Jump to content

École normale supérieure

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga École Normale Supérieure)

École normale supérieure - PSL e njohur gjithashtu si ENS, Normale sup', Ulm ose ENS Paris është një grande écoleParis, Francë . Ajo është një nga anëtarët përbërës të Universitetit të Paris Sciences et Lettres (PSL). [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimisht e konceptuar gjatë Revolucionit Francez, [2] shkolla u themelua në vitin 1794 për të ofruar trajnime homogjene të mësuesve të shkollave të mesme në Francë, por më vonë u mbyll. Shkolla u rithemelua më pas nga Napoleoni I si pensionnat normale nga viti 1808 deri në vitin 1822, përpara se të rithemelohej në vitin 1826 dhe të merrte emrin e École normale në vitin 1830. Kur institutet për arsimin e mësuesve fillor të quajtur écoles normales u krijuan në vitin 1845, fjala supérieure (që do të thotë sipër) u shtua për të formuar emrin aktual. Që atëherë është zhvilluar në një institucion i cili është bërë një platformë për studentët francezë për të ndjekur karrierën në arsim dhe akademi.

ENS ka një proces përzgjedhjeje shumë konkurrues që përbëhet nga provime me shkrim dhe me gojë. [3] Gjatë studimeve, shumë studentë të ENS-së kanë statusin e nëpunësit civil me pagesë. [4] [5]

ENS është një grande école dhe, si e tillë, nuk është pjesë e sistemit të zakonshëm universitar. Megjithatë, pjesa dërrmuese e stafit akademik të pritur në ENS i përket institucioneve të jashtme si një nga universitetet pariziane, CNRS dhe EHESS . Ky mekanizëm për qarkullim të vazhdueshëm shkencor lejon ENS të përfitojë nga një rrjedhë e vazhdueshme studiuesish në të gjitha fushat. Profesorët e plotë në ENS janë të rralla dhe konkurruese. Përgjithësisht në rekrutimin dhe organizimin e saj, ENS është e vetmja shkollë e madhe në Francë që ka departamente kërkimi në të gjitha shkencat natyrore, sociale dhe njerëzore.

Për shkak të përzgjedhjes së provimit pranues dhe xhiros së tij midis studiuesve francezë, ajo ka një përqindje të lartë të laureatëve të çmimeve dhe për këtë arsye një reputacion shumë të mirë. Shkolla ka arritur njohje të veçantë në fushën e matematikës dhe fizikës. Të diplomuarit e tij përfshijnë 14 laureatë të Çmimit Nobel, nga të cilët 8 janë në Fizikë (ENS ka përqindjen më të lartë të laureatëve të Nobelit në mesin e të diplomuarve të saj nga çdo institucion në mbarë botën [6] ), 12 fitues të medaljeve në Fields, më shumë se gjysma e marrësve të Arit të CNRS Medalje (çmimi më i lartë shkencor i Francës) dhe disa qindra anëtarë të Institut de France, dhe shumë politikanë dhe shtetarë. [7] [8] Shkolla ka arritur një njohje të veçantë në fushat e matematikës dhe fizikës si një nga bazat më të rëndësishme të arsimit shkencor të Francës, së bashku me personalitete të shquara në shkencat njerëzore dhe si vendlindja shpirtërore e autorëve Julien Gracq, Jean Giraudoux, Assia Djebar dhe Charles Péguy . filozofë të tillë si Henri Bergson, Jean-Paul Sartre, Louis Althusser, Simone Weil, Maurice Merleau-Ponty dhe Alain Badiou, shkencëtarë socialë si Émile Durkheim, Raymond Aron dhe Pierre Bourdieu, dhe "poststrukturalisë francez" si Derrida . [9] [10] [11] Nxënësit e shkollës shpesh quhen normalistë. [4] [5]

Modeli i tij është përsëritur diku tjetër, në Francë (në ENSes të Lyon, Paris-Saclay dhe Rennes), në Itali (në Scuola Normale SuperiorePiza [12] ), në Rumani, në Kinë dhe në ish- kolonitë franceze si p.sh. si Maroku, Mali, Mauritania dhe Kameruni .

