Gjuha kineze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Chinese
RajoniAzia Lindore
Familje gjuhësore
Gjuhët kino-tibetiane
  • Kinezçe
    • Gjuha kineze
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Kinë, Republika Kineze, Singapor
Kodet gjuhësore
ISO 639-1Stampa:ISO 639-1
ISO 639-2(B) chi (zho)
ISO 639-3

Kinezçe (中文, zhōngwén) sot flitet nga rreth 1.200.000.000 folës, shumica e të cilëve janë banorë nga Kina dhe Republika e Kinës (Tajvani), kurse një numër i vogël i folësve të kinezçes jetojnë jashtë këtyre shteteve. Forma standarde e gjuhës Kineze është Mandarin. Një folës i dialektit veri-lindor vështirë se mund të kuptohet me një folës të dialektit jug-perëndimor, për këtë arsye është pranuar dialekti Mandarinë si gjuha Kineze standarde.

Emri

Fjala shqipe “mandarin” (nga Portugalishtja mandarim, nga Malajzishtja menteri, nga Hindi mantri, nga Sanskrishtja mantrin, do të thotë “ministër ose këshilltar”), në origjinal do të thoshte zyrtar i perandorisë Kineze.

Shumë gjuhë Kineze, një shkrim kinez[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjuha kineze ka shumë dialekte dhe forma të ndryshme të të folurit të cilët kanë shkrim të njejtë. Dialekti i cili përdorët si gjuhë zyrtare e Gjuhës Kineze është Mandarin (kinezçe: 官话; gjuha tradicionale: 官話; pinyin: Guānhuà)