Pedagogjia nazifashiste

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedagogjia nazifashiste është një variant ekstrem racist biologjik i pedagogjisë, i cili u paraqit nga disa qëndrime të pedagogjisë sociale (shoqërore) dhe kishte një qëndrim të dukshëm nacionalist dhe poashtu ishte i orientuar politikisht.

Pedagogjia nazifashiste u zhvillua në Itali në vitet 1920, dhe fitoi shprehjen e saj radikale në Gjermani pas rënies së Republikës së Weimarit (1933) dhe ardhjes së nazistëve dhe fashistëve në pushtet. Konceptimi pedagogjik ishte gjithashtu mbizotërues në Japoni, me, kuptohet, veçoritë e fashizmit dhe militarizmit. Si një pedagogji e njohur dhe e pranuar edhe nga shteti, kjo pedagogji zgjati për aq kohë sa zgjati edhe shteti nazist përkatësisht shteti fashist - deri në fund të Luftës së Dytë Botërore (1945). [1]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Potkonjak, Nikola (2007). XX vek: Ni "vek deteta" ni vek pedagogije (në serbo-kroatisht). Novi Sad: Savez pedagoških društava Vojvodine.