Drejtshkrimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ortografia)

Drejtshkrimi është një tërësi konventash për të shkruar një gjuhë. Ajo përfshin normat e drejtshkrimit, hipenacionit, kapitalizimit, prishjes së fjalëve, theksit dhe pikësimit.

Shumica e gjuhëve transnacionale në periudhën moderne kanë një sistem shkrimi, dhe për shumicën e gjuhëve të tilla është zhvilluar një ortografi standarde, shpesh e bazuar në një larmi standarde të gjuhës, dhe kështu shfaqin më pak variacione dialektesh sesa gjuha e folur. [1] [2] . Ndonjëherë mund të ketë ndryshime në ortografinë e një gjuhe, si midis drejtshkrimit amerikan dhe britanik në rastin e ortografisë angleze. Në disa gjuhë ortografia rregullohet nga akademitë e gjuhëve, megjithëse për shumë gjuhë (përfshirë anglishten) nuk ka autoritete të tilla, dhe ortografia zhvillohet në një mënyrë më natyrale. Edhe në gjuhët e mëvonshme, një sasi e konsiderueshme konsensusi lind natyrshëm, megjithëse një konsistencë maksimale ose standardizim ndodh vetëm kur imponohet me recetë sipas udhëzuesve të stilit .

Fjala angleze ortografi daton nga shekulli XV. Ajo vjen nga orthographie frëngjisht, nga ortografia latine, e cila rrjedh nga greqishtja ὀρθός, orthos, "e saktë", dhe γράφειν gráphein, "për të shkruar". [3]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Sociolinguistics (në anglisht)
  2. ^ The Cambridge Handbook of Language Policy (në anglisht)
  3. ^ orthography, Online Etymology Dictionary

Libërshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Cahill, Michael; Rice, Keren (2014). Developing Orthographies for Unwritten Languages (në anglisht). Dallas, Tx: SIL International. ISBN 978-1-55671-347-7.
  • Smalley, W. A. (ed.) 1964. Orthography studies: articles on new writing systems (United Bible Society, London).
  • Venezky, Richard L.; Trabasso, Tom (2005). From orthography to pedagogy: essays in honor of Richard L. Venezky (në anglisht). Hillsdale, N.J: Lawrence Erlbaum. ISBN 0-8058-5089-9. OCLC 475457315.