Ekuatori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ekuatori është rrethi më i vogel i Tokes (Diellit), i përfytyruar si një rreth pingul ndaj boshtit të tij e me largësi të njëjtë nga të dy polet dhe që e bashkon Tokën në dy gjysmësfera te barabarta — veriore dhe perendimore. Rrethi me i madh i një planeti i përfytyruar si një rreth pingul me boshtin e saj të rrotullimit; vija e hequr në një harte që i përgjigjet këtij trekendeshi. Ekuatori zakonisht i referohet ekuator e Tokës: një linjë imagjinare mbi baraslarguar sipërfaqes së Tokës nga Poli i Veriut dhe Poli i Jugut, duke e ndarë Tokën në hemisferën veriore dhe jugore hemisferën. Planetet e tjera dhe organet astronomike kanë equators përcaktuar në mënyrë të ngjashme. Ekuator e Tokës është rreth 40.075 kilometra (24.901 mi) të gjata; 78,7% është nëpër ujë dhe 21,3% është mbi land.Një ekuator Eshte kryqëzimin e sipërfaqes Nje sfere mua aeroplan perpendikular me aksin e sferës SE rrotullimit Full NE MES Të Rrugës NE MES Të poleve.Ekuator zakonisht i referohet ekuator e Tokes: Nje linje imagjinare Mbi baraslarguar sipërfaqes SE Tokes NGA Poli i Veriut Full Poli i Jugut, duka e ndarë Token ne hemisferën veriore Full jugore hemisferën. Planetet e tjera Te Full organet astronomike Kane equators përcaktuar ne mënyrë Të ngjashme. Ekuator e Tokes Eshte Rreth 40,075 kilometra (24,901 mi) Të Gjata; 78,7% Eshte neper ujë Full Neni 21,3% Eshte Mbi Toke.