Jump to content

Përshkrimi gjuhësor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

studimin e gjuhës, përshkrimi ose gjuhësia përshkruese është puna e analizimit dhe përshkrimit objektiv të mënyrës se si përdoret gjuha (ose si është përdorur në të kaluarën) nga një komunitet i të folurit.[1]

Të gjitha kërkimet akademike në gjuhësi janë përshkruese; si të gjitha disiplinat e tjera shkencore, ajo kërkon të përshkruajë realitetin, pa paragjykime të ideve të paramenduara se si duhet të jetë.[2][3][4][5] Gjuhësia moderne përshkruese bazohet në një qasje strukturore të gjuhës, siç ilustrohet në punën e Leonard Bloomfield dhe të tjerëve.[6]

Gjuhësia përshkruese ndaj asaj parashkruese

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përshkrimi gjuhësor shpesh është në kontrast me parashkrimin gjuhësor,[7] i cili gjendet veçanërisht në arsim dhe në botim.[8][9]

Siç e përshkruan gjuhëtari anglez Larry Andrews, gramatika përshkruese është qasja gjuhësore e cila studion se si është një gjuhë, në krahasim me parashkrimin, i cili deklaron se si duhet të jetë një gjuhë.[10] Me fjalë të tjera, gramatikanët përshkrues përqendrojnë analizën në mënyrën se si komunikojnë të gjitha llojet e njerëzve në të gjitha llojet e mjediseve, zakonisht në mjedise më të rastësishme, të përditshme, ndërsa gramatikantët normativë përqendrohen në rregullat dhe strukturat gramatikore të paracaktuara nga regjistrat gjuhësorë dhe figurat e fuqisë. Një shembull që Andrews përdor në librin e tij është fewer than vs less than. Një gramatikant përshkrues do të thoshte që të dy pohimet janë njësoj të vlefshme, për sa kohë që kuptimi prapa fjalisë mund të kuptohet. Një gramatikan normativ do t'i analizonte rregullat dhe konventat që qëndrojnë pas të dy deklaratave për të përcaktuar se cili pohim është e saktë ose ndryshe e preferueshme. Andrews gjithashtu beson se, megjithëse shumica e gjuhëtarëve do të ishin gramatikanë përshkrues, shumica e mësuesve të shkollave publike priren të jenë me normativen.

Historia e disiplinës

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Punimet e para të përshkrimit gjuhësor mund t'i atribuohen Pāṇinit, një gramatikant i sanskritishtes që daton zakonisht rreth shekullit IV pes. Traditat filologjike më vonë u ngritën rreth përshkrimit të greqishtes, latinishtes, kinezishtes, hebraishtes dhe arabishtes. Përshkrimi i gjuhëve moderne evropiane nuk filloi para Rilindjes- p.sh. spanjisht1492, frëngjisht1532, anglisht1586; e njëjta periudhë panë përshkrimet e para gramatikore të Nahuatl (1547) ose Kueçua (1560) në Botën e Re, të ndjekura nga shumë të tjera.

Përshkrimi gjuhësor si një disiplinë me të vërtetë mori hov në fund të shekullit të 19-të, me revolucionin Strukturalist (nga Ferdinand de Saussure te Leonard Bloomfield), dhe nocionin që çdo gjuhë formon një sistem unik simbolik, të ndryshëm nga gjuhët e tjera, i denjë për të qenë përshkruar "në termat e vet".

Pothuajse e gjithë teoria gjuhësore e ka zanafillën në problemet praktike të gjuhësisë përshkruese. Fonologjia (dhe zhvillimet e saj teorike, siç është fonema) merret me funksionimin dhe interpretimin e tingullit në gjuhë. Sintaksa është zhvilluar për të përshkruar se si fjalët lidhen me njëra-tjetrën në mënyrë që të formojnë fjali. Leksikologjia mbledh fjalët, si dhe derivatet dhe shndërrimet e tyre: nuk ka dhënë shumë teori të përgjithësuar.

Përshkrimi i gjuhësisë mund të synojë të arrijë një ose më shumë nga qëllimet e mëposhtme:

 1. Një përshkrim i fonologjisë së gjuhës në fjalë.
 2. Një përshkrim i morfologjisë së fjalëve që i përkasin asaj gjuhe.
 3. Një përshkrim i sintaksës së fjalive të formuara mirë të asaj gjuhe.
 4. Një përshkrim i prejardhjes leksikore.
 5. Një dokumentacion i fjalorit, duke përfshirë të paktën një mijë shënime.
 6. Një riprodhim i disa teksteve origjinale.
 1. ^ François & Ponsonnet (2013).
 2. ^ Kordić, Snježana (2010). Jezik i nacionalizam (PDF). Rotulus Universitas (në serbo-kroatisht). Zagreb: Durieux. fq. 60. doi:10.2139/ssrn.3467646. ISBN 978-953-188-311-5. LCCN 2011520778. OCLC 729837512. OL 15270636W. (COBISS) - Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 1 qershor 2012. Marrë më 11 gusht 2019.
 3. ^ Harimurti Kridalaksana (2007). "Bahasa dan Linguistik". përmbledhur nga Kushartanti (red.). Pesona bahasa: langkah awal memahami linguistik (në indonezisht). Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. fq. 11–12. ISBN 9789792216813.
 4. ^ André Martinet (1980). Eléments de linguistique générale (në frëngjisht). Paris: Armand Colin. fq. 6–7. ISBN 9786024523695.
 5. ^ Moch. Syarif Hidayatullah (2017). Cakrawala Linguistik Arab (Edisi Revisi) (në indonezisht). Gramedia Widiasarana Indonesia. fq. 5–6, 18. ISBN 9786024523695.
 6. ^ Hans Heinrich Stern (1983). "Concepts of language". Fundamental Concepts of Language Teaching: Historical and Interdisciplinary Perspectives on Applied Linguistic Research (në anglisht). Oxford University Press. fq. 136. ISBN 9780194370653.
 7. ^ McArthur, Tom, red. (1992). The Oxford Companion to the English Language (në anglisht). Oxford University Press. — entry for "Descriptivism and prescriptivism" quotation: "Contrasting terms in linguistics." (p.286)
 8. ^ Robert Lawrence Trask (1999). Key Concepts in Language and Linguistics (në anglisht). Routledge. fq. 47–48. ISBN 9780415157414.
 9. ^ Nils Langer (2013). Linguistic Purism in Action: How auxiliary tun was stigmatized in Early New High German (në anglisht). Walter de Gruyter. fq. 223. ISBN 9783110881103.
 10. ^ Andrews, Larry (2006). Language Exploration and Awareness: A Resource Book for Teachers (në anglisht). Mahwah, NJ: Lawrence Earlbaum Associates, Inc., Publishers. ISBN 0-8058-4308-6.