Këshilli i Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Flamuri i Evropës
Shtetet anëtare në Këshillin e Evropës (blu)

Këshilli i Evropës është një organizatë e shteteve evropiane, e themeluar më 5 maj 1949 për të arritur një bashkim më të madh midis vendeve anëtare mbi bazën e traditave të tyre të përbashkta të lirisë politike. Qëllimi i Këshillit të Evropës është të arrijë një unitet më të madh midis anëtarëve të tij. Ideologet më të mëdhenj të Këshillit të Evropës ishin Winston Churchill, Robert Shuman, Konrad Adenauer.

Anëtarët[redakto | përpunoni burim]

Dhjetë anëtarët e tij origjinalë janë Belgjika, Danimarka, Franca, Anglia, Irlanda, Italia, Luksemburgu, Hollanda, Norvegjia, dhe Suedia.

Më vonë u pranuan edhe 37 vende te tjera, nder te cilat disa jane: Turqia (1949), Greqia (1949) Islanda (1950), Gjermania (1951), Austria (1956), Qipro (1961), Zvicra (1963), Malta (1965), Portugalia (1976), Spanja (1977), Lihtenshtajni (1978), San Marino (1988), Finlanda (1989), Hungaria (1990), Polonia (1991), Bullgaria (1992), Estonia, Lituania, Sllovenia, Republika Çeke, Sllovakia, dhe Rumania (1993), Andorra (1994), Letonia, Shqipëria, Moldavia, Ukraina, dhe Maqedonia (1995), Rusia, Kroacia (1996),Gjeorgjia (1999), dhe Serbia (2002).


Qendra e kësaj organizate është në BrukselBelgjikës.Duke u bere keshtu me 47 vende anetare,Keshilli i Evropes eshte shume i rendesishem per mardheniet midis vendeve te ndryshme ne Evrope.Ai sherben si nje institucion nderkombetar per mbrojtjen e te drejtave te njeriut.

Keshilli I Evropes punon ne fushat e meposhtme :

Mbrojtja e sundimit të ligjit dhe nxitja e bashkëpunimit ligjor përmes rreth 200 konventave dhe traktateve të tjera

CODEXTER, i projektuar për të bashkërenduar masat kundër terrorizmit

Komisioni Evropian për Efikasitetin e Drejtësisë

Mbrojtja e të drejtave të njeriut

Mbrojtja e demokracisë përmes shqyrtimit parlamentar dhe monitorimit të zgjedhjeve nga Asambleja e tij Parlamentare, si dhe ndihmës në reformat demokratike, në veçanti nga Komisioni i Venecias

Promovimi i bashkëpunimit kulturor dhe diversitetit sipas Konventës Kulturore të Këshillit të Evropës të vitit 1954 dhe disa konventave për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore

Promovimi i së drejtës për arsim sipas nenit 2 të Protokollit të parë të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe disa konventave për njohjen e studimeve universitare dhe të diplomave

Promovimi i sportit të drejtë përmes Konventës Anti-Doping

Promovimi i shkëmbimeve rinore evropiane dhe bashkëpunimi nëpërmjet Qendrave Rinore Evropiane

Promovimi i cilësisë së ilaçeve në të gjithë Evropën nga Drejtoria Evropiane për Cilësinë e BarnaveInstitucionet e Keshillit te evropes.

Sekretari I Pergjithshem

Komiteti I ministrave

Asambleja parlamentare

Kongresi I keshillit te Evropes

Gjykata Evropiane e te drejtave te njeriut

Komisioneri I te drejtave te njeriut

Konferenca e organizatave ndërkombëtare joqeveritare

Këshilli i Përbashkët për Rininë