Gjeografia e Malajzisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Pozita gjeografike e Malajzisë
tumb

Malajzia ka pozitë shumë të favorshme gjeografike. Nëpër teritorin e këtij shteti kalojnë rrugë të rëndësishme detare , që lidhin Oqeanin Indian me Detin e Kinës Jugore, përkatësisht Oqeanin Paqësorë me Arkipelagun e Indonezisë dhe Australinë e përmes ngushticës së Malajës.

Malajzia përbëhet nga pjesa kontinentale, e cila quhet Malajzia Perëndimore dhe pjesës ishullore, ecila quhet Malajzia Lindore.

Relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arkipelagu i Malajës

Malajzia është kryesisht malorë. Malet kanë shtrirje meridionale. Mallet kryesore janë Singora, ku maja më e lartë është Tohon 2190 m. Prej formave më specifiketë këtij shteti janë shpellat.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klimogrami i Malajzisë

Klima në përgjithësi është monsunike. Temperaturat sillen 28,2 °C na janar, deri në 26,9 °C në korrik, ndërsa reshjet mesatare vjetore janë 2443 mm.

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumenjtë më të mëdhenjë janë Bernam dhe Maur, që janë të lundrueshëm për komunikacion.

Bimësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bimësia është e bujshme me lloje të shumta të drunjëve: pyje të pashkelura me palma dhe druri i ferit me line, ndërsa në lartësinë mbi 150 m dominon bimësia subtropikale, ndërsa mbi 2000 m bimësia e viseve të meme gjeografike.