Pedagogjia e Pestalozzit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pedagogjia e Pestalozzit është një qasje metodike pedagogjike e emërtuar sipas themeluesit të saj, pedagogut zviceran Johann Heinrich Pestalozzi (1746 - 1827).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pedagogjia e Pestalozzit mbështetet në pikëpamjet pedagogjikeJohan Heinrich Pestalozzit i cili edhe vet ishte nën ndikimin e disa pedagogëve tjerë mes të cilëve vlen të përmendet Jean-Jacques Rousseau. Mësimdhënia e Pestalozzit bazohet në parime të tilla si dhembshuria, përgjegjësia, mirëkuptimi, besimi, toleranca dhe solidariteti. Vëmendje e madhe i kushtohet edukimit në punë dhe pavarësisë së fëmijëve. Pestalozzi mes tjerash ka theksuar se veprimtaria pedagogjike duhet të fillojë nga familja. Shkolla mund të jetë vetëm pasuese të këtij aktiviteti.

Metoda e Pestalozzi-t u përdor gjithashtu në shkollën kantonale të Aarau, ku studionte Albert Einstein, dhe besohej se e inkurajonte atë të përdorte procesin e formimit të problemeve dhe "eksperimentimit me mendimin". Ajnshtajni tha për studimet e tij në Aara: "Më bëri të kuptoj se sa më i lartë është mësimi i bazuar në veprimin e pavarur dhe përgjegjësinë personale sesa ai i bazuar në autoritet të jashtëm". [1]

Jānis Cimze (1814–1881), i cili luajti një rol të rëndësishëm në mësimdhënien dhe edukimin e intelektualëve estonezë - mësues shkollash, kompozitorë, shkrimtarë - gjatë zgjimit kombëtar në Estoni, ndoqi parimet e Pedagogjisë së Pestalozzit në seminarin e mësuesve të shkollave famullitare. Ai udhëhoqi. Johannes Käis (1885–1950) dhe Peeter Põld (1878–1930) të cilën gjithashtu ishin nën ndikimin e ideve pedagogjike të Pestalozzit. Me financimin e Këshillit të Evropës, çdo vit organizohen trajnime në fushën e Pedagogjisë së Pestalozzit për mësuesit dhe personat e përfshirë në arsim, në të cilat së fundmi kanë filluar të marrin pjesë edhe mësuesit estonezë. Ka shumë seminare gjatë gjithë vitit dhe ato janë falas për pjesëmarrësit. Për të marrë pjesë, ju duhet vetëm të gjeni trajnimin që ju përshtatet dhe është interesant edhe të aplikoni. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Johann Heinrich Pestalozzi. Pestalozzi elavad sõnad. Valik J. H. Pestalozzi teostest. Tartu: Eesti Kirjanduse Selts, 1927.
  • Pestalozzi. Elukäik ja ilmavaade. 100. surmapäevaks. Toimetanud Võru Õpetajate Seminar. Võru: Võru Õpetajate Seminar, 1927.
  • Aleksander Elango. "J. H. Pestalozzi ja Eesti" - Tagasivaade. Valik publitseeritud artikleid 1928-2000. Tartu: Tartu Ülikooli Kirjastus, 2001. ISBN 9985566165 Lk 232-240.
  • Helga Kurm. "J.H. Pestalozzi elu ja vaated". - Kalender 1996. Tallinn, 1995. Lk 50-54.
  • Helga Kurm. "Johann Heinrich Pestalozzi 1746-1827". - Õpetajate Leht, 19. jaanuar 1996, lk 10.
  • Lembit Andresen. "Pestalozzi ja Eesti. J. H. Pestalozzi kaudmõjud Eesti- ja Liivimaa rahvakoolide arengule 19. sajandi kahel esimesel aastakümnel". - Haridus. Eesti pedagoogilise üldsuse ajakiri, 2002 nr 1, lk. 59-61.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Walter Isaacson. Einstein: His Life and Universe. Simon & Schuster: New York, 2007, lk 65.
  2. ^ Airi Tamm. Euroopa rahastab Pestalozzi koolitusi. - Õpetajate Leht, 30. mai 2008.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]