Pedagogjia futurologjike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pedagogjia futurologjike është një disiplinë e pedagogjisë e cila merret me parashikimin dhe paraqitjen e problemeve dhe pikëpamjeve pedagogike duke u mbështetur në metoda shkencore komparative. Kjo disiplinë synon të bëhet njëra nga disiplinat më të rëndësishme për zhvillimet e ardhshme pedagogjike.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Arsimi dhe edukimi në fushën e studimeve të së ardhmes është zhvilluar prej disa kohësh. Duke filluar në Shtetet e Bashkuara në vitet 1960, ajo është zhvilluar që atëherë në shumë vende të ndryshme. Arsimi i së ardhmes inkurajon përdorimin e koncepteve, mjeteve dhe proceseve që i lejojnë nxënësit të mendojnë në një plan afatgjatë, rrjedhimisht dhe me imagjinatë. Në përgjithësi futurologjia i ndihmon studentët të:

 1. konceptojnë një të ardhme më të drejta dhe të qëndrueshme njerëzore dhe planetare.
 2. zhvillojnë njohuritë dhe aftësitë e metodave dhe mjeteve të përdorura për të ndihmuar njerëzit të kuptojnë, hartojnë dhe ndikojnë në të ardhmen duke eksploruar të ardhmen e mundshme dhe të preferuar.
 3. kuptojnë dinamikën dhe ndikimin që kanë sistemet njerëzore, sociale dhe ekologjike në të ardhmen alternative.
 4. ndërgjegjësimi i përgjegjësisë dhe veprimit nga ana e studentëve drejt krijimit të të ardhmes më të mirë.

Ekziston një dokumentacion i plotë i historisë së arsimit dhe edukimit të së ardhmes, për shembull në veprën e Richard A. Slaughter (2004), [1] David Hicks, Ivana Milojević [2] e shumë të tjerë.

Ndërsa studimet e së ardhmes mbeten një traditë relativisht e re akademike, institucione të shumta terciare në mbarë botën e studiojnë atë. Këto variojnë nga programe të vogla, ose universitete me vetëm një ose dy klasa, te programet që ofrojnë certifikata dhe përfshijnë studime të së ardhmes në diploma të tjera, (për shembull në planifikim, biznes, studime mjedisore, ekonomi, studime zhvillimore, studime shkencore dhe teknologjike). Programe të ndryshme formale të nivelit Master ekzistojnë në gjashtë kontinente. Së fundi, disertacionet e doktoraturës në mbarë botën kanë përfshirë studimet e së ardhmes (shih p.sh Rohrbeck, 2010; von der Gracht, 2008; Hines, 2012 [3] ). Një studim i fundit dokumentoi rreth 50 raste të studimeve të së ardhmes në nivelin terciar. [4]

Një program i futurologjisë ofrohet në Universitetin Tamkang, Tajvan. Studimet e së ardhmes është një kurs i kërkuar në nivelin universitar, me nga tre deri në pesë mijë studentë që marrin mësime në baza vjetore në Institutin e Studimeve të së Ardhmes është një program MA. Vetëm dhjetë studentë pranohen çdo vit në program. E lidhur me programin është edhe revista Journal of Futures Studies . [5]

Programi më i gjatë i studimeve të së ardhmes në Amerikën e Veriut u krijua në vitin 1975 në Universitetin e Houston-Clear Lake . [6] Ai u zhvendos në Universitetin e Hjustonit në vitin 2007 duke u riemëruar Parashikimi. Programi u krijua me besimin se nëse historia studiohet dhe mësohet në një mjedis akademik, atëherë kështu duhet të jetë e ardhmja. Misioni i saj është të përgatisë futuristët profesionistë. Kurrikula përfshin një përzierje të teorisë thelbësore, një kornizë dhe metoda për kryerjen e punës dhe një fokus në aplikimin për klientët në biznes, qeveri, organizata jofitimprurëse dhe shoqëri në përgjithësi. [7]

Që nga viti 2003, mbi 40 institucione të arsimit të lartë në mbarë botën ofronin një ose më shumë kurse në studimet e së ardhmes. Federata Botërore e Studimeve të së Ardhmes ka një studim gjithëpërfshirës të programeve dhe kurseve globale të së ardhmes. Fondacioni i Studimeve të Përshpejtimit mban një listë të shënimeve të programeve të studimeve të së ardhmes pasuniversitare fillore dhe të mesme. [8]

Një Program MA në Studimet e së Ardhmes është ofruar në Universitetin e Lirë të Berlinit që nga viti 2010. [9]

Një program MScSc dhe PhD në Studimet e së Ardhmes ofrohet në Universitetin e Turkut, Finlandë. [10]

Shkolla e Biznesit e Universitetit Stellenbosch në Afrikën e Jugut ofron një PGDip në Studimet e Ardhshme, si dhe një diplomë MPhil në Studimet e Futuriste. [11]

