Jump to content

Universiteti i Gjenevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Gjenevës (frëngjisht: Université de Genève ) është një universitet kërkimor publik i vendosur në Gjenevë, Zvicër. Ajo u themelua në 1559 nga teologu francez John Calvin si një seminar teologjik . [1] [2] Ajo mbeti e fokusuar në teologji deri në shekullin e 17-të, kur u bë një qendër për studimet iluministe . Sot, është universiteti i tretë më i madh në Zvicër për nga numri i studentëve. [3]

Në 1873, ajo hoqi përkatësitë e saj fetare dhe u bë zyrtarisht laike. [2] Në vitin 2009, Universiteti i Gjenevës festoi 450 vjetorin e themelimit të tij. [4] Pothuajse 40% e studentëve vijnë nga vende të huaja.

Universiteti ka dhe ndjek në mënyrë aktive mësimdhënien, kërkimin dhe shërbimin në komunitet si objektivat e tij parësorë. UNIGE është anëtar i Lidhjes së Universiteteve Kërkimore Evropiane (duke përfshirë institucionet akademike si Amsterdami, Barcelona, Kembrixh, Heidelberg dhe Milano ) Grupit Coimbra dhe Shoqata e Universiteteve Evropiane . [5]

Universiteti ka një trup studentor të larmishëm, me studentë nga mbi 150 vende. Ai është gjithashtu shtëpia e qendrave dhe instituteve të shumta kërkimore, duke përfshirë Qendrën e Gjenevës për Politikat e Sigurisë, Institutin e Studimeve Globale dhe Institutin e Shëndetit Global. [6]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti u themelua në 1559 si Akademia e Gjenevës ( Académie de Genève ) nga teologu francez John Calvin, si një seminar i administruar nga Kompania e Pastorëve, për të qenë qendra e arsimit publik në Gjenevë protestante . Me qëllimin për të arsimuar jo vetëm pastorë por edhe magjistratë për republikën, në vitin 1565 akademia filloi mësimin e drejtësisë . [6]

Gjatë aneksimit francez të Gjenevës (1798-1813), shkolla u riorganizua në një format më universal, me futjen e diplomave dhe ndarjen e saj në fakultete . Ky proces modernizimi vazhdoi në periudhën e Restaurimit Kombëtar [6]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Gjenevës është i strukturuar në fakultete dhe qendra të ndryshme ndërfakultete të cilat përfaqësojnë mësimdhënie, kërkime dhe shërbime ndaj shoqërisë në disiplina të ndryshme.

Fakultetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti përbëhet nga nëntë fakultete : [7]

 • Fakulteti i Shkencave [8]
 • Fakulteti i Mjekësisë [9]
 • Fakulteti i Shkencave Humane [10]
 • Fakulteti i Gjenevës Shkolla e Ekonomisë dhe Menaxhimit (GSEM) [11]
 • Fakulteti i Gjenevës Shkolla e Shkencave Sociale (G3S) [12]
 • Fakulteti i Drejtësisë (Shkolla Juridike e Gjenevës) [13]
 • Fakulteti i Teologjisë [14]
 • Fakulteti i Psikologjisë dhe Edukimit [15]
 • Fakulteti i Përkthimit dhe Interpretimit [16]

Qendrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti përbëhet nga katërmbëdhjetë qendra ndërfakultetare. Midis të tjerëve:

Institucionet e asociuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti ka gjithashtu disa partneritete me institucionet e afërta, ku studentët në universitet mund të ndjekin kurse.

Bibliotekat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Objektet e bibliotekës së UNIGE janë të shpërndara në katër vende.

 • Uni Arve është mikpritës i shtatë bibliotekave: Bibliothèque Ernst & Lucie Schmidheiny, Bibliothèque d'Anthropologie, Bibliothèque du Center universitaire d'informatique, Bibliothèque Georges de Rham (Matematikë), Bibliothèque de l'Institut des'E Shkencave de Bibliothèque de l'Observatoire (Astronomi) dhe Bibliothèque des Sciences de la Terre et de l'environnement. [19]
 • Uni Bastions pret bibliotekat e gjuhëve, si dhe bibliotekat e universitetit të fokusuara në histori dhe muzikologji. [20]
 • Uni CMU është shtëpia e një koleksioni të gjerë të çështjeve mjekësore. Përveç kësaj, ai është gjithashtu mikpritës i Qendrës së dokumentacionit en santé (CDS) dhe Bibliothèque de l'nstitut de la Médecine et de la santé et de l'Institut d'éthique biomédicale (IHMS – IEB). [21]
 • Koleksioni i Uni Mail përqendrohet në temat e mëposhtme: Ekonomia dhe shkencat shoqërore, Juridiku, Psikologjia dhe Shkencat e Mësimit, Përkthimi dhe Interpretimi, Studimet Evropiane, Frëngjishtja si gjuhë e huaj dhe Muzikologjia. Përveç kësaj, ai gjithashtu pret bibliotekën multimediale të UNIGE. [22]

