Këshilli Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
2rightarrow (Nuvola colors).svg Shiko gjithashtu artikullin Këshilli i Evropës

Këshilli Evropian (Anglisht: European Council - joformalisht EUCO) është një organ kolektiv që përcakton drejtimin dhe përparësitë e përgjithshme politike të Bashkimit Evropian. Ai përfshin krerët e shteteve ose qeveritë e shteteve anëtare të BE-së, së bashku me Presidentin e Këshillit Evropian dhe Presidentin e Komisionit Evropian. Përfaqësuesi i Lartë i Unionit për Punë të Jashtme dhe Politikë të Sigurisë merr pjesë gjithashtu në takimet e tij. [1] Themeluar si një samit joformal në vitin 1975, Këshilli Evropian u zyrtarizua si një institucion vetëm në vitin 2009 pas hyrjes në fuqi të Traktatit të Lisbonës . Presidenti i saj aktual është Donald Tusk, ishkryeministri i Polonisë . Charles Michel, kryeministri aktual belg është President i Zgjedhur, në detyrë nga 1 dhjetori i vitit 2019. [2] [3] [1] [4] [5] [6]

Shiko gjithashtu[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

Linqe te jashtme[redakto | përpunoni burim]