Ferdinand de Saussure

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ferdinand de Saussure
EmriFerdinand de Saussure
Lindja(1857-11-26)26 nëntor 1857
VendlindjaGjeneva, Zvicra
VdekjaGabim: Nevojitet datë e vlefshme vdekjeje (data e parë): data, muaji, viti
VendvdekjaVufflens-le-Château, Vaud, Zvicër
EraFilozofia e shekullit 19
RajoniFilozofi perëndimore
Shkolla/traditaStrukturalizmi, kthesa gjuhësore,[1] semiotika
InteresimetGjuhësia

Ferdinand de Saussure (Frëngjisht: [fɛʁdinɑ̃ də sosyʁ]; 26 nëntor 1857 - 22 shkurt 1913) ishte një gjuhëtar, semiotist dhe filozof zviceran. Idetë e tij hodhën një themel për shumë zhvillime domethënëse si në gjuhësi ashtu edhe në semiotikë në shekullin e 20-të.[3][4] Ai konsiderohet gjerësisht një nga themeluesit e gjuhësisë së shekullit të 20-të[5][6][7][8] dhe një nga dy themeluesit kryesorë (së bashku me Charles Sanders Peirce ) të semiotikës, ose semiologjisë, siç e quante Saussure.[9]

Një nga përkthyesit e tij, Roy Harris, përmblodhi kontributin e Saussure në gjuhësi dhe studimin e "të gjithë gamës së shkencave njerëzore. Është shënuar veçanërisht në gjuhësi, filozofi, psikologji, sociologji dhe antropologji."[10] Megjithëse ato i janë nënshtruar shtrirjes dhe kritikës me kalimin e kohës, dimensionet e organizimit të prezantuara nga Saussure vazhdojnë të informojnë qasjet bashkëkohore të fenomenit të gjuhës. Gjuhëtari i shkollës së Pragës Jan Mukařovský shkruan se "zbulimi i Saussure i strukturës së brendshme të shenjës gjuhësore e diferencoi shenjën si nga "gjërat" akustike... dhe nga proceset mendore", dhe se në këtë zhvillim "rrugët e reja u hapën në këtë mënyrë jo vetëm për gjuhësinë, por edhe, në të ardhmen, për teorinë e letërsisë”.[11] Ruqaiya Hasan argumentoi se "ndikimi i teorisë së Saussure-it për shenjën gjuhësore ka qenë i tillë që gjuhëtarët modernë dhe teoritë e tyre janë pozicionuar që atëherë duke iu referuar atij: ata njihen si para-Saussurean, Saussurean, anti-Saussurean, post-Saussurean, ose jo Saussure".[12]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saussure lindi në Gjenevë në 1857. Babai i tij ishte Henri Louis Frédéric de Saussure, një mineralolog, entomolog dhe taksonomist. Saussure tregoi shenja të talentit dhe aftësisë intelektuale të konsiderueshme që në moshën katërmbëdhjetë vjeç.[13] Në vjeshtën e vitit 1870, ai filloi të marrë pjesë në Institucionin Martine (më parë Institucioni Lecoultre deri në 1969), në Gjenevë. Atje ai jetoi me familjen e një shoqeje klase, Elie David. Duke u diplomuar në krye të klasës, Saussure priste të vazhdonte studimet në Gymnase de Genève, por babai i tij vendosi që ai nuk ishte mjaft i pjekur në katërmbëdhjetë e gjysmë, dhe e dërgoi atë në Kolegjin e Gjenevës. Saussure nuk ishte i kënaqur, pasi ai u ankua: "Unë hyra në Kolegjin e Gjenevës, për të humbur një vit atje aq plotësisht sa një vit mund të humbet".

Pas një viti studimesh në latinisht, greqishte të lashtë dhe sanskritisht dhe duke ndjekur një larmi kursesh në Universitetin e Gjenevës, ai filloi punën pasuniversitare në Universitetin e Lajpcigut në 1876.

