Etimologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Etimologjia është shkenca që merret me studimin e origjinës së fjalëve. Fjala Etimologji e ka prejardhjen nga greqishtja e vjetër. Është fjalë e përbërë nga fjala etimon (έτυμον = e vërtetë, vërtetësi) + logji (logos (λόγος) = fjala, thënia, shkenca). D.m.th ajo që kërkon të vërtetën, orgjinën për një fjalë. Pra është shkenca që merret me burimin e fjaleve e me historinë e tyre.

1) me jeten e fjales, me treven e perhapjes se saj sot e dikur,
2) me mjedisin ku është ngjizur dhe zhvilluar fjala,
3) me lidhjet e saj me fjale te tjera brenda gjuhes dhe me gjuhe te tjera.

Etimologjia ndahet ne dy lloje :Ate popullore dhe ate shkencore Fjalet jane ne ndryshim te vazhdueshem

Duhet të kemi parasysh se vet fjala; "έτυμον" e ka rrënjën e saj pikërisht te gjuha shqipe, "e di, e dimë, dije, h'etim, vërt'+'etim i logos<>? gëloj, bëlbëzoj, f'ol<>logo->llaf<>fial... pra nuk është e sigurt që fjala, "etimologji" e ka prejardhjen e saj nga gjuha greke!