuj indigjenë ende jetojnë në izolim relativ nga kultura perëndimore dhe disa ende numërohen si popuj të pa kontaktuar.

Ngritja e lëvizjeve indigjene[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga fundi i shekullit të 20-të, popujt indigjenë në kontinentin amerikan janë bërë më aktivë politikisht për të mbrojtur të drejtat e tyre të traktatit dhe për të zgjeruar ndikimin e tyre. Disa janë organizuar për të arritur një lloj vetëvendosjeje dhe ruajtjen e kulturave të tyre. Organizata të tilla si Koordinatori i Organizatave Indigjene të Pellgut të Lumit Amazon dhe Këshilli Indian i Amerikës së Jugut janë shembuj të lëvizjeve që po kapërcejnë kufijtë kombëtarë për të ribashkuar popullsitë indigjene, për shembull ato nëpër pellgun e Amazonës. Lëvizje të ngjashme për të drejtat indigjene mund të shihen gjithashtu në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara, me lëvizje si Këshilli Ndërkombëtar i Traktatit Indian dhe anëtarësimi i grupeve vendase indigjene në Organizatën e Kombeve dhe Popujve të Papërfaqësuar.

Ka pasur një njohje të lëvizjeve indigjene në shkallë ndërkombëtare. Anëtarësia e Kombeve të Bashkuara votoi për të miratuar Deklaratën për të Drejtat e Popujve Indigjenë, pavarësisht mospajtimit nga disa prej vendeve më të forta të Amerikës.

Në Kolumbi, grupe të ndryshme indigjene kanë protestuar kundër mohimit të të drejtave të tyre. Njerëzit organizuan një marshim në Cali në tetor 2008 për të kërkuar që qeveria të përmbushë premtimet për të mbrojtur tokat indigjene, të mbrojë indigjenët kundër dhunës dhe të rishqyrtojë paktin e tregtisë së lirë me Shtetet e Bashkuara.[2]

Krerët indigjenë të shteteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kandidati i parë indigjen që u zgjodh në mënyrë demokratike si kreu i një vendi në Amerikën Latine ishte Benito Juárez, një meksikan Zapotek; ai u zgjodh President i Meksikës në vitin 1858.[3]

Në vitin 2005, Evo Morales i popullit Ajmara ishte kandidati i parë indigjen i zgjedhur si president i Bolivisë dhe i pari në Amerikën e Jugut.[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Mann, Charles C. (2005). 1491: New Revelations of the Americas Before Columbus (në anglisht). New York: Knopf Publishing Group. ISBN 978-1-4000-4006-3. OCLC 56632601.
  2. ^ "Home". Reuters (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 tetor 2008.
  3. ^ Harten, Sven (2011). The Rise of Evo Morales (në anglisht). Zed Books. ISBN 978-1-84813-523-9.
  4. ^ Albro, Robert (22 nëntor 2019). "Evo Morales's Chaotic Departure Won't Define His Legacy". Foreign Policy (në anglishte amerikane). Marrë më 15 gusht 2021.