Ndërsa largpamësia është zgjeruar për të përfshirë një gamë më të gjerë shqetësimesh sociale, janë trajtuar të gjitha nivelet dhe llojet e arsimit, duke përfshirë arsimin formal dhe joformal. Shumë vende kanë filluar të zbatojnë Parashikimin në politikën e tyre arsimore. Disa nga programet janë renditur më poshtë:

 • FinnSight i Finlandës 2015 [12] - Zbatimi filloi në vitin 2006 dhe megjithëse në atë kohë nuk u referua si "Parashikimi", ata priren të shfaqin karakteristikat e një programi parashikimi.
 • Masterplani i Ministrisë së Arsimit të Singaporit për Teknologjinë e Informacionit në Arsim [13] - Ky Masterplan i tretë vazhdon atë që u ndërtua në planet 1 dhe 2 për të transformuar mjediset mësimore për të pajisur studentët për të konkurruar në një ekonomi të dijes .
 • World Future Society, e themeluar në vitin 1966, është komuniteti më i madh dhe më jetëgjatë i futuristëve në botë. WFS krijoi dhe ndërtoi futurizmin nga themelet - përmes publikimeve, samiteve globale dhe roleve këshilluese për liderët botërorë në biznes dhe qeveri. [14]

Nga fillimi i viteve 2000, arsimtarët dhe pedagogët filluan të krijonin në mënyrë të pavarur të studimeve të së ardhmes (nganjëherë të referuara si të menduarit për të ardhmen) në mjediset e klasës K-12. [15] Për të përmbushur nevojën, organizatat jofitimprurëse të së ardhmes hartuan plane kurrikulare për të furnizuar edukatorët me materiale mbi këtë temë. Shumë nga planet e kurrikulës u zhvilluan për të përmbushur standardet e përbashkëta bazë. Metodat e arsimit dhe edukimit të studimeve të së ardhmes për të rinjtë zakonisht përfshijnë aktivitete bashkëpunuese të përshtatshme për moshën, lojëra, të menduarit sistematik dhe ushtrime për ndërtimin e skenarëve. [16]

Ka disa organizata të përkushtuara për të çuar më tej përparimin e Parashikimit dhe Studimeve të së Ardhmes në mbarë botën. Teach the Future thekson praktikat arsimore largpamëse të përshtatshme për shkollat K-12. Universiteti i Hjustonit ka një program diplomimi të nivelit Master (MS) përmes Kolegjit të Teknologjisë, si dhe një program certifikimi për ata që janë të interesuar në studime të avancuara. Departamenti i Shkencave Politike në Universitetin e Hawaii Manoa ka Qendrën Kërkimore të Hawait për Studimet e Ardhshme e cila ofron një Master (MA) përveç një doktorature (Ph.D. ).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Slaughter, Richard A. (2004). Futures Beyond Dystopia: Creating Social Foresight. London: RoutledgeFalmer. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Articles by Ivana Milojevic; Futures Studies at Metafuture.org". metafuture.org. Arkivuar nga origjinali më 2009-11-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Hines, A. (2012) The Role of an Organizational Futurist in Integrating Foresight into Organizations. Dissertation. Leeds Metropolitan University
 4. ^ "HOME". wfsf.org. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Journal of Future Studies". Tamsui, Taipei, Taiwan.: Graduate Institute of Futures Studies, Tamkang University. Arkivuar nga origjinali më 2007-12-08. Marrë më 2008-01-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Teaching about the Future, by Peter C. Bishop and Andy Hines, 2012
 7. ^ Hines. A. (2014, September/October). A training ground for professional futurists. The Futurist, 43.
 8. ^ "Foresight and Futures Studies – Global Academic Programs". Accelerating.org. 2005-11-04. Arkivuar nga origjinali më 6 gusht 2011. Marrë më 2009-07-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "www.master-zukunftsforschung.de". Arkivuar nga origjinali më 4 janar 2014. Marrë më 2020-01-29. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Finland Futures Research Centre". www.utu.fi (në anglisht). Marrë më 2020-07-13.
 11. ^ "Postgraduate Diploma in Future Studies | PGDip Future". USB (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2022. Marrë më 2021-10-12.
 12. ^ "Archived copy" (PDF). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2010-11-05. Marrë më 2015-03-02. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 13. ^ "Ministry of Education, Singapore: Press Releases - MOE Launches Third Masterplan for ICT in Education". moe.gov.sg. Arkivuar nga origjinali më 2015-03-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "World Future Society". World Future Society. Arkivuar nga origjinali më 26 shtator 2017. Marrë më 2 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Strong, Kay; Bishop, Peter (2011-06-05). "Case Study: Futurizing the K-12 Teaching Practice". Journal of Futures Studies. Tamkang University, Tamsui Campus. Marrë më 23 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Mack, Timothy C. "Good Roads and Potholes: Teaching Foresight to Younger Children" (PDF). Journal of Futures Studies. Marrë më 25 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)