Tregtia e lirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Poster politik nga Partia Liberale Britanike që shfaq pikëpamjet e tyre mbi ndryshimet midis një ekonomie të bazuar në tregtinë e lirë dhe proteksionizmin. Dyqani i tregtisë së lirë shfaqet plot me klientë për shkak të çmimeve të ulëta. Dyqani i bazuar në proteksionizëm tregohet se vuan nga çmimet e larta dhe mungesa e klientëve, me armiqësi mes pronarit të biznesit dhe rregullatorit.

Tregtia e lirë është një politikë tregtare që nuk kufizon importet apo eksportet. Në qeveri, tregtia e lirë mbështetet kryesisht nga partitë politike që mbajnë pozicione ekonomikisht liberale, ndërsa partitë politike nacionaliste ekonomike dhe të majta në përgjithësi mbështesin proteksionizmin,[1][2][3][4] e kundërta e tregtisë së lirë.

Shumica e kombeve janë sot anëtarë të marrëveshjeve tregtare shumëpalëshe të Organizatës Botërore të Tregtisë. Tregtia e lirë u ilustrua më së miri nga qëndrimi i njëanshëm i Britanisë së Madhe, i cili reduktoi rregulloret dhe detyrimet mbi importet dhe eksportet nga mesi i shekullit të nëntëmbëdhjetë deri në vitet 1920.[5] Një qasje alternative, e krijimit të zonave të tregtisë së lirë ndërmjet grupeve të vendeve me marrëveshje, si ajo e Zonës Ekonomike Evropiane dhe e tregjeve të hapura Mercosur, krijon një barrierë proteksioniste midis asaj zone të tregtisë së lirë dhe pjesës tjetër të botës. Shumica e qeverive ende imponojnë disa politika proteksioniste që synojnë të mbështesin punësimin vendas, të tilla si aplikimi i tarifave për importet ose subvencionet për eksportet. Qeveritë gjithashtu mund të kufizojnë tregtinë e lirë për të kufizuar eksportet e burimeve natyrore. Barriera të tjera që mund të pengojnë tregtinë përfshijnë kuotat e importit, taksat dhe barrierat jotarifore, siç është legjislacioni rregullator.

Historikisht, hapja ndaj tregtisë së lirë u rrit ndjeshëm nga viti 1815 deri në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore. Hapja tregtare u rrit përsëri gjatë viteve 1920, por u shemb (veçanërisht në Evropë dhe Amerikën e Veriut) gjatë Depresionit të Madh. Hapja e tregtisë u rrit ndjeshëm përsëri nga vitet 1950 e tutje (megjithëse me një ngadalësim gjatë krizës së naftës 1973). Ekonomistët dhe historianët ekonomikë pretendojnë se nivelet aktuale të hapjes tregtare janë më të lartat që kanë qenë ndonjëherë.[6][7][8]

Ekonomistët janë përgjithësisht mbështetës të tregtisë së lirë.[9] Ekziston një konsensus i gjerë midis ekonomistëve se proteksionizmi ka një efekt negativ në rritjen ekonomike dhe mirëqenien ekonomike, ndërsa tregtia e lirë dhe ulja e barrierave tregtare ka një efekt pozitiv në rritjen ekonomike dhe stabilitetin ekonomik.[10][11] Megjithatë, në afat të shkurtër, liberalizimi i tregtisë mund të shkaktojë humbje të konsiderueshme dhe të shpërndara në mënyrë të pabarabartë dhe dislokim ekonomik të punëtorëve në sektorët konkurrues të importit.[12][13][14]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Murschetz, Paul (2013). State Aid for Newspapers: Theories, Cases, Actions. Springer Science+Business Media. fq. 64. ISBN 978-3642356902. Parties of the left in government adopt protectionist policies for ideological reasons and because they wish to save worker jobs. Conversely, right-wing parties are predisposed toward free trade policies. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Peláez, Carlos (2008). Globalization and the State: Volume II: Trade Agreements, Inequality, the Environment, Financial Globalization, International Law and Vulnerabilities. United States: Palgrave MacMillan. fq. 68. ISBN 978-0230205314. Left-wing parties tend to support more protectionist policies than right-wing parties. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Mansfield, Edward (2012). Votes, Vetoes, and the Political Economy of International Trade Agreements. Princeton University Press. fq. 128. ISBN 978-0691135304. Left-wing governments are considered more likely than others to intervene in the economy and to enact protectionist trade policies. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Warren, Kenneth (2008). Encyclopedia of U.S. Campaigns, Elections, and Electoral Behavior: A–M, Volume 1. Sage. fq. 680. ISBN 978-1412954891. Yet, certain national interests, regional trading blocks, and left-wing anti-globalization forces still favor protectionist practices, making protectionism a continuing issue for both American political parties. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Freetrade". Parliament.uk. Marrë më 2 mars 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Federico, Giovanni; Tena-Junguito, Antonio (2019). "World Trade, 1800–1938: A New Synthesis". Revista de Historia Economica – Journal of Iberian and Latin American Economic History (në anglisht). 37 (1): 9–41. doi:10.1017/S0212610918000216. hdl:10016/36110. ISSN 0212-6109.
 7. ^ Federico, Giovanni; Tena-Junguito, Antonio (2018-07-28). "The World Trade Historical Database". VoxEU.org. Marrë më 2019-10-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Bown, C. P.; Crowley, M. A. (2016-01-01), Bagwell, Kyle; Staiger, Robert W. (red.), "Chapter 1 – The Empirical Landscape of Trade Policy", Handbook of Commercial Policy, North-Holland, 1: 3–108, doi:10.1016/bs.hescop.2016.04.015, hdl:10986/24161, ISBN 978-0444632807, S2CID 204484666, marrë më 2019-10-07 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Krueger, Anne O. (2020). International Trade: What Everyone Needs to Know. Oxford University Press. doi:10.1093/wentk/9780190900465.001.0001. ISBN 978-0190900465. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ See P.Krugman, «The Narrow and Broad Arguments for Free Trade», American Economic Review, Papers and Proceedings, 83(3), 1993; and P. Krugman, Peddling Prosperity: Economic Sense and Nonsense in the Age of Diminished Expectations, New York, W.W. Norton & Company, 1994.
 11. ^ "Free Trade" (në anglishte amerikane). IGM Forum. 13 mars 2012.
 12. ^ "Free Trade" (në anglishte amerikane). IGM Forum. 13 mars 2012.
 13. ^ Oatley, Thomas (2019). International Political Economy: Sixth Edition (në anglisht). Routledge. ISBN 978-1351034647.
 14. ^ "What's Wrong with Protectionism?". Mercatus Center (në anglisht). 2018-08-20. Marrë më 2021-09-24.