Pedagogjia ndërkombëtare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedagogjia ndërkombëtare e njohur në disa burime edhe si arsimi ndërkombëtar dhe/ose edukimi ndërkombëtar, është një disiplinë shkencore e pedagogjisë e cila merret me studimin e mësimdhënies, arsimit dhe edukimit në nivelin ndërkombëtar (botëror). [1] Më konkretisht, kjo disiplinë i referohet një koncepti dinamik që përfshin qarkullimin apo lëvizjen e njerëzve, përvojave dhe ideve përtej kufizimeve politike dhe kulturore. [2] Koncepti është i lidhur edhe me fenomenin e globalizimit, i cili gjithnjë e më shumë i zvogëlon kufizimet gjeografike të marrëveshjeve ekonomike, sociale dhe kulturore. [3] Pedagogjia ndërkombëtare përfshin një gamë të gjerë të problemeve arsimore, mes të cilave edhe arsimin formal, arsimin informal dhe arsimin joformal (p.sh. trajnimet, programet e shkëmbimeve arsimore, komunikimin ndërkulturor, etj.). [4] [5]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • International Encyclopedia of National Systems of Education. 2nd ed. Edited by T. Neville Postlethwaite. Tarrytown, NY: Pergamon, 1995.
  • Scanlon, D. G. (ed.). (1960). International Education: A Documentary History. New York: Bureau of Publications: Teachers College, Columbia University.
  • Vestal, T.M. (1994). International Education: Its History and Promise for Today. London: Praeger.
  • Valeau, E.J., Raby, R.L, (eds.), et al. (2007). International Reform Efforts and Challenges in Community Colleges. New Direction for Community Colleges, No. 138. San Francisco: Jossey-Bass.
  • Mazawi, A.E. & Sultana, R.G. (eds), (2010). Education and the Arab 'World'. Political Project, Struggles, and Geometries of Power. (New York: Routledge). ISBN 978-0-415-80034-1

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rexhepagiq, Jashar (2008). Çështje fundamentale në pedagogjinë ndërkombëtare - Essential Issues in International Pedagogy. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës (Kosova Academy of Sciences and Arts). fq. 294. ISBN 9789951413657. OCLC 426067833.
  2. ^ Moran Hansen, Holly (2002). "Defining international education". New Directions for Higher Education (në anglisht). 2002 (117): 5–12. doi:10.1002/he.41. ISSN 0271-0560.
  3. ^ King, Roger; Marginson, Simon; Naidoo, Rajani (2011). Handbook on Globalization and Higher Education. Cheltenham, UK: Edward Elgar Publishing. fq. 324. ISBN 9781848445857. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Wiseman, Alexander (2018). Annual Review of Comparative and International Education 2017. Bingley, WA: Emerald Group Publishing. fq. 211–212. ISBN 9781787437661. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Tan, Deyao (2015). Engineering Technology, Engineering Education and Engineering Management: Proceedings of the 2014 International Conference on Engineering Technology, Engineering Education and Engineering Management (ETEEEM 2014), Hong Kong, 15-16 November 201. Boca Raton, FL: CRC Press. fq. 205. ISBN 9781138027800. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)