Jump to content

Kultura perëndimore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Njeriu Vitruvian i Leonardo da Vinçit. Bazuar në korrelacionet e përmasave ideale njerëzore me gjeometrinë e përshkruar nga arkitekti i lashtë romak Vitruvius në Librin III të traktatit të tij De architectura.

Kultura perëndimore, e njohur edhe si qytetërimi perëndimor, shoqëria perëndimore, është trashëgimia e normave shoqërore, vlerave etike, zakoneve tradicionale, sistemeve të besimit, sistemeve politike, artefakteve dhe teknologjive të botës perëndimore. Termi zbatohet përtej Evropës për vendet dhe kulturat, historitë e të cilave janë të lidhura fort me Evropën nga imigrimi, kolonizimi ose ndikimi.[1] Kultura perëndimore ndikohet më së shumti nga kultura greko-romake, kultura e krishterë dhe, deri diku, kultura gjermanike.[2]

Zgjerimi i kulturës greke në botën helenistike të Mesdheut lindor çoi në një sintezë midis kulturave greke dhe asaj të Lindjes së Afërt,[3] dhe përparime të mëdha në letërsi, inxhinieri dhe shkencë, dhe siguroi kulturën për zgjerimin e krishterimit të hershëm dhe të Besëlidhjes së Re greke.[4] Kjo periudhë u mbivendos dhe u pasua nga Roma, e cila dha kontribute kryesore në ligj, qeverisje, inxhinieri dhe organizim politik.[5]

Kultura perëndimore karakterizohet nga një mori temash dhe traditash artistike, filozofike, letrare dhe juridike. Krishterimi, kryesisht Kisha Katolike Romake, dhe më vonë protestantizmi ka luajtur një rol të spikatur në formësimin e qytetërimit perëndimor që të paktën nga shekulli i 4-të, ashtu si edhe judaizmi.[6][7][8][9] Një gur themeli i mendimit perëndimor, duke filluar në Greqinë e lashtë dhe duke vazhduar gjatë Mesjetës dhe Rilindjes, është ideja e racionalizmit në sfera të ndryshme të jetës, e zhvilluar nga filozofia, skolasticizmi dhe humanizmi helenistik. Empirizmi më vonë krijoi metodën shkencore, revolucionin shkencor dhe Epokën e Iluminizmit.

Kultura perëndimore vazhdoi të zhvillohej me kristianizimin e shoqërisë evropiane gjatë Mesjetës, reformat e shkaktuara nga rilindasit mesjetarë, ndikimi i botës islame nëpërmjet Al-Andalusit dhe Siçilisë (duke përfshirë transferimin e teknologjisë nga Lindja dhe përkthimet latine të Tekstet arabe mbi shkencën dhe filozofinë Greke nga filozofët grekë dhe filozofë islamikë me ndikim helen),[10][11][12] dhe Rilindja italiane si studiues grekë që ikën nga rënia e Perandorisë Bizantine pas pushtimit osman të Kostandinopojës sollën tradita dhe filozofi klasike. Ky ndryshim i madh për vendet joperëndimore dhe njerëzit e tyre pa një zhvillim të modernizimit në ato vende. Krishterimi mesjetar i atribuohet krijimit të universitetit modern,[13][14] sistemit modern spitalor, ekonomisë shkencore dhe ligjit natyror (që më vonë do të ndikonte në krijimin e ligjit ndërkombëtar). Krishterimi luajti një rol në përfundimin e praktikave të zakonshme midis paganëve evropianë në atë kohë, të tilla si sakrifica njerëzore dhe vrasja e foshnjave.[15] Kultura evropiane u zhvillua me një gamë komplekse të filozofisë, skolasticizmit mesjetar, misticizmit dhe humanizmit të krishterë e laik.[16] Mendimi racional u zhvillua gjatë një epoke të gjatë ndryshimi dhe formimi, me eksperimentet e Iluminizmit dhe përparimet në shkenca. Tendencat që kanë arritur të përcaktojnë shoqëritë moderne perëndimore përfshijnë konceptin e pluralizmit politik, individualizmit, nënkulturave ose kundërkulturave të spikatura (siç janë lëvizjet e Epokës së Re) dhe sinkretizmin kulturor në rritje që rezulton nga globalizimi dhe migrimi njerëzor.

 1. ^ Dr. Sanjay Kumar (2021). A Handbook of Political Geography. K.K. Publications. fq. 127. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Perry, Marvin; Chase, Myrna; Jacob, James; Jacob, Margaret; Von Laue, Theodore H. (1 janar 2012). Western Civilization: Since 1400. Cengage Learning. fq. XXIX. ISBN 978-1-111-83169-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Green, Peter. Alexander to Actium: The Historical Evolution of the Hellenistic Age. Berkeley: University of California Press, 1990.
 4. ^ Russo, Lucio (2004). The Forgotten Revolution: How Science Was Born in 300 BC and Why It Had To Be Reborn. Berlin: Springer. ISBN 3-540-20396-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Jonathan Daly (19 dhjetor 2013). The Rise of Western Power: A Comparative History of Western Civilization. A&C Black. fq. 7–9. ISBN 978-1-4411-1851-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Noble, Thomas F. X. (1 janar 2013). Western civilization : beyond boundaries (bot. 7th). Boston, MA. fq. 107. ISBN 978-1-133-60271-2. OCLC 858610469. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 7. ^ Marvin Perry; Myrna Chase; James Jacob; Margaret Jacob; Jonathan W Daly (2015). Western Civilization: Ideas, Politics, and Society, Volume I: To 1789. Cengage Learning. fq. 105. ISBN 978-1-305-44548-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Hengel, Martin (2003). Judaism and Hellenism : studies in their encounter in Palestine during the early Hellenistic period. Eugene, OR: Wipf & Stock Publishers. ISBN 978-1-59244-186-0. OCLC 52605048. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Porter, Stanley E. (2013). Early Christianity in its Hellenistic context. Volume 2, Christian origins and Hellenistic Judaism : social and literary contexts for the New Testament. Leiden: Brill. ISBN 978-9004234765. OCLC 851653645. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Haskins, Charles Homer (1927), The Renaissance of the Twelfth Century, Cambridge: Harvard University Press, ISBN 978-0-6747-6075-2 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ George Sarton: A Guide to the History of Science Waltham Mass. U.S.A. 1952
 12. ^ Burnett, Charles. "The Coherence of the Arabic-Latin Translation Program in Toledo in the Twelfth Century," Science in Context, 14 (2001): 249–288.
 13. ^ Rüegg, Walter: "Foreword. The University as a European Institution", in: A History of the University in Europe. Vol. 1: Universities in the Middle Ages, Cambridge University Press, 1992, ISBN 0-521-36105-2, pp. xix–xx
 14. ^ Stampa:Harnvb
 15. ^ Hastings, p. 309.
 16. ^ Sailen Debnath, 2010, "Secularism: Western and Indian," New Delhi, India:Atlantic Publishers & Distributors, ISBN 8126913665.Stampa:Page needed