Psikolinguistika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Psikolinguistika ose Psikologjia e gjuhës është një disiplinë shkencore e psikologjisë e cila merret me studimin e ndërlidhjes në mes të faktorëve linguistikë dhe aspekteve psikologjike. Psikolinguistika i ka rrënjët e saj në arsim dhe filozofi, dhe mbulon "proceset njohëse" të cilat bëjnë të mundur gjenerimin e një fjalie gramatikore dhe kuptimplote nga fjalori dhe struktura e saj si dhe proceset që ndihmojnë kuptimin e shprehjeve, fjalëve, tekstit etj. Psikolinguistika studion gjithashtu edhe aftësinë e nxënësve (fëmijëve) dhe studentëve për të mësuar dhe mbajtur në mend një gjuhë të caktuar. [1][2][3][4][5][6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
  2. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
  3. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
  4. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
  5. ^ Lua error in Moduli:Citation/CS1 at line 2569: attempt to call global 'set_error' (a nil value).
  6. ^ Murray, D. J. (2001). Language and psychology: 19th-century developments outside the Germany: A Survey (pp. 1679-1692). En S. Auroux (Ed.), Geschichte der Sprachwissenschaften (vol. 2 History of the Language Sciences: An International Handbook on the Evolution of the Study of Language from the Beginnings to the Present. (Ill.) Berlin: Walter de Gruyter. 911 pp. ISBN 3110167352)