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ballard, Adolphus & Tait, James, The Ecole Normale Supérieure and the Third Republic, SUNY Press, 2010
 • Brasillach, Robert, Notre avant-guerre, Plon, 1941.
 • Collective, Le Livre du centenaire, Hachette, 1895.
 • Collective, Notre Ecole normale, Belles lettres, 1994.
 • Collective, Les Normaliens peints par eux-mêmes, Chamerot et Renouard, 1895.
 • Dimoff, Paul, La Rue d’Ulm à la Belle époque (1899–1903), G. Thomas, 1970.
 • Dufay, François & Dufort, Pierre-Bertrand, Les Normaliens. De Charles Péguy à Bernard-Henri Lévy, un siècle d'histoire, J.-C. Lattès, 1993.
 • Ferrand, Michèle, Imbert, Françoise & Marry, Catherine, L'Excellence scolaire : une affaire de famille. Le cas des normaliennes et normaliens scientifiques, L'Harmattan, 1999.
 • Flacelière, Robert, Normale en péril, Presses universitaires de France, 1971.
 • Herriot, Edouard, Normale, Société nouvelle d’édition, 1932.
 • Hummel, Pascale, Humanités normaliennes. L'enseignement classique et l'érudition philologique dans l'École normale supérieure au XIXe siècle, Les Belles Lettres, No. 298, 1995.
 • Hummel, Pascale, Regards sur les études classiques au XIXe siècle. Catalogue du fonds Morante, Paris, Presses de l’École normale supérieure, 1990.
 • Hummel, Pascale, Pour une histoire de l’École normale supérieure : sources d’archives (1794–1993), National Archives, Presses de l’École normale supérieure, 1995.
 • Israël, Stéphane, Les Études et la guerre. Les normaliens dans la tourmente, Éditions Rue d'Ulm, 2005.
 • Judson Ladd, Adoniram, École normale supérieure: An Historical Sketch, Herald Publications Company, Grand Forks, N.D., 1907. online text
 • Lanson, Gustave, " L'École normale supérieure ", La Revue des deux Mondes, 1926. online text
 • Masson, Nicole, L'École normale supérieure : Les chemins de la liberté, collection « Découvertes Gallimard » (nº 221), série Mémoire des lieux. Gallimard, 1994.
 • Méchoulan, Eric & Mourier, Pierre-FrançoisÉric Méchoulan, Normales Sup' : des élites pour quoi faire ?, L'Aube, 1994.
 • Nusimovici, Michel, Les écoles de l'an III, 2010.
 • Peyrefitte, Alain, Rue d'Ulm. Chroniques de la vie normalienne, Fayard, 1994.
 • Rolland, Romain, Le Cloître de la rue d'Ulm, Albin Michel, 1952.
 • Rosset, Clément, En ce temps-là, Minuit, 1992.
 • Sirinelli, Jean-François, Génération intellectuelle. Khâgneux et normaliens dans l'entre-deux-guerres, Fayard, 1988.
 • Sirinelli, Jean-François (ed.), École normale supérieure : le livre du bicentenaire, Presses universitaires de France, 1994.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Robert J. Smith (1983). "The Ecole Normale Supérieure and the Third Republic". Histoire de l'Éducation. Albany, State University of New York Press. 18 (1): 123–127. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "ENS Cachan Bretagne – Les écoles de l'an III". Bretagne.ens-cachan.fr. Marrë më 15 maj 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Conference on structure of ENS, Pierre Petitmengin, 17 October 2003". ENS Savoirs. Marrë më 4 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b "Law granting ENS students the status of civil servants". Légifrance (French government legal database). Marrë më 22 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b "ENS page presenting the status (in French)". ens.fr. Arkivuar nga origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 22 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Clynes, Tom (7 tetor 2016). "Hsu & Wai survey of universities worldwide ranked by ratio of Nobel laureates to alumni". Nature. 538 (7624): 152. doi:10.1038/nature.2016.20757. PMID 27734890. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "ENS – distinctions page". ens.fr. Arkivuar nga origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 20 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Top universities – University profiles". Top Universities. Marrë më 19 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Le Soir article about Jacques Derrida". lesoir.be. Marrë më 22 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "The Times article about most cited scholars (2007)". Times Higher Education. 26 mars 2009. Marrë më 8 dhjetor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Badiou and Deleuze Read Literature, Jean-Jacques Lecercle. Oxford University Press. 2010. ISBN 9780748655229. Marrë më 22 nëntor 2014. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Scuola Normale Superiore – history". sns.it. Arkivuar nga origjinali më 29 nëntor 2014. Marrë më 20 nëntor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)