Dy vjet më vonë, në 21, Saussure botoi një libër me titull Mémoire sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européennes (Disertacion mbi sistemin e zanoreve primitive në gjuhët indo-evropiane). Pas kësaj ai studioi për një vit në Universitetin e Berlinit nën Privatdozent Heinrich Zimmer, me të cilin ai studioi Keltiken, dhe Hermann Oldenberg me të cilin vazhdoi studimet e tij në Sanskritisht.[14] Ai u kthye në Leipzig për të mbrojtur disertacionin e tij të doktoratës De l'emploi du génitif absolu en Sanscrit, dhe u dha doktoratën e tij në shkurt 1880. Së shpejti, ai u zhvendos në Universitetin e Parisit, ku dha leksione në gjuhën sanskrite, gotike dhe gjermanishten e vjetër dhe herë pas here lëndë të tjera.

Ferdinand de Saussure është një nga gjuhëtarët më të cituar në botë, gjë që është e jashtëzakonshme pasi ai vetë vështirë se botonte ndonjë gjë gjatë jetës së tij. Edhe disa artikuj të tij shkencorë nuk janë joproblematikë. Kështu, për shembull, botimi i tij mbi fonetikën lituaneze[15] është grosso modo marrë nga studimet e studiuesit lituanez Friedrich Kurschat, me të cilin Saussure udhëtoi nëpër Lituani në gusht 1880 për dy javë dhe librat e të cilit (gjermanisht) i kishte lexuar Saussure.[16] Saussure, i cili kishte studiuar disa gramatika themelore të lituanishtes në Leipzig për një semestër, por nuk ishte në gjendje të fliste gjuhën, ishte i varur nga Kurschat.

Saussure dha mësim në École pratique des hautes études për njëmbëdhjetë vjet, gjatë të cilave ai u emërua Chevalier de la Légion d'Honneur (Kalorësi i Legjionit të Nderit).[17] Kur iu ofrua të bëhej profesor në Gjenevë në 1892, ai u kthye në Zvicër. Saussure mbajti leksione në gjuhën sanskrite dhe indo-evropiane në Universitetin e Gjenevës për pjesën e mbetur të jetës së tij. Vetëm në vitin 1907 Saussure filloi të jepte mësim në Kursin e Gjuhësisë së Përgjithshme, të cilën ai do ta ofronte tri herë, duke përfunduar në verën e vitit 1911. Ai vdiq në vitin 1913 në Vufflens-le-Château, Vaud, Zvicër. Vëllezërit e tij ishin gjuhëtari dhe esperantisti René de Saussure, dhe studiuesi i astronomisë antike kineze, Léopold de Saussure . Nga ana tjetër, djali i tij ishte psikoanalisti Raymond de Saussure.

Saussure u përpoq, në kohë të ndryshme në vitet 1880 dhe 1890, të shkruante një libër mbi çështjet e përgjithshme gjuhësore. Leksionet e tij rreth parimeve të rëndësishme të përshkrimit të gjuhës në Gjenevë midis 1907 dhe 1911 u mblodhën dhe u botuan nga nxënësit e tij pas vdekjes në Cours de linguistique générale të famshme në 1916. Disa nga dorëshkrimet e tij, përfshirë një ese të papërfunduar të zbuluar në vitin 1996, u botuan në Shkrime në Gjuhësinë e Përgjithshme, por shumica e materialit në të ishte botuar tashmë në edicionin kritik të Kursit të Engler, në 1967 dhe 1974. (TUFA) Është gjithashtu e diskutueshme se në çfarë mase Kursi mund të gjurmohen vetëm në Saussure. Studimet kanë treguar se të paktën versioni aktual dhe përmbajtja e tij ka më shumë të ngjarë të kenë si burim të ashtuquajturit redaktorë Charles Bally dhe Albert Sèchehaye sesa vetë Saussure.

