Gjuha Mandarin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dialekti Mandarin i folur ne Kine

Mandarin (në anglisht: / mændərɪn, -drɪn /; Kineze e thjeshtuar: 官 话; Kinezishtja tradicionale: 官 話; pinyin: Guānhuà; fjalë për fjalë: "fjalimi i zyrtarëve") është një grup varietetesh të lidhur veriore dhe jugperëndimore të Kinës. Grupi përfshin dialektin e Pekinit, bazën e standardit Mandarin ose Standard kinez. Për shkak se shumica e dialekteve mandarinë gjenden në veri, grupi nganjëherë quhet dialektet veriore (北方 话; běifānghuà). Shumë varieteteve të mandarinës lokale nuk janë të kuptueshme reciprokisht. Sidoqoftë, Mandarin shpesh renditet e para në listat e gjuhëve sipas numrit të folësve amë (me gati një miliard).

Mandarin është deri më tani më i madh nga shtatë apo dhjetë grupe dialektesh kinezë, me 70 për qind të folësve kinezë dhe një zonë të madhe që shtrihet nga Yunnan në jugperëndim në Xinjiang në veriperëndim dhe në Heilongjiang në verilindje. Kjo i atribuohet lehtësisë më të madhe të udhëtimit dhe komunikimit në Plain e Kinës Veriore krahasuar me jugun më malor, të kombinuar me përhapjen relativisht të kohëve të fundit të mandarinës në zonat kufitare.

Shumica e varieteteve Mandarin kanë katër ton. Ndërprerjet përfundimtare të kinezëve të mesëm janë zhdukur në shumicën e këtyre varieteteve, por disa prej tyre i kanë bashkuar si një ndalesë përfundimtare glottal. Shumë varietete të mandarinës, duke përfshirë dialektin e Pekinit, mbajnë konsonantet fillestare retroflex, të cilat janë humbur në grupet e dialekteve jugore.

Kryeqyteti ka qenë brenda zonës Mandarin për shumicën e mijëvjeçarit të fundit, duke i bërë këto dialekte shumë ndikim. Një formë e mandarinës ka shërbyer si franca kombëtare që nga shekulli i 14-të. Në fillim të shekullit të 20-të, një formë standarde e bazuar në dialektin e Pekinit, me elemente nga dialektet e tjera të mandarinës, u miratua si gjuhë kombëtare. Standard kinez është gjuha zyrtare e Republikës Popullore të Kinës[1] dhe Tajvanit[2] dhe një nga katër gjuhët zyrtare të Singaporit. Përdoret si një nga gjuhët e punës të Kombeve të Bashkuara[3]. Ajo është gjithashtu një nga varietetet më të përdorura të kineze në mesin e komuniteteve kineze të diasporës ndërkombëtarisht.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala angleze "mandarin" (nga mandarim portugez nga menteri Malay, nga Sanskrit mantrin, që do të thotë "Ministri ose këshilltar") fillimisht do të thoshte një zyrtar të perandorive Ming dhe Qing.[4][5] Që varieteteve të tyre amtare ishin shpesh reciprokisht të pakuptueshme, këta zyrtarë komunikuan duke përdorur një gjuhë Koiné bazuar në varietete të ndryshme verior. Kur misionarët jezuitë në shekullin e 16 mësuar këtë gjuhë standarde, ata e quajti atë "Mandarin" nga emri i saj kinez Guanhua (官 话 / 官 話), ose "gjuha e zyrtarëve." [6]

Në anglishten e përditshme, "mandarin" i referohet kineze standarde, e cila shpesh quhet thjesht "kineze". Kineze standarde bazohet në dialektin mandarin të folur në Pekin, me disa efekte të tjera leksikore dhe sintaksore nga dialektet e tjera të mandarineve. Kjo është gjuha zyrtare e folur e Republikës Popullore të Kinës (PRC), gjuhën zyrtare të Republikës së Kinës (ROC, Tajvan), dhe një nga katër gjuhët zyrtare të Republikës së Singaporit. Ajo gjithashtu funksionon si një gjuhë mësimore në kontinentale dhe në Tajvan. Është një nga gjashtë gjuhët zyrtare të Kombeve të Bashkuara, nën emrin "kinez". Folësit kinezë i referohen gjuhës moderne të standardeve si

  • Pǔtōnghuà (普通话 / 普通話, fjalë për fjalë "fjalim i zakonshëm") në kontinent Kinë,
  • Guóyǔ (國語, fjalë për fjalë "gjuhë kombëtare") në Tajvan, ose
  • Huáyǔ (华语 / 華語, fjalë për fjalë "gjuha Hua") në Singapor, Malajzi, Indonezi dhe Filipine,

por jo si Guānhuà.[7]

Gjuhëtarët përdorin termin "Mandarin" për t'iu referuar grupit të ndryshëm të dialekteve të folura në Kinën veriore dhe jugperëndimore, të cilën gjuhëtarët kinezë e quajnë Guānhuà. Termi alternativ është 北方 话 / 北方 話, ose "dialektet Veriore", e cila përdoret më pak dhe më pak se gjuhëtarët kinezë. Për më tepër, termi "Mandarin e vjetër" ose "Mandarin e hershëm" përdoret nga gjuhëtarët për t'iu referuar dinastisë Yuan.

Gjuhëtarë të cilët nuk janë amtare e flasin akademike ata nuk mund të kuptojnë se variantet janë klasifikuar si anëtarë të gjuhësisë e "Mandarin" (ose i ashtuquajturi "Veriore dialekte") në një kuptim më të gjerë. Brenda diskursit social ose kulturor kinez, ekziston një identitet i zakonshëm "mandarin" i bazuar në gjuhë; përkundrazi, ka një identitet të fortë rajonal, për shkak të shpërndarjes së gjerë gjeografike dhe larmisë kulturore të folësve të tyre. Dialektin Sichuan, dialektin Hebei ose dialektin verilindor, të gjitha duke u konsideruar si të dallueshme nga gjuha standarde.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Law of the People's Republic of China on the Standard Spoken and Written Chinese Language (Order of the President No.37)" Arkivuar 24 korrik 2013 tek Wayback Machine. Chinese Government. 31 October 2000. Retrieved 28 March 2017. For purposes of this Law, the standard spoken and written Chinese language means Putonghua (a common speech with pronunciation based on the Beijing dialect) and the standardized Chinese characters.
  2. ^ "ROC Vital Information". Ministry of Foreign Affairs, Republic of China (Taiwan). 31 December 2014. Marrë 28 Mars 2017.
  3. ^ "《人民日报》评论员文章:说普通话 用规范字" Arkivuar 20 shkurt 2018 tek Wayback Machine.www.gov.cn. 2017-07-26.
  4. ^ China in the Sixteenth Century: The Journals of Mathew Ricci.
  5. ^ Oxford University Press. 2007. ISBN 978-0-19-920687-2.
  6. ^ Coblin (2000), p. 537.
  7. ^ Norman (1988), p. 136.