Jump to content

Republika e Raguzës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Republika e Raguzës (e njohur edhe si republika raguzane apo Republika e Shën Vlashit, shenjti pajtor i saj) ka qenë një republikë detare në Adriatik që ekzistoi nga shekulli 10 deri më 1808.

Republika e Raguzës

thumb|left|Territorium der Republik auf einer Karte des 17. Jahrhunderts

Sulltani që merrte tribut në vlerë prej 500 dukatëve pas pushtimit të Kostandinopojës e rriti tributin në 3000 dukat. Këtë e bëri pasi që, një pjesë e refugjatëve iku në Republikën e Raguzës ; për mbajtjen e tregu Komnenëve, (gjer. Comnenen ), Laskarëve, (gjer. Laskaren ), Palazogëve, (gjer. Paläologen ), dhe Kantauzëve, (gjer. Cantaouzenen ), dhe se kishin pranuar intelektual të njohur si : Jonas Laskain, (gjer. Joannes Laskaris ), Demetri Çalkondilin, (gjer. Demetrius Chalcondylas ), Theodor Shpandugin ,(gjer. Theodorus Spanduginus ), dhe Pal Tarçaniotin, (gjer. Paulus Tarchaniotes ), të cilët i kishin pranuar me shpërblime dhe i kishin përcjellur në oborrin e Lorencës të Medicit.

The Rector's Palace and behind it the Sponza Palace
Marshal Auguste de Marmont, Duke of Ragusa during French rule