Jump to content

Azia Lindore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pozita gjeografike e azisë Lindore në botë

Azia Lindore është regjion në Azi i cili mund të definohet sikurse në aspektin gjeografik poashtu edhe në atë kulturorë. Në aspektin gjeografik përfshinë 6.640.000km2 ose 15% të kontinentit të Azisë. Në aspektin kulturorë përfshinë shoqëritë të cilat i takojnë sferë së kulturës kineze, duke treguar varshmëri të madhe historike të gjuhës klasike kineze (duke përfshirë edhe shkrimin). Azia lindore është term modern për termin tradicional evropian Lindja e Largët.


Vendet të cilat shtrihen në aspektin gjeografik në Azinë Lindore:

Republika Popullore e Kinës (duke përfshirë Hon Kongun dhe Macao)

Republika Kina ( Tajvani)

Republika Demokratike e Koresë (Korea Veriore)

Republika e Koresë ( Korea Jugore)

Japonia

Mongolia

Gjeografia

Reliev i Azisë Lindore është i kthyer gjegjësisht anon kah lindja - nga bregdeti i Oqeanit Paqësor dhe shkon duke zbritur shkallë shkallë , nga perëndimi në drejtim të lindjes. Pjesa perëndimore është e përbërë nga malet, rraffshnaltat dhe shkretëtirat. Malet kryesore janë Himalajet, Tienn-Shan, Kuenlun, ndërsa pjesën më të madhe të kësaj hapsire e zen rrafshnalta e Tibetit dhe shkretëtira Gobi dhe Takla-Makan. Në pjesën lindore relievi është i përbërë nga kondrat dhe fushat. Fusha më e madhe është ajo e e Kinës Lindore dhe Mangjuria.

Azia Lindore veçohet si zonë shum labile e korës së tokës.

Popullësia

Ka nje kulture vte vjeter.Ketu mbizoteron raca e verdhe apo mongolike.Ne Azine Lindore jetojne1/4 e popullsise se botes.Dendesia mesatare eshte 13b/km2.Besimet kryesore jane Krishterimi dhe Budizmi.

Ekonomia

Shiko edhe


 Commons: Azia Lindore – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale


UJERAT

Lumenjte kryesore te ketij rajoni jane Huangho,Jance Kjang,Amur etj.Lumi Jance Kjang eshte lumi me i gjate i ketij rajoni,burimin e ka ne rrafshlarten e Tibetit dhr derdhet ne Detin e Kines Veriore.