Entomologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pllakë nga Transaksionet e Shoqërisë Entomologjike, 1848.

Entomologjia (nga gjuha antike greke: ἔντομον - entomon - insekt, dhe - λογία - logia)[1] ) është studimi shkencor i insekteve, një degë e zoologjisë bashkëkohore. Në të kaluarën termi "insekt" ishte i paqartë dhe historikisht përkufizimi i entomologjisë përfshinte studimin e kafshëve tokësore në grupe të tjera të artropodëve ose edhe të tjera, të tilla si araknidet, miriapodët, krimbat e tokës, kërmijtë e tokës, etj. Ky kuptim më i gjerë i entomologjisë mund të haset ende në përdorimin joformal.

Si disa nga fushat e tjera që janë kategorizuar brenda zoologjisë, entomologjia është një kategori e bazuar në takson; çdo formë e studimit shkencor në të cilën ka përqendrim në hulumtimet që lidhen me insektet është, sipas përkufizimit, është entomologji. Prandaj entomologjia mbivendoset me një seksion kryq të temave po aq të larmishëm sa gjenetika molekulare, sjellja, biomekanika, biokimia, sistematika, fiziologjia, biologjia zhvillimore, ekologjia, morfologjia dhe paleontologjia .

Në rreth 1.3 milion specie të përshkruara, insektet përbëjnë më shumë se dy të tretat e të gjithë organizmave të njohur, datojnë që para rreth 400 milion vjetësh dhe kanë shumë lloje të bashkëveprimeve me njerëzit dhe format e tjera të jetës në tokë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Henry George Liddell and Robert Scott (1980). A Greek-English Lexicon (Abridged Edition) (në anglisht). United Kingdom: Oxford University Press. ISBN 0-19-910207-4.