Puna dhe ndikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rindërtimet teorike të Saussure-it të sistemit vokal të gjuhës Proto-Indo-Evropiane dhe veçanërisht teoria e tij e laringut, ndryshe e paprovuar në atë kohë, dha fryt dhe gjeti konfirmim pas deshifrimit të Hititit në punën e gjeneratave të mëvonshme të gjuhëtarëve si Émile Benveniste dhe Walter Couvreur, i cili të dy morën frymëzim të drejtpërdrejtë nga leximi i tyre i Mémoire-s 1878.[18]

Saussure kishte një ndikim të madh në zhvillimin e teorisë gjuhësore në gjysmën e parë të shekullit të 20-të me nocionet e tij duke u përfshirë në parimet qendrore të gjuhësisë strukturore. Kontributi i tij kryesor në strukturalizmin ishte teoria e tij e një realiteti dy-shkallësh për gjuhën. E para është gjuha, shtresa abstrakte dhe e padukshme, ndërsa e dyta, lirimi me kusht, i referohet fjalimit aktual që ne dëgjojmë në jetën reale. Kjo kornizë u miratua më vonë nga Claude Levi-Strauss, i cili përdori modelin me dy nivele për të përcaktuar realitetin e miteve. Ideja e tij ishte që të gjitha mitet kanë një model themelor, i cili formon strukturën që i bën ata mite. Këto krijuan kornizën strukturaliste të kritikës letrare.

Në Evropë, puna më e rëndësishme pas vdekjes së Saussure u bë nga shkolla e Pragës. Më e rëndësishmja, Nikolay Trubetzkoy dhe Roman Jakobson kryesuan përpjekjet e Shkollës së Pragës në përcaktimin e kursit të teorisë fonologjike në dekadat nga 1940. Teoria universalizuese strukturore-funksionale e fonologjisë e Jakobson, bazuar në një hierarki të theksuar të veçorive dalluese, ishte zgjidhja e parë e suksesshme e një plani të analizës gjuhësore sipas hipotezave të Saussure-it. Diku tjetër, Louis Hjelmslev dhe Shkolla e Kopenhagës propozuan interpretime të reja të gjuhësisë nga kornizat teorike strukturaliste.

Kursi në Gjuhësi të Përgjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra më me ndikim e Saussure, Kursi i Gjuhësisë së Përgjithshme (Cours de linguistique générale), u botua pas vdekjes në 1916 nga ish-studentët Charles Bally dhe Albert Sechehaye, në bazë të shënimeve të marra nga leksionet e Saussure në Gjenevë.[19] Kursi u bë një nga veprat kryesore gjuhësore të shekullit 20 jo kryesisht për përmbajtjen (shumë nga idetë ishin parashikuar në punimet e gjuhëtarëve të tjerë të shekullit 20), por për qasjen inovative që Saussure zbatoi në diskutimin e fenomeneve gjuhësore.

Pamja e gjuhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Saussure i afrohet teorisë së gjuhës nga dy këndvështrime të ndryshme. Nga njëra anë, gjuha është një sistem shenjash. Kjo është, një sistem semiotik; ose një sistem semiologjik siç e quan ai vetë. Nga ana tjetër, një gjuhë është gjithashtu një fenomen shoqëror: një produkt i komunitetit gjuhësor.

Gjuha si sistem semiotik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenja dypalëshe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga kontributet kryesore të Saussure-it në semiotikë qëndron në konceptin e tij të shenjës dypalëshe (dy anëshe) e cila përbëhet nga 'shenjuesi' (një formë gjuhësore, p.sh. një fjalë) dhe 'i shënjuari' (kuptimi i formës). Saussure mbështeti argumentin për arbitraritetin e shenjës edhe pse ai nuk e mohoi faktin që disa fjalë janë onomatopike, ose pretendon se simbolet e ngjashme me foto janë plotësisht arbitrare. Saussure gjithashtu nuk e konsideroi shenjën gjuhësore si të rastësishme, por si të çimentuar historikisht. Në përgjithësi, ai nuk e shpiku filozofinë e arbitraritetit, por dha një kontribut me shumë ndikim në të.

Pas vdekjes së tij, gjuhëtarët strukturorë dhe funksionalë aplikuan konceptin e Saussure në analizën e formës gjuhësore të motivuar nga kuptimi. Drejtimi i kundërt i shprehjeve gjuhësore si ngritja e sistemit konceptual, nga ana tjetër, u bë themeli i strukturalistëve të pas Luftës së Dytë Botërore, të cilët miratuan konceptin e gjuhësisë strukturore të Saussure si model për të gjitha shkencat njerëzore si studimi se si gjuha formon konceptet tona të botës. Kështu, modeli i Saussure u bë i rëndësishëm jo vetëm për gjuhësinë, por për shkencat humane dhe shoqërore në tërësi.

Gjuha si dukuri shoqërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në trajtimin e tij të gjuhës si një 'fakt shoqëror', Saussure prek tema që ishin të diskutueshme në kohën e tij dhe që do të vazhdonin të ndanin mendimet në lëvizjen strukturaliste të pasluftës. Marrëdhënia e Saussure me teoritë e gjuhës të shekullit 19 ishte disi ambivalente. Këto përfshinin Darvinizmin shoqëror dhe mendimin Völkerpsychologie ose Volksgeist të cilët u konsideruan nga shumë intelektualë si pseudoshkencë nacionaliste dhe raciste.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • (1878) Mémoire sur le système primitif des voyelles dans les langues indo-européennes [= Disertacion mbi sistemin primitiv të zanoreve në gjuhët indo-evropiane]. Leipzig: Teubner. ( version Arkivuar 12 shkurt 2021 tek Wayback Machine në internet Arkivuar 12 shkurt 2021 tek Wayback Machine në Gallica Program, Bibliothèque nationale de France ).
 • (1881) De l'emploi du génitif absolu en Sanscrit: Thèse pour le doctorat présentée à la Faculté de Philosophie de l'Université de Leipzig [= Mbi Përdorimin e Absolutit Gjinor në Sanskrit: Teza e Doktoratës e paraqitur në Departamentin e Filozofisë së Leipzig Universiteti]. Gjenevë: Jules-Guillamaume Fick. ( version online në Arkivin e Internetit ).
 • (1916) Cours de linguistique générale, bot. Charles Bally & Alert Sechehaye, me ndihmën e Albert Riedlinger. Lozanë - Paris: Payot.
  • Trans 1: Wade Baskin, përkth. Kursi në Gjuhësi të Përgjithshme . New York: Shoqëria Filozofike, 1959; redaktuar më pas nga Perry Meisel & Haun Saussy, NY: Columbia University Press, 2011.
  • Trans 2: Roy Harris, përkth. Kursi në Gjuhësi të Përgjithshme . La Salle, Ill .: Gjykata e Hapur, 1983.
 • (1922) Recueil des botimeve shkencore de F. de Saussure . Eds Charles Bally & Léopold Gautier. Lozanë - Gjenevë: Payot.
 • (1993) Kursi i Tretë i Leksioneve të Saussure-it në Gjuhësinë e Përgjithshme (1910–1911) nga Fletoret e Emile Konstandinit . (Seria e gjuhës dhe komunikimit, vëllimi 12). Teksti frëngjisht redaktuar nga Eisuke Komatsu & përkth. nga Roy Harris. Oxford: Pergamon Press.
 • (1995) Fonetika: Il manoscritto di Harvard Houghton Library bMS Fr 266 (8) . Ed. Maria Pia Marchese. Padova: Unipress, 1995
 • (2002) ritcrits de linguistique générale . Eds Simon Bouquet & Rudolf Engler. Paris: Gallimard.  .
  • Trans .: Carol Sanders & Matthew Pires, përkth. Shkrime në Gjuhësinë e Përgjithshme . NY: Oxford University Press, 2006.
  • Ky vëllim, i cili përbëhet kryesisht nga materiali i botuar më parë nga Rudolf Engler, përfshin një përpjekje për rindërtimin e një teksti nga një grup faqesh dorëshkruese të Saussure me titull "Thelbi i Dyfishtë i Gjuhës", i gjetur në 1996 në Gjenevë. Këto faqe përmbajnë ide tashmë të njohura për studiuesit e Saussure, si nga botimi kritik i Kursit nga Engler, ashtu edhe nga një tjetër dorëshkrim i librit të papërfunduar të Saussure, botuar në 1995 nga Maria Pia Marchese.
 • (2013) Anagrammes homériques . Ed. Pierre-Yves Testenoire. Limoges: Lambert Lucas.
 • (2014) Une vie en lettres 1866 - 1913 . Ed. Claudia Mejía Quijano. ed. Nouvelles Cécile Defaut.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ David Kreps, Bergson, Complexity and Creative Emergence, Springer, 2015, p. 92.
 2. ^ Mark Aronoff, Janie Rees-Miller (eds.), The Handbook of Linguistics, John Wiley & Sons, 2008, p. 96. However, E. F. K. Koerner maintains that Saussure was not influenced by Durkheim (Ferdinand de Saussure: Origin and Development of His Linguistic Thought in Western Studies of Language. A contribution to the history and theory of linguistics, Braunschweig: Friedrich Vieweg & Sohn [Oxford & Elmsford, N.Y.: Pergamon Press], 1973, pp. 45–61.)
 3. ^ Robins, R. H. 1979. A Short History of Linguistics, 2nd Edition. Longman Linguistics Library. London and New York. p. 201: Robins writes Saussure's statement of "the structural approach to language underlies virtually the whole of modern linguistics".
 4. ^ Harris, R. and T. J. Taylor. 1989. Landmarks in Linguistic Thought: The Western Tradition from Socrates to Saussure. 2nd Edition. Chapter 16.
 5. ^ Justin Wintle, Makers of modern culture, Routledge, 2002, p. 467.
 6. ^ David Lodge, Nigel Wood, Modern Criticism and Theory: A Reader, Pearson Education, 2008, p. 42.
 7. ^ Thomas, Margaret. 2011. Fifty Key Thinkers on Language and Linguistics. Routledge: London and New York. p. 145 ff.
 8. ^ Chapman, S. and C. Routledge. 2005. Key Thinkers in Linguistics and the Philosophy of Language. Edinburgh University Press. p.241 ff.
 9. ^ Winfried Nöth, Handbook of Semiotics, Bloomington, Indiana University Press, 1990.
 10. ^ Harris, R. 1988. Language, Saussure and Wittgenstein. Routledge. pix.
 11. ^ Mukarovsky, J. 1977. On Poetic Language. The Word and Verbal Art: Selected Essays by Jan Mukarovsky. Translated and edited by J. Burbank and Peter Steiner. p. 18.
 12. ^ Linguistic sign and the science of linguistics: the foundations of appliability. In Fang Yan & Jonathan Webster (eds.)Developing Systemic Functional Linguistics. Equinox 2013
 13. ^ Слюсарева, Наталья Александровна: Некоторые полузабытые страницы из истории языкознания – Ф. де Соссюр и У. Уитней. (Общее и романское языкознание: К 60-летию Р.А. Будагова). Москва 1972.
 14. ^ Joseph (2012:253)
 15. ^ Ferdinand de Saussure, « Aaccentuation lituanienne ». In : Indogermanische Forschungen. Vol. 6, 157 – 166
 16. ^ (Citation issue note: Although the following three citations appear to be parts of or volumes of the same book, or somehow related, the first part/book cited is linked to the URL that was provided in the citation; the second two parts/books cited do not appear to be contained in the material linked to the URL. Whether and which parts match the cited material is unclear.)
 17. ^ Culler, p. 23
 18. ^ E. F. K. Koerner, 'The Place of Saussure's Memoire in the development of historical linguistics,' in Jacek Fisiak (ed.) Papers from the Sixth International Conference on Historical Linguistics,(Poznań, Poland, 1983) John Benjamins Publishing, 1985 pp.323-346, p.339.
 19. ^ Macey, D. (2009). The Penguin dictionary of critical theory. Crane Library at the University of British Columbia.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]