Pedagogjia sportive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedagogjia sportive është një fushë akademike e studimit, e cila qëndron në kryqëzimin midis sportit dhe arsimit . [1] Si disiplinë, pedagogjia sportive merret me mësimdhënien, arsimimin, trajnimet në sport , edukimin fizik dhe fushat tjera të lidhura me aktivitetin fizik . [2] Përderisa pedagogjia sportive konsiderohet kryesisht si nëndisiplinë e shkencës së sportit (në Amerikën e Veriut kësaj fushe shpesh i referohen si kineziologji), baza e saj teorike mbështetet edhe nga shkencat e përgjithshme të edukimit dhe arsimit. Si një nëndisiplinë shkencore, pedagogjia sportive është e lidhur me të dyja fushat, sportin dhe arsimin. [3] Një kontribut të konsiderueshëm në paraqitjen dhe zhvillimin e kësaj fushe të studimit e ka dhënë pedagogu francez Pierre de Coubertin (1863 - 1937) me veprën pedagogjia sportive, [4] pastaj pedagogët gjerman Herman Nohl (1879 - 1960), Bernhard Zimmermann (1886 - 1952), Ommo Grupe (1930 - 2015), Herbert Haag (1937), etj.

Pedagogjia sportive ndahet në tri subdisiplina e që janë:

  • Pedagogjia sportive shkollore,
  • Pedagogjia sportive rekreative, dhe
  • Pedagogjia sportive garuese.[5] [6]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Roethig, P. dhe Prohl, R. (Ed.) (2003) Sportwissenschaftliches Lexikon , Schorndorf.
  2. ^ Armour, K. (Ed.)(2011). Sport Pedagogy: An introduction for coaching and teaching. London: Pearson.
  3. ^ Tinning, R. (2008) Pedagogy, Sport Pedagogy, and the Field of Kinesiology, Quest, 60 (3), 405-424.
  4. ^ Pierre de Coubertin: Pédagogie sportive. Paris: Crés. 1922.
  5. ^ JŮVA, V. Pedagogika sportu. In PRŮCHA, J. Pedagogická encyklopedie. Praha : Portál, 2009, s. 798–802.
  6. ^ JŮVA, V. Pedagogika sportu: Vybraná témata z pedagogiky sportu. (1st ed.). Brno: Masarykova univerzita. [online]. Dostupné z: http://www.fsps.muni.cz/impact/uvod-do-pedagogiky-sportu/[lidhje e vdekur]