Partneriteti ndërkombëtar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Studentët në UNIGE kanë mundësinë të studiojnë jashtë vendit për një semestër ose një vit gjatë diplomës së tyre. Universitetet partnere përfshijnë Universitetin e Lirë të Berlinit, Shkollën Juridike të Harvardit, École Normale Supérieure, Trinity College Dublin, Erasmus University of Rotterdam, Université Libre de Bruxelles, King's College London, McGill University, HEC Montreal, University of Otawa, University of Oxford, Uppsala University, Johns Hopkins University, University of Michigan, UCLA, Southampton, University of Universiteti i Sidneit, Universiteti i Tokios . [23]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "About the University – Université de Genève". www.unige.ch (në anglisht). 28 korrik 2016. Marrë më 2021-03-26.
 2. ^ a b "Our Heritage – Faculté d'économie et de management – UNIGE". www.unige.ch (në anglisht). 2017-04-27. Marrë më 2021-03-26.
 3. ^ "University of Geneva (UNIGE)". Studying in Switzerland. 5 shtator 2006. Arkivuar nga origjinali më 25 janar 2022. Marrë më 27 janar 2024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "University of Geneva honors LHC project leader at 450th anniversary ceremony". CERN. 5 qershor 2009. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "University in the Spotlight: University of Geneva". Globalinksabroad. Arkivuar nga origjinali më 27 maj 2015. Marrë më 27 janar 2024. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b c Marco Marcacci. "Université de Genève". Historical Dictionary of Switzerland (në frëngjisht).
 7. ^ "Facultés, école, UPER". Archives. Université de Genève. Arkivuar nga origjinali më 2014-08-12. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Faculty of Science – Faculté des sciences – UNIGE". www.unige.ch (në anglisht). 2007-08-12. Marrë më 2023-08-21.
 9. ^ "University of Geneva – PhD School of Life Sciences | Welcome to the PhD School in Life Sciences at the Faculties of Medicine and Science". lifesciencesphd.unige.ch. Marrë më 2023-08-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Welcome to the Faculty of Humanities!". www.unige.ch (në anglisht). 2014-03-05. Marrë më 2023-08-21.
 11. ^ "Geneva School of Economics and Management – Faculté d'économie et de management – UNIGE". www.unige.ch (në anglisht). 2017-01-05. Marrë më 2023-08-21.
 12. ^ "About us". www.unige.ch (në anglisht). 2009-12-02. Marrë më 2023-08-21.
 13. ^ "Welcome to the Faculty of Law". www.unige.ch (në anglisht). 2009-02-19. Marrë më 2023-08-21.
 14. ^ "Faculté de théologie – Faculté de théologie – UNIGE". www.unige.ch (në frëngjisht). 2006-02-01. Marrë më 2023-08-21.
 15. ^ "FPSE – Faculté de Psychologie et des Sciences de l'Éducation – UNIGE". www.unige.ch (në frëngjisht). 2015-08-06. Marrë më 2023-08-21.
 16. ^ "Faculty of Translation and Interpreting – University of Geneva". www.unige.ch (në anglisht). 2016-04-29. Marrë më 2023-08-21.
 17. ^ "Bienvenue". droit de l'art. Université de Genève. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ "Centre Universitaire Romand – CURML". Curml.ch. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ "Site Uni Arve". Bibliothèque. Université de Genève. 17 prill 2013. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 20. ^ "Site Uni Bastions". Bibliothèque. Université de Genève. 17 prill 2013. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Site Uni CMU". Bibliothèque. Université de Genève. 17 prill 2013. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "Site Uni Mail". Bibliothèque. Université de Genève. 17 prill 2013. Marrë më 14 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Archived copy". 129.194.40.25. Arkivuar nga origjinali më 11 janar 2014. Marrë më 14 